Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu olayın ardından Borsa İstanbul'da inşaat, çimento, beyaz eşya ve ulaşım sektörü hisseleri değer kazandı. Yatırımcılar, deprem sonrası bu sektörlerdeki ihtiyaçların artacağını öngörerek hisse alımlarına yöneldi. BIST100 endeksi ise aynı dönemde yüzde 4,15 kayıpta bulunuyor. En çok değer kazanan şirketler arasında Bülbüloğlu Vinç Sanayi, Vestel Beyaz Eşya ve Oyak Çimento yer alıyor.
6 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin ardından Borsa İstanbul'un geç kapatılması eleştirilere yol açtı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada açığa satış işlemleri yasaklanmış ve depo şartı getirilmişti. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a borsanın kapatılması gerektiğini aktarmada çekimser kalması ve kamu aracı kurumlarının ikna olmaması nedeniyle borsa üç gün sonra kapatılabildi. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu durumun maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Türkiye Varlık Fonu (TVF), dokuz farklı ülkeden 11 bankanın katılımıyla toplam 790 milyon avro değerinde iki yıl vadeli bir sendikasyon kredisi sağladı. Kredinin maliyeti Euribor artı yüzde 4,25 olarak belirlendi. TVF daha önce de 24 Mart 2021'de 1,25 milyar avro tutarında bir sendikasyon kredisi almıştı. Fon, ayrıca seçim öncesinde kamu bankalarının sermayesine ve borsaya önemli miktarda finansal destek sağlamıştı.
31 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yaşanan ölüm ve yıkımların ardından Borsa İstanbul, geçen hafta pazartesi ve salı günü yaşanan sert düşüşlere rağmen açık tutuldu. Çarşamba günü iki kez devre kesici devreye girdikten sonra borsa 15 Şubat'a kadar kapatıldı ve o gün yapılan tüm işlemler iptal edildi. Bloomberg'e göre Türk yetkililer, borsanın açılışını ertelemeyi düşünüyorlar ve piyasa, ilk iki günkü işlemlerin iptal edilmesi ve 15 Şubat'taki açılışın durumunu tartışıyor.
13 Şubat 2023

Türkiye'deki depremler sonrası Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler ve işlem iptalleri sonucunda piyasada büyük kayıplar meydana geldi. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, borsanın açık kalmasının yanlış olduğunu ve alınması gereken tedbirlerin zamanında alınmadığını ifade etti. Şatıroğlu, borsanın güven kaybettiğini ve uzun vadeli yatırım için uygun olmadığını, seçimlere kadar 'patlayabileceğini' öne sürdü. Ayrıca, piyasa oyuncuları arasında 'Herif' lakabıyla bilinen ve yüksek frekanslı işlemler yapan bir yatırımcı veya yatırımcı grubunun kimliği tartışma konusu oldu.
18 Şubat 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı. Dalgalı seyir devam ederken, BIST-100 endeksindeki kayıp yüzde 2'ye yaklaştı ve 244 hissede devre kesici uygulandı. İktisatçılar ve ekonomistler, endeksin kritik seviyeleri ve hacim düşüklüğüne dikkat çekiyorlar. Ayrıca, Ziraat Yatırım'ın alış işlemlerinde öne çıktığı ve Türkiye Varlık Fonu'nun borsada savunma hattı oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.
2 Mayıs 2023

İş Bankası, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından hisse fiyatlarında sağlıklı bir oluşumun desteklenmesi ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararı doğrultusunda, banka 330 milyon adet hisse geri alabilecek ve bu amaç için ayrılan fon tutarı 3 milyar TL olarak belirlendi. Geri alım işlemleri için Genel Müdürlük'e 31 Aralık 2023 tarihine kadar yetki verildi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlere ara verilen Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Bireysel emeklilik sistemi (BES) portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alımı gibi faktörlerle borsada yükseliş görüldü. BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 7,29 değer kazanarak 5 bin puanın üzerine çıktı ancak sonrasında bazı kazançlarını geri verdi. Gün içinde dalgalanma devam etti.
16 Şubat 2023

Dünya Bankası, depremden etkilenen bölgelerde kırsal konutların ve temel kamu hizmetlerinin yeniden tesisine yardımcı olmak için Türkiye’ye sağlanacak 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı. Bu finansman, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye tek seferde sağladığı en büyük finansman paketi olarak kaydedildi. Proje, depremden en fazla etkilenen ve yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı 11 ili kapsayacak ve belediye altyapısı, sağlık hizmetleri ve kırsal konutların inşa ve iyileştirilmesine odaklanacak.
28 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, şirketlerin hisse geri alım yapması ve bireysel emeklilik sistemi portföyündeki borsa katkısındaki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL girmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ancak yatırımcı Mark Mobius, bu tür müdahalelerin genellikle amaçlananın tersi etkilere sahip olabileceğini belirtti, yine de Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tedbirleri çerçevesinde riskli binaların yenilenmesi amacıyla 'İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi' ve 'Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği Projesi'ni başlatıyor. İBB, bankalar aracılığıyla verilecek konut kredilerinin faizlerini ödeyecek ve bu yıl için 2,9 milyar lira bütçe ayırdı. Yaklaşık 14 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, deprem güvenliği düşük binalarda oturanlara kira yardımı yapılacak.
1 Mart 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı ve mayıs ayının ilk günlerinde de düşüş eğilimi devam etti. BIST 100 endeksi yüzde 3,5'in üzerinde değer kaybetti ve 300'den fazla hissede devre kesici uygulandı. Kıdemli borsa analisti Tuncay Turşucu, endeksin daha da düşebileceğini belirtirken, Marbaş Menkul Değerler'den İbrahim Ethem Afacan, piyasanın sahipsiz olduğunu ve Ziraat Yatırım'ın rekor alımlarına rağmen borsanın düşük işlem hacmiyle 4500 seviyesinin üzerinde tutunamadığını ifade etti. Türkiye Varlık Fonu'nun Ziraat Yatırım aracılığıyla borsayı destekleme çabaları da başarısız oldu.
3 Mayıs 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada bazı önlemler alınmış, ancak Borsa İstanbul'un açık tutulması yatırımcılar tarafından eleştirilmiştir. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin 463 olduğu ve bu kişilerin maddi kayıplar yaşadığı belirtilmiştir. Yatırımcılar ve sosyal medya kullanıcıları, ilk iki günkü işlemlerin iptal edilmesi için çağrı yapmış ve konuyla ilgili çok sayıda paylaşım yapılmıştır. Bazı yatırımcılar, Borsa İstanbul ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunmaya başladıklarını ifade etmişlerdir.
13 Şubat 2023

Borsa İstanbul, geçen yıl yüksek getiri sağlamasının ardından 2023'e zayıf bir başlangıç yaptı. Depremler ve seçim belirsizlikleri piyasaların toparlanmasını zorlaştırıyor. Uzmanlar, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinin arttığını ve seçim sonuçlarına dair senaryoların tartışılmaya başlandığını belirtiyor. Ayrıca, BIST 100 endeksinde 5000 puanın altında 'ucuzluk algısı' ile alımların olduğu ve yılın ikinci yarısında piyasaların daha öngörülebilir olacağı öngörülüyor.
27 Mart 2023

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı, sekiz ay sonra ilk kez düşüş göstererek bir ayda yaklaşık 100 bin kişi azaldı ve 3,89 milyona geriledi. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak görülen borsa, yılbaşından bu yana oynaklık ve manipülasyon iddiaları ile gündemdeydi. 6 Şubat'taki depremler sonrası borsanın açık tutulması tartışma yaratmış ve bölgedeki yatırımcıları zarara uğratmıştı. Hükümetin aldığı önlemlerle geçici bir yükseliş yaşansa da yatırımcı sayısındaki düşüş devam etti.
20 Şubat 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Mart 2021'den bu yana en büyük günlük düşüşü yaşamasının ardından pay piyasasında işlemleri durdurdu. Sermaye Piyasası Kurulu, deprem sonrası açığa satış işlemlerini yasaklamış ve depo şartı getirmişti. İşlem durdurma kararı alınana kadar BIST 100 endeksi üç günde yüzde 16,2 değer kaybetti. 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında da borsa bir hafta süreyle kapatılmış, ancak sonrasında hızla toparlanarak yıl sonunda dünyanın en çok yükselen borsası olmuştu.
8 Şubat 2023

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi, Türkiye'de düzenlenen deprem bağış kampanyasının bir şova dönüştüğünü ve devletin kendi içinde para dolaştırdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışının 2022 karından karşılanacağını, kamu bankalarının ise daha önce aldıkları sermaye desteğini bağış olarak sunduğunu ifade etti. Ayrıca özel şirket ve kişilerin bağışlarının vergiden düşülebileceğini, bu durumun da aslında bir cepten diğer cebe para aktarmak anlamına geldiğini eleştirdi. Orhangazi, bağışların gerçekten depremzedelere ulaşıp ulaşmayacağı ve devletten ne gibi ihaleler bekleneceği konusunda da sorularını dile getirdi.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim