İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) 418,4 milyar lira üretimden satışla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu. 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lira ile ikinci, Ford Otomotiv ise 140,1 milyar lira ile üçüncü oldu. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) 87,8 milyar lira ile dördüncü sırada yer aldı.
26 Eylül 2023

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl ocak ayında endekslerini revize eder ve sepetini günceller. Bu yıl yapılan güncellemeyle, bazı ürünlerin sepet ağırlığı azaltılırken, votka, kadın montu ve düğün nişan gibi etkinlikler için salon kirası gibi yeni maddeler sepete eklendi. Çocuk ayakkabısı sepetten çıkarılan tek ürün oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı azalırken, ulaştırma ağırlığı arttı.
7 Şubat 2024

ABD'li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Inc., Starbucks'ın Kuveytli AlShaya Group'a ait Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki hisselerinin yüzde 30'unu satın almayı planlıyor. Kuveytli şirket, azınlık hisselerinin yüzde 30'unu satışa çıkardı ve aralarında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu Kamu Yatırım Fonu'nun da bulunduğu birkaç alıcı adayı kısa listeye alındı. Starbucks, İsrail-Hamas savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini ve satışlarının önemli ölçüde etkilendiğini açıklamıştı. AlShaya Group, 13 ülkede yaklaşık 2 bin Starbucks mağazası işletiyor.
8 Şubat 2024

Ekonomi yönetiminin belli olması sonrası Borsa İstanbul'da pozitif seyir izlenirken, geçen hafta 13 şirket hisselerini geri aldı. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklandı. Şirketlerin geri alım hamleleri devam ediyor. Geri alım yapan şirketler arasında Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi, MLP Sağlık Hizmetleri, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta, Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. bulunuyor.
26 Haziran 2023

Aydın Doğan ve ailesinin sahibi olduğu Doğan Holding, çatı kuruluşu Adilbey Holding’in tüm varlıklarını bünyesine kattı. Adilbey Holding, Doğan Holding ve onun alt kuruluşu olan Doğan Yayın Holding’i barındıran bir şirketti. Birleşme sonucunda Doğan Holding’in kayıtlı sermayesi 2 milyar 616 milyon 996 bin 91 lira oldu. Birleşme nedeniyle şirketin çıkarılmış sermayesinin 2.616.938.288 TL’den 2.616.996.091 TL’ye çıkarılmasına karar verildi.
21 Temmuz 2023

Belçikalı Veos şirketi, mezbahalarda kesim sonrası biriken hayvan kanını arıtarak içme suyuna dönüştürecek bir tesis kuracağını açıkladı. Bu yöntemle yılda 45 milyon litre yer altı suyu tasarrufu hedefleniyor. Tesis, iki milyon avro yatırımla hayata geçirilecek ve günlük 150 bin litre su üretecek. Arıtma işlemi sırasında hayvan kanı koyulaştırılıp kurutulacak ve ayrılan su buharı yoğunlaştırılarak tekrar suya dönüştürülecek.
21 Mayıs 2023

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Rekabet Kurumu, Seher Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ (İçim Süt markası) ve Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı, şirketlerin sunmuş olduğu uzlaşma metinlerinin kabul edilmesiyle sonlandırdı. Soruşturma, şirketlerin 'alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek' suretiyle rekabet kanununu ihlal edip etmediğini tespit etmeye yönelikti. Seher Gıda'ya 173 milyon 784 bin 318 lira, Meysu Gıda'ya ise 5 milyon 682 bin 68 lira idari para cezası verildi.
8 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hepatit A aşısının Türkiye'de üretileceğini duyurdu. Bu gelişmeyle Türkiye, bu aşıyı üreten dördüncü ülke olacak. Aşı, KeyVac Aşı Üretim Merkezi'nde üretilecek. Erdoğan, bu tesisin açılışıyla Türkiye'nin Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığının azalacağını ve ülkenin ileri teknolojiye ve yetişmiş insan kaynağına kavuşacağını belirtti. Türkiye, geçmişte aşı üretme kapasitesine sahipken, politik ve ekonomik tercihler nedeniyle bu yeteneğini kaybetmişti.
31 Ekim 2023

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir işletmede 8 bin 664 şişe bandrolsüz içkiye el konuldu. İl Jandarma Komutanlığı, Ölüdeniz Mahallesi'ndeki işletmeye yapılan ihbar üzerine operasyon düzenledi. Operasyonda farklı türlerde bandrolsüz içkiler bulundu ve içkilere el konuldu. İşletme sahibi hakkında adli işlem başlatıldı.
2 Ağustos 2024

Çaykur, çay fiyatlarına son üç ayda üçüncü kez zam yaptı. 8 Haziran'da kuru çay fiyatlarına yüzde 43 zam yapan Çaykur, ikinci zammını 14 Temmuz'da yüzde 9,5 oranında gerçekleştirdi. 15 Ağustos itibariyle çaya yüzde 4,5 oranında üçüncü bir zam daha geldi. Böylece Çaykur'un kuru çay fiyatları 8 Haziran'dan bu yana son üç ayda toplam yüzde 63,6 oranında zamlandı.
15 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, son 20 yılda Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımların yüzde 68'inin Avrupa'dan geldiğini belirtti. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım çektiğini ve bu yatırımların büyük bir kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini ifade etti.
6 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ocak-nisan döneminde Türkiye'de 54 ilin ihracatının arttığını ve 17 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. İstanbul 4 milyar 75 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il olurken, Kocaeli ve İzmir sırasıyla 2 milyar dolar ve 1 milyar 843 milyon dolar ile takip etti. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'in başlıca ihracat kalemleri sırasıyla kıymetli taşlar, motorlu kara taşıtları ve mineral yakıtlar oldu. Ayrıca, bu illerin en fazla ihracat yaptığı ülkeler İngiltere, Almanya ve ABD olarak sıralandı.
9 Mayıs 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, İstanbul ve Ankara'daki mevcut mağazalarının ardından İzmir'de de bir mağaza açmayı hedefliyor. Nisan 2023'te Türkiye pazarına giriş yapan ve satışlara başlayan Tesla, İzmir için yeni iş pozisyonları açtı. Açılacak mağazanın tarihi henüz belirsizken, firma servis müdürü, otomotiv teknisyeni, mağaza müdürü ve satış danışmanı pozisyonları için iş ilanları yayınladı.
11 Mart 2024
İşaretlediklerim