Ankara Çankaya'da bulunan AFAD'ın muhasebe/evrak bölümünde yangın çıktı. Yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü ve herhangi bir yaralanma olmadı. Bazı evrakların zarar gördüğü yangınla ilgili Ankara başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangınla ilgili olarak 'Belgeleri yakalım derken, binaları da yakmayın lütfen' şeklinde bir açıklama yaptı.
21 Mart 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Yunanistan'ın Larisa kentinin kuzeyindeki Tempi bölgesinde bir yolcu treni ile yük treninin çarpışması sonucu 38 kişi öldü, 57 kişi yaralandı. Kazada yolcu treninin bazı vagonları raydan çıktı ve ön vagonlar yandı. Kazayla ilgili gözaltına alınan nöbetçi istasyon şefi hatasıyla ilgili itirafta bulundu. Yunanistan hükümeti, ülke tarihindeki en ölümcül tren kazasının ardından üç günlük ulusal yas ilan etti.
1 Mart 2023

Antalya'nın Aksu ilçesinde yerleşim yerleri yakınında başlayan yangın nedeniyle dört hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangın, iki prefabriğin, sekiz seranın ve meyve bahçelerinin de zarar görmesine neden oldu. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yangına üç helikopter, iki uçak ve çok sayıda araç ve personelle müdahale etti. Yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam ediyor.
7 Temmuz 2024

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın yerleşim alanlarına sıçramış ve 15 kişi hayatını kaybetmişti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangının çıkış nedenlerini araştırarak birçok ihmal tespit etti. EMO'nun raporuna göre, elektrik dağıtım şebekesinin eski ve bakımsız olduğu, izolatörlerin kırık olduğu ve gerekli bakım çalışmalarının yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, tarımsal sulama tesisinde yüksek gerilim işletme sorumlusunun bulunmadığı ve yangına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği tespit edildi.
24 Haziran 2024

Antalya'nın Alanya ilçesinde yerleşim yerlerine yakın bir ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının nedeni henüz belirlenemedi ve rüzgarın etkisiyle alevler yayıldı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi.
17 Eylül 2023

Ankara Çankaya'da bulunan AFAD'ın muhasebe/evrak bölümünde sabah saatlerinde bir yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangını söndürdü ve herhangi bir yaralanma olmadı. Yangında bazı evraklar zarar gördü. Ankara başsavcılığı yangını şüpheli bularak soruşturma başlattı ve güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesi, evrak bölümünden ayrılan son kişilerin ifadesinin alınması gibi talimatlar verdi. AFAD, 6 Şubat'taki depremlere müdahale konusunda eleştirilmişti.
21 Mart 2023

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış ve fırtına, çeşitli bölgelerde hasara yol açtı. Eyüpsultan'da bir evin duvarı toprak kayması sonucu yıkıldı ve içeri toprak doldu. Fatih'te tarihi bir binada kısmi çökme oldu ve itfaiye ekipleri arama yaptı. Esenyurt ve Ümraniye'de su baskınları yaşandı, yollar ve dükkanlar zarar gördü.
30 Kasım 2023

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde 21 Haziran'da çıkan yangınların nedeni olarak elektrik telleri gösterildi. Yangınlarda 15 kişi hayatını kaybetmiş, 15 bin dekar alan yanmış ve 1000 hayvan telef olmuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın raporuna göre, yangın elektrik direğinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesiyle başladı. Yangın, bölgedeki elektrik hatlarındaki sorunlar ve ihmaller nedeniyle meydana geldi.
25 Haziran 2024

AFAD, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem sonucunda Malatya'da 22, Adıyaman'da 1 olmak üzere toplamda 23 kişinin düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralandığını açıkladı. Depremden etkilenen bölgeye Malatya'dan 14 ambulans ve 3 UMKE Timi, Adıyaman'dan ise 3 UMKE Timi sevk edildi.
10 Ağustos 2023

Yunanistan'ın Gümülcine şehrindeki Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneği, adındaki 'Batı Trakya' ifadesinin Türk azınlık iması oluşturabileceği gerekçesiyle kapatıldı. Rodop Başsavcılığı tarafından başlatılan dava sonucunda, Rodop Asliye Hukuk Mahkemesi derneğin kapatılmasına karar verdi. Eski Yunanistan Yüksek Mahkemesi Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Vasiliki Thanu, derneğin kamu güvenliği için tehdit oluşturduğunu öne sürerek kapatılması çağrısında bulunmuştu. Dernek, Ekim 2022'de faaliyete başlamıştı.
30 Mayıs 2024

Değişen iklim koşulları, orman yangınlarının artmasına neden oluyor. Ormanlar, biyoçeşitliliğin yüzde 80'ine ev sahipliği yaparken, her yıl 10 milyon hektardan fazla ormanlık alan kaybediliyor. Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı olup, bu yangınları önlemek için basit ama etkili adımlar atılabilir. Gözetimsiz yangınları bildirmek, kamp ateşlerini söndürmek, sigara ve çöpleri dikkatli atmak gibi önlemler orman yangınlarını önlemede büyük önem taşıyor.
19 Temmuz 2024

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan 'Masquerade' adlı gece kulübünde 2 Nisan'da tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada tadilatın kaçak yapıldığı belirtildi. İBB İtfaiye Daire Başkanlığı'nın hazırladığı raporda, yangının elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlar sonucu başladığı ve kolay yanıcı malzemelerin tutuşmasıyla hızla yayıldığı ifade edildi. Raporda ayrıca, acil durum aydınlatmaları, yönlendirme levhaları, sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmadığı gibi ciddi ihmallerin bulunduğu tespit edildi.
15 Nisan 2024

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Çangfıng Hastanesi'nin yataklı bölümünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Yangın nedeniyle hastanenin doğu kanadı kapatıldı ve ayakta tedavi hizmetleri durduruldu. Hastanenin bağlı olduğu şirketin borsadaki hisse işlemleri de durduruldu. Yangın sırasında 71 hasta kurtarılarak tahliye edildi ve yangının çıkış sebebi henüz belirlenememiş olup soruşturma sürmektedir.
19 Nisan 2023

Adana Yumurtalık'ta bulunan Sugözü ve EMBA-Hunutlu termik santralleri aktif fay hattı üzerinde yer alıyor ve uzmanlar Adana için deprem riskine dikkat çekiyor. Çevre aktivistleri, olası bir depremde santrallerdeki hidrojen tanklarının patlaması durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanabileceği ve 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve çevresindeki fay hatları için deprem uyarısında bulunmuş ve yetkililerin ve halkın dikkatli olması gerektiğini belirtmiş. Çevre aktivistleri, santrallerin çalışmasının durdurulması ve hidrojen tanklarının güvenli yerlere taşınması için resmi başvuruda bulunmuşlar.
5 Mart 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Rüzgarın etkisiyle alevler Gümüşkavak Mahallesi'ne sıçradı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının yaklaşık 190 hektarlık bir alanı etkilediğini belirtti ve herhangi bir can kaybının olmadığını, sadece bir evde hasar meydana geldiğini ve tedbiren 17 evin boşaltıldığını ifade etti.
17 Eylül 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda İstanbul'da olası bir depremin her an gerçekleşebileceğini ve özellikle Avrupa yakasının Asya yakasına göre daha riskli olduğunu belirtti. Amerikalı bir araştırmacının verilerine dayanarak, Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 47 olduğunu ifade etti. Zeytinburnu, Haliç ve Silivri gibi Avrupa yakasındaki kıyı kesimlerinin ciddi şekilde etkileneceğini söyledi. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece yapı stoğunu güçlendirmeye odaklandığını ve bir kentin depreme karşı bütüncül olarak dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024

Adıyaman ve Şanlıurfa'da etkili olan şiddetli yağışlar sonucu sel meydana geldi ve bu selde toplam 14 kişi yaşamını yitirdi. Adıyaman'ın Tut ilçesinde ve Şanlıurfa'da sel sularına kapılanlar oldu. AFAD, bölgede yağışların devam edeceğini ve olası olumsuzluklara karşı uyarılarda bulundu. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de sağanak yağışlar nedeniyle depremzedelerin kaldığı çadırları su bastı. Şanlıurfa'da ise Hilvan-Bozova yolu sel sonrası çöktü.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim