Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kişiden biri olan MHP'li avukat Serdar Öktem tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı 18'e yükseldi. Gözaltına alınan diğer isimler arasında Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı Emre Yüksel ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş da bulunuyor.
27 Ocak 2023

Müzisyen Onur Şener'in öldürülmesiyle ilgili davada istinaf mahkemesi, baş sanık İlker Karakaş'a verilen 25 yıl hapis cezasını onadı. Ali Gündüz'ün cezası 25 yıldan 12 yıla indirildi ve 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giydi. Semih Soyalp'in beraat kararı bozularak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Gözde Gündüz ve Jale Erberk'in beraat kararları ise onandı.
25 Kasım 2023

Muğla'da 2020 yılında öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in davasında, katil zanlısı Cemal Metin Avcı'ya verilen müebbet hapis cezası 'haksız tahrik indirimi' ile 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı ise beraat etmişti. Gültekin ailesinin kararı istinafa taşıması sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, bu kararı önemli bir gelişme olarak değerlendirdi ve hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava 15 Şubat'ta yeniden görülecek.
17 Ocak 2023

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde 24 yaşındaki Aysun Ahnas, Baver Gözetir (26) tarafından boğazından bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı Gözetir, olaydan sonra kendini asarak hayatına son verdi. Ahnas'tan haber alamayan yakınları durumu polise bildirdi ve olay yerine gelen ekipler her iki kişinin de öldüğünü tespit etti. Cesetler, otopsi için Tekirdağ Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
11 Ocak 2023

Yargıtay başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davada, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı'ya verilen hapis cezalarıyla ilgili temyizin reddine karar verilmesini talep etti. Ayrıca, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'in temyiz talebinin de reddedilmesini istedi. Bu dava, 2013'te başlamış ve 2022'de 20 avukata toplamda 146 yıl yedi ay hapis cezası verilmiştir.
20 Ekim 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

Ankara'da geçen yıl temmuz ayında Alevilerin kutsal saydığı Muharrem Orucu'nun ilk gününde beş cemevine düzenlenen saldırılarla ilgili soruşturma ayrıntıları ortaya çıktı. Saldırgan Ahmet Ozan Karaca'nın telefonundan tabanca fotoğrafı çıktı ve üç şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Yeni Şafak gazetesinin iddia ettiği 'örgüt' bağlantısına dair bir bilgi yer almadı. Saldırılar sonrası gözaltına alınan diğer iki şüpheli serbest bırakıldı. Karaca'nın akıl sağlığıyla ilgili soruşturma devam ederken, saldırıların mağdurları olan cemevleri iddianamede müşteki olarak yer almadı.
16 Ocak 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Etimesgut ilçesinde bir grubun esnafa 'ortaklık' adı altında el koymaya çalıştığını ve tehdit, darp, cebir ve silah zoruyla haraç aldığını tespit etti. Bu kapsamda sekiz şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi ve sekiz kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden üçü tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2023

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde 10 yıl önce polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt'un davasında, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı sonrası yeniden görülen duruşmada savcı, sanık polis Sezgin Korkmaz için iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, Korkmaz'ı 'taksirle birinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla itham etti. Mahkeme, savunma için süre vererek duruşmayı 1 Mart 2024'e erteledi. AYM, Uğur Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve dosyanın yeniden yargılanması için karar vermişti.
15 Aralık 2023

Hrant Dink cinayeti davasının ikinci duruşması görüldü. Duruşmada, 'anayasayı ihlal' ve 'örgüt adına suç işleme' suçlarından yargılanan 11 azmettirici ve emniyet görevlisi yer aldı. 2015'ten bu yana tutuklu olan emniyet müdürü Ramazan Akyürek savunma yaptı. Davanın tek tutuklu sanığı olan dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam ise adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Akyürek, savunmasında İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü, kendisinden sonra görev alan Trabzon emniyet görevlilerini ve Trabzon jandarmasını suçladı.
20 Eylül 2023

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydının yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili firari sanıkların yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, dönemin başbakanı ve diğer yetkililerin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti. Katliamda kardeşini kaybeden bir mağdur, devletin olayın sorumlularını yeterince aramadığını iddia etti. Avukatlar, soykırım suçlamasıyla soruşturma talebinde bulunduklarını ve zamanaşımı tehlikesine dikkat çektiler. Mahkeme, sanıkların yakalanmasını beklemeye ve davanın katılımcılarını genişletmeye karar verdi.
26 Ocak 2023

Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki bir iş yerinde çalışan 40 yaşındaki Yusuf Günbay, pres makinesine başının sıkışması sonucu hayatını kaybetti. Mesai arkadaşlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ve polis ekipleri, Günbay'ın öldüğünü tespit etti. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.
5 Ocak 2023

Rap sanatçısı Çağrı Sinci, tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın bir konuşmasından alıntı yaptığı 'Prometheus' adlı yeni şarkısını yayınladı. Sinci, şarkısında adil, onurlu ve özgür bir yaşam vurgusu yaparken, aynı zamanda Ali İsmail Korkmaz'ı da anıyor. ÇHD, Sinci'nin bu şarkısını destekleyerek, onurlu bir yaşam çağrısının sesi olan avukatların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
14 Kasım 2023

Çakır kardeşler, 20 Aralık 2021'de Kadıköy Kalamış'ta bir çatışmada adını duyurdu. Bu çatışmada, bir yat ve inşaat şirketi tahsilatı için gelen Ziya Bandırmalıoğlu ve Şahin Arslan öldürüldü. Çakır kardeşlere nefsi müdafaadan dolayı hapis cezası verildi. Fuat Çakır, tahliye olduktan sonra yeraltı dünyasında şöhretini artırdı. 29 Ocak 2024'te, İlker Çakıroğlu Fuat Çakır tarafından bir meyhaneye çağrıldı ve sonrasında ölü bulundu. Olay, yeraltı dünyası ile siyasetin iç içe geçtiğini gösteriyor.
18 Nisan 2024

Yılmaz Güney'in ailesi, 1974 yılında Adana'da Hakim Sefa Mutlu'yu öldürmekten dolayı hüküm giyen Güney'in davasının yeniden görülmesi için başvuruda bulundu. Talepler arasında, olaya dair yeni delillerin incelenmesi ve Mutlu'nun mezarının açılarak otopsi yapılması yer alıyordu. Ancak Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, olayın üzerinden 50 yıl geçtiğini ve yargısal süreçlerin tamamlandığını belirterek talebi reddetti. Avukat Bişar Abdi Alınak, karara itiraz edeceklerini ifade etti.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim