Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğinde turizm gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Bu dönemde ülkeyi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşların harcamaları turizm gelirinin yüzde 15,9'unu oluşturdu. Ziyaretçilerin harcamalarının büyük kısmı kişisel harcamalar ve paket tur harcamalarından oluştu. Ayrıca, Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı yüzde 15 artarak 16 milyon 97 bin 884’e ulaştı.
31 Temmuz 2024

YÖK'ün 2024 istatistiklerine göre, kadınların akademideki oranı %46.4, üniversitelerdeki kız öğrenci oranı ise %51.7'ye ulaşmış durumda. Ancak, Türkiye'deki 127 devlet üniversitesinden sadece 6'sının rektörü kadın. YÖK'ün 43 yıllık tarihinde hiç kadın başkan atanmamış ve mevcut 19 üyesinden sadece 2'si kadın. Bu durum, yükseköğretimde kadınların erişim ve temsil oranlarının artmasına rağmen, yönetim kademelerinde cinsiyet eşitsizliğinin devam ettiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iç borçlanma senetlerine yatırım yaparken faiz oranları ve kur artışını yakından takip ettiğini belirtiyor. IMF'nin bu yıl için doların yüzde 26 artacağını tahmin etmesi, yüzde 50 civarında faiz oranları olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat sunuyor. Aktaş, bu tahminin gerçekleşmesi halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaya daha cesaretli olacağını ifade ediyor.
19 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yabancı okullar arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Bu kriz, Fransız okulları ile başlayıp Alman okulları ile devam ediyor. Yabancı okullar, elçiliklerin personeli ve vatandaşları için açılmış olup, zamanla Türk öğrenciler de kabul edilmeye başlanmıştı. MEB, YÖK ve ÖSYM, yabancı okullardan mezun olanların yabancı öğrenci statüsünden yararlanamayacaklarını açıklamış ve bu yönde düzenlemeler yapmıştı.
26 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son beş yılda 2,2 milyon kişi İstanbul'dan diğer şehirlere göç etti. İstanbul'dan ayrılmanın birinci nedeni 'hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç' olarak belirtilirken, ikinci neden 'daha iyi konut ve yaşam koşulları' olarak belirtildi. Öte yandan, İstanbul'da ikamet eden yabancı uyruklu sayısı hızla artıyor. Ekim 2023 itibariyle 576 bin yabancı ikamet izniyle İstanbul'da yaşıyor. Ayrıca, İstanbul'da geçici korumada bulunan Suriyeli sayısı 532 bin.
22 Ekim 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde yurt dışında doğup Türkiye vatandaşlığına geçen 1,3 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti. Bu sayının içinde Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu 240 bin civarında seçmen olduğunu ve bunlardan 150 bin civarının ilk defa oy kullanacağını ifade etti. Adıgüzel, seçim güvenliği konusunda kaygıları anladıklarını ve her türlü riske karşı önlemler alındığını, asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını ve demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Hasan Göğüş, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Türk eğitim sisteminin durumunu eleştirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin ilk mezunlarının bu yıl sınava girdiğini belirten Göğüş, sınav sonuçlarının umut verici olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamalarında geride kaldığını ve akademisyenlerin yabancı dilde yayın yapma konusunda yetersiz olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kalitesini artırmak için başarılı ülkelerin uygulamalarını örnek alması gerektiğini savundu.
27 Temmuz 2024

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yeni raporuna göre, Türkiye lise harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyor. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması lisede 11 bin 400 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 5 bin doların altında. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 20'yi geçtiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 31 Aralık 2023 itibarıyla Türkiye'nin nüfusu bir önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişiye ulaştı. Erkek nüfusu 42 milyon 734 bin 71, kadın nüfusu ise 42 milyon 638 bin 306 olarak kaydedildi. İstanbul'un nüfusu bir önceki yıla göre 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924 kişi oldu. En az nüfusa sahip il ise 86 bin 47 kişi ile Bayburt olarak belirlendi.
6 Şubat 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği'nin 16 ilden 18-25 yaş aralığındaki 2 bin 140 gençle yaptığı araştırmada, gençlerin sadece yüzde 17,3'ü mutlu olduğunu ve yüzde 63'ü imkan olsa başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Araştırmada gençlerin ekonomik durum, adalet uygulamaları ve hükümet politikalarına ilişkin eleştirileri de yer alıyor. Gençlerin yüzde 86,2'si Türkiye'deki ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, yüzde 81,2'si hükümetin adalet uygulamalarını doğru bulmadığını ifade ediyor. Ayrıca gençlerin politikacı olarak en çok Mansur Yavaş'ı beğendiği ve parlamenter sistemi tercih ettikleri belirtiliyor.
1 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Türkiye'de seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte, yabancı yatırımcıların Türk hisse senetlerine olan ilgisi arttı. Merkez Bankası verilerine göre, 9 Haziran haftasında yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerine 262 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek'in gelmesi ve Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanması, piyasalarda 'ortodoks' ekonomi politikalarına yönelik beklentileri güçlendirdi.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

Yükseköğrenim derecesine sahip veya geliri belli bir seviyenin üstünde olanların faydalanabildiği Mavi Kart'la Almanya'ya göçte Türkiye ikinci sırada yer alıyor. 2022'de bu şekilde Almanya'ya giden en kalabalık grup 26 bin kişiyle Hintler oldu. Hintleri 5 bin 900 kişiyle Türkiye’den gidenler takip etti. Mavi Kart, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve üniversite eğitimini tamamlamış kişilere verilen özel oturma izni olarak tanımlanıyor.
22 Temmuz 2023

2023 seçimlerinden sonra göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıları çekmek için bir dizi seyahat gerçekleştirdi. Beklentiler yüksek olmasına rağmen, Türkiye'ye olan döviz girişi beklenen seviyelerin oldukça altında kaldı. Haziran ayından Mart'a kadar olan dokuz aylık dönemde, Türkiye sadece 4 milyar 793 milyon dolarlık döviz çekebildi. Bu miktar, Türkiye'nin ihtiyaçlarına kıyasla oldukça düşük bir rakam olarak değerlendiriliyor.
15 Mart 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Avrupa Konseyi'nin 2023 yılına ilişkin raporuna göre, Türkiye nüfusa göre en fazla mahkum ve tutuklu bulunan ülke olarak Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Türkiye'de toplam 348 bin 265 mahkum ve tutuklu bulunurken, bu sayıyla Britanya, Fransa, Polonya, Almanya ve İtalya'yı geride bıraktı. Ayrıca, personel başına mahkum oranının en yüksek olduğu cezaevi idareleri sıralamasında da Türkiye ilk sırada yer aldı. 2005'ten 2023'e kadar olan dönemde Türkiye'deki mahkum ve tutuklu sayısı yüzde 439 oranında arttı.
6 Haziran 2024
İşaretlediklerim