İktidara yakın yazar Abdulkadir Selvi, ekonomi çevreleriyle yaptığı görüşmelere dayanarak Merkez Bankası'nın faiz artışının yüzde 20'ye ulaşmayacağını, yüzde 16,50-17,00 civarında olabileceğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını öngörmüştü. Daha önceki faiz artışının piyasalar tarafından yetersiz bulunması döviz kurlarında artışa neden olmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Temmuz'da açıklanacak.
17 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın nisan ayı piyasa anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki aya göre düşerek 40,01 TL olarak belirlendi. Aynı ankette, 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi 42,47 TL, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı. Ek olarak, 2024 yılı için ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,3, 2025 için ise yüzde 3,7 olarak belirlendi.
19 Nisan 2024

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Kararda, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.
27 Haziran 2024

Goldman Sachs'ın analizine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çıkaracak. Eylül ve ekim aylarında 500'er baz puanlık artışlar yapan ve kasımda da politika faizini 500 baz puan artıran MB'nin, 250 baz puan daha artırarak sıkılaşma adımlarını tamamlayacağı tahmin ediliyor. Daha önce yüzde 40 seviyesinde bir beklenti içinde olan Goldman Sachs, MB'nin son kararlarının beklenenden daha fazla parasal sıkılaştırma içerdiğini ifade etmiştir.
24 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısının tutanaklarına göre, eylüldeki toplantıda faiz indirimi yapabileceğini belirtti. Geçen ay politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutan Fed, ekonomik tahminlerde 2024'ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediğini kaydetti. Yetkililer, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven sağlamak için ek bilgiye ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu karar, enflasyonla mücadele ve ekonomik büyümeyi dengeleme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Faiz oranlarının sabit tutulması, finansal piyasalar ve küresel ekonomi üzerinde önemli etkiler yaratabilir.
31 Temmuz 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Murat Muratoğlu, bu kararın halkı doğrudan ilgilendiren mevduat faizleriyle aynı olmadığını belirtiyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle mevcut politikanın işe yaramadığını ve teknik önlemler alındığını ifade ediyor. Muratoğlu, yanlış hamlelerin ülke ekonomisini daha da kötüleştirebileceğini ve para politikasının sınırlı etkisi olduğunu vurguluyor.
24 Mayıs 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükselttiği bir ortamda, 24 Ağustos'taki toplantının çok kritik olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, enflasyon beklentilerini düzeltmeden ve faizi dengeye oturtmadan insanların ikna olmayacağını belirtti. Ayrıca, kademeli faiz artışından kaybedilen zamanın çok pahalı olduğunu ve yüzde 58 olan yıl sonu tahmininin aslında yüzde 40 gibi bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
7 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemesi ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı. Fed, 2022'de başladığı faiz artırımı politikasıyla faiz oranını toplam 525 baz puan artırarak 2001'den bu yana en yüksek seviye olan mevcut aralığa ulaşmıştı.
20 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarınki toplantısında politika faizini sabit tutmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Aktaş, Türkiye'de faiz toplantılarının genellikle büyük bir heyecanla beklendiğini, ancak bu sefer durumun farklı olduğunu ifade ediyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamanın da büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu ve sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecekte enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini haziran ayında yüzde 20'ye, ağustos ayında ise yüzde 25'e yükselteceğini öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin oluşmasının ardından yabancı bankaların MB'nin faiz politikasına ilişkin raporları güncelleniyor. ABD merkezli JP Morgan da benzer bir tahminde bulunmuştu.
9 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 ay sonra ilk kez politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Fed'in bu kararı, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma amacını yansıtıyor. Fed, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022'de faiz artırımına başlamış ve bu süreçte enflasyon mayıs ayında yüzde 4 olarak kaydedilmişti.
14 Haziran 2023

Şubat ayında gerçekleşen enflasyon oranları, Merkez Bankası'nın yıl sonu için öngördüğü yüzde 36'lık tüketici enflasyon tahmininin üzerinde çıktı. Banka, yılın ilk yarısında aylık enflasyonun yüzde 3 civarında olmasını beklerken, yılın son çeyreğinde bu oranın yüzde 1,5'a düşmesini öngörmüştü. Ancak Şubat ayındaki yüksek enflasyon oranları, bu tahminlerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyonun ana eğiliminde kalıcı ve belirgin bir artış olmadıkça politika faizini daha fazla yükseltmeyeceklerini belirtmişti.
5 Mart 2024

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim