RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Türkiye'deki önemli bir seçim sonrasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına göre seçim sonuçlarının saat 21:00'den önce verilmesinin yasak olduğunu ifade etti. Şahin, YSK'nın bu yasağı daha erken bir saate çekme yetkisine sahip olduğunu ancak aksi bir düzenleme olmadığı sürece yasaklara uyulması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28. dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarının bugün Resmi Gazete'ye gönderileceğini belirtti. Daha önce Yener, kesin sonuçların 29-30 Mayıs tarihlerinde açıklanacağını ifade etmişti.
30 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün olağan genel kurulunda başkanlık seçimi için oy verme işlemi sona erdi. Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın yarıştığı seçimde, saat 10.00'da başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Kulübün 46 bin 410 üyesi oy kullanma hakkına sahipti. Şimdi oyların sayımına geçilecek ve yeni başkan belirlenecek.
9 Haziran 2024

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için propaganda serbestliği ve seçim yasakları bugün itibarıyla başladı. Propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propagandası yapabilecekler ancak vatandaşlara doğrudan mesaj yoluyla propaganda yapılması yasaklanmıştır. Oy verme gününden önceki 10 gün içinde kamuoyu araştırmaları ve anket sonuçlarının yayınlanması yasaklanacak. Ayrıca, seçim süresince bakanlar ve milletvekilleri makam araçlarını kullanamayacak ve resmi törenler düzenleyemeyecekler.
4 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, 14 Mayıs seçimlerinde kullanılan 4 milyon 200 bin oyun bulunduğu yaklaşık 20 bin sandığın şaibeli olduğunu öne sürdü. Ergün, yüzde 95 ve üzeri oy kullanımının istatistiksel olarak anormal olduğunu, yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandıklarda ise MHP'nin oylarının normalin çok üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle ettiğine dair iddialarda bulundu.
17 Mayıs 2023

Yerel seçimlerde Bitlis, en çekişmeli illerden biri olarak öne çıktı. Kesinleşmeyen sonuçlara göre AKP, Demokrat Parti'yi 198 oy farkıyla geride bırakarak Bitlis'te zafer elde etti. DEM Parti'nin, geçersiz sayılan oylar nedeniyle seçim sonucuna itiraz edeceği belirtiliyor. Bitlis'te toplam 34 bin 978 seçmen bulunurken, 25 bin 299 kişi oy kullandı ve geçerli oy sayısı 23 bin 281 olarak açıklandı.
1 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri için propaganda dönemine ilişkin kuralları açıkladı. Propaganda süreci, Cumhurbaşkanı seçimi için 31 Mart, milletvekili seçimi için 18 Mart'ta başlayacak ve 13 Mayıs'ta sona erecek. Üniversite kampüslerinde seçim propagandası yasaklanırken, adaylar yurt içinde seçim büroları açabilecek. Elektronik posta ve telefonlarla propaganda yapmak yasaklanmış, hoparlörle propaganda belirli saatlerde serbest bırakılmıştır. Türk Bayrağı ve dini ibarelerin propaganda materyallerinde kullanılması yasaklanmıştır. Kamu görevlileri ve araçları seçim propagandasında kullanılamayacak.
16 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Bakırköy'de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, sandığa gitmekte tereddüt eden seçmenlere hitap ederek, bir oy kullanmanın ülkenin kaderini değiştirebileceğini belirtti. Buldan, alınacak sonuçların Türkiye'nin demokratikleşmesi, barışı, refahı ve huzuruna katkıda bulunmasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, henüz oyunu kullanmayanları sandığa gitmeye ve oy kullanmaya çağırdı.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğunu ve geçici sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86 oy aldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın seçim sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak seçildiğini belirtti.
28 Mayıs 2023

2024 yerel seçimlerine yaklaşılırken, siyasi partilerin kadınları belediye başkan adayı olarak gösterme oranının düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yerel seçimlerindeki yüzde 3 olan kadın temsil oranının bile altına düşüleceği öngörülüyor. Siyasi partilerin kadın adayları genellikle seçilemeyecek yerlerden gösterdiği ve bu durumu eşitlik adına bir adım olarak sunmaya çalıştığı eleştiriliyor.
10 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Üsküdar'da oy kullanarak seçimlerin ardından bir açıklama yaptı. Erdoğan, iki seçimin kısa sürede gerçekleşmesinin hem milleti hem de kendilerini yorduğunu, ancak yoğun bir kampanya yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, bu seçimin ülkede yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ve milletvekili cumhurbaşkanlığı ile yerel yönetim seçimlerinin ülkeyi yeni bir yüzyıla taşıyacağını umduğunu ifade etti.
31 Mart 2024

1989 yerel seçimlerinin, ANAP iktidarının sonunu getirdiği ve Türkiye'de siyasi dönüşümün başlangıcı olduğu belirtiliyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin de benzer bir dönüşümün işareti olduğu, kazananların sadece yerel yönetimleri değil, daha geniş siyasi etkileri de kazandığı ifade ediliyor. Seçim sonuçlarının, Türkiye'nin siyasi aktörleri, kurumları ve ittifakları üzerinde kalıcı değişiklikler yaratacağı öngörülüyor. Yenilginin, iktidarın çabalarına rağmen önemsenmesi gerektiği ve bu yenilginin siyasi tereddütleri ve arayışları hızlandıracağı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat, AKP yetkililerinden aldığı bilgiye göre Türkiye'de seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Depremzedelerin oy kullanabilmesi için memurların uyguladığı formülün benzeri bir yöntem denenerek, depremzedelerin yaşadıkları kenti terk etmiş olsalar bile gittikleri illerde oy kullanabilecekleri ifade edildi. Seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına rağmen, anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten bir maddeye atıfta bulunularak, seçimlerin ertelenemeyeceği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim günü uygulanan yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar, medya kuruluşlarının seçim sonuçları ve ilgili haberleri serbestçe yayımlayabilmesinin önünü açtı. Yayın yasağının kaldırılması, seçim sürecinin bir parçası olarak, seçim günü alınan önlemlerin sona erdiğini işaret ediyor.
31 Mart 2024

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, seçim atmosferinin halk arasında büyük bir heyecan yaratmadığı, insanların daha çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirtiliyor. AKP ve CHP'nin seçim bildirgeleri incelenerek, her iki partinin de katılımcı demokrasi, şeffaflık ve sosyal refahı önceliklendiren vaatlerde bulunduğu, ancak bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şüphelerin olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, sosyal belediyecilik kavramı üzerinden yerel yönetimlerin sosyal politika yapma kapasitesi ve konut sorunu gibi önemli meseleler tartışılıyor.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim