Tokat'ın Erbaa ilçesinde yaralı bir karaca bulundu. Yerel halkın jandarmaya haber vermesi üzerine, İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından karaca ormanlık alandan alınarak kurtarıldı. Yaralı karaca, Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi ve tedavisinin ardından doğaya salınması planlanıyor.
22 Mayıs 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Mersin'deki Tarsus Doğa Parkı'nda, annesi tarafından reddedilen yeni doğan babun yavrusu 'Limon' kuvözde büyütülüyor. Belediye ekipleri tarafından gece gündüz bakımı yapılan Limon, keçi sütüyle besleniyor ve sağlık durumu iyi. Biyolog Yılmaz Ölmez, annenin daha önce de 'Nisan' adlı başka bir yavrusunu kabul etmediğini ve onun da kuvözde büyütüldüğünü belirtti.
29 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde gönüllüler tarafından işletilen BUPaws hayvan barınağı, cumhurbaşkanı kararıyla hızla boşaltılıyor. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakın olması gerekçe gösteriliyor. Barınak sorumluları ve okul yönetimi arasında bir yıldır süren görüşmelerde çeşitli çözüm önerileri sunulmuş, ancak anlaşma sağlanamamıştır. Barınağın yeni yerinde henüz gerekli düzenlemeler yapılmadığı için gönüllüler ve hayvanlar için zor bir süreç başlamıştır.
15 Mart 2023

Van'ın Edremit ilçesindeki Şamran Anadolu Lisesi deposunda öğretmen ve öğrenciler tarafından fark edilen yorgun bir bukalemun, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü. Bukalemun burada özel bir diyetle beslenerek tedavi ediliyor ve iyileştikten sonra yaşayabileceği bir bölgeye gönderilecek. Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bukalemunun göç yoluyla bölgeye geldiğini ve sıcak bölgelerde yaşayan sürüngenler için bu mevsimde Van'da yaşamasının mümkün olmadığını belirtti.
27 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklere eziyet edildiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürme' suçundan tutuklanmış ve sonrasında tahliye edilmişlerdi. 20 Ocak'taki duruşmada her iki sanık bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Konya başsavcılığı, verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek mahkemeye itirazda bulundu.
23 Ocak 2023

Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'nden geçen Çığırtkanlar Deresi'nde üç köpek yavrusunun mahsur kaldığı bilgisi üzerine Bolu Belediyesi İtfaiye ekipleri olay yerine geldi. Dereye merdiven yardımıyla inen itfaiye eri, köpekleri aramaya başladı. Otların arasında oldukları belirlenen yavrular, bulundukları yerden çıkartılarak yaşam alanına bırakıldı.
28 Ağustos 2023

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Kütahya'nın Gediz ilçesinde bir çiftlikten kaçan deve kuşu, Gediz-Kütahya karayoluna girdi. Sürücülerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen Gediz Belediyesi Veteriner Hekimliği ekipleri, deve kuşunu Hacıbaba Mahallesi mevkisinde yakaladı. Kaçtığı çiftlikten kaçtığı anlaşılan deve kuşu, sahibine teslim edildi. Olay anı, vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.
15 Aralık 2023

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde, Fenerbahçe Mahallesi'nde sokakta beslenen yaklaşık 34 kedinin ölü bulunması ve bazı ev kedilerinin kaybolması sonucu polis tarafından soruşturma başlatıldı. İlçe tarım müdürlüğü ekipleri ölen kedilerden numune alarak laboratuvara gönderdi. Yaralı bir kedi tedavi altına alındı. Mahalle sakinlerinden Çağla Göksu, evindeki kedisi de dahil olmak üzere birçok kedinin kaybolduğunu ve ölü kediler bulduğunu belirtti.
18 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren hayvan barınağı BUPaws, Cumhurbaşkanlığı talimatı gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye çalışıldı. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle bir yıldır boşaltılması gündemdeydi. Üniversite yönetimi, hayvanların daha elverişli bir yere taşınacağını açıklasa da, gönüllüler bu durumun istişare içinde olmadığını ve mevcut yerin uygun olmadığını belirtti. Tahliye işlemlerine 'diğer alanın hazır olmaması' gerekçesiyle ara verildi.
16 Mart 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki hayvan barınağında bulunan 42 köpeğin üç gün içinde kendilerine teslim edilmesini talep etti. Aksi halde barınağa para cezası uygulanacağı ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Bu talep, 'çip yasası' gereği, çipli hayvanların kayıtlı adresleri ile bulundukları adreslerin farklı olması durumunda 'terk edilmiş' olarak kabul edilmesine dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, barınağın taşınma sürecinde bu durumun farkında olmasına rağmen, şimdi hayvanların okuldan çıkarılmasını istiyor. Daha önce barınağın zorla tahliye edilmesi girişimleri olmuş ve bu durum tepkilere neden olmuştu.
18 Temmuz 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Mardin'in Artuklu ilçesinde, araçların giremediği sokaklarda çöpler, belediye bünyesinde çalıştırılan eşekler yardımıyla toplanıyor. Kavurucu sıcaklar nedeniyle Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede'nin talimatıyla eşeklerin çalışma süreleri altı saatten beş saate indirildi. Emekliye ayrılan eşeklerin tüm ihtiyaçları belediye tarafından karşılanıyor.
20 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, Afyonkarahisar ve Denizli'de çıkan kuş gribi mihrakları nedeniyle kaybedilen arilik statüsünün yeniden kazanıldığını duyurdu. Bakanlık, hastalık tarama sonuçlarını Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (WOAH) rapor etti ve örgüt, Türkiye'nin tamamını 'ari bölge' olarak tanımladı. Türkiye, bu yılın başlarında çıkan kuş gribi mihrakları nedeniyle 'hastalıktan ari' durumunu kaybetmişti.
2 Eylül 2023

Mersin'in Tarsus ilçesinde bir kamyonetin üzerinden geçtiği ihbarı alınan engelli köpek, belediye ekipleri tarafından kurtarılarak tedaviye alındı. Tarsus Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veterinerlerce muayene edilen köpek, sağlığına kavuşması planlanarak sonrasında sahiplendirilecek. Olayla ilgili olarak kamyonet sürücüsüne idari para cezası kesildi.
15 Ocak 2024
İşaretlediklerim