Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 5,17 oy alarak elenen Sinan Oğan'ın ikinci turda hangi adayı destekleyeceği merak konusu. Oğan, destek kararını gelecek hafta açıklayacağını duyurdu. Kendisiyle ilgili talepleri olduğunu belirten Oğan, bu taleplerin sığınmacıların gönderilmesi ve terörle bağlantılı partilerin hükümette yer almaması gibi konuları içerdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Oğan'ın bu tutumuna karşı çıktılar.
19 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, erken seçim tartışmalarına değinerek, AKP'nin seçim tarihi olarak 18 Haziran dışında bir planı olmadığını belirtti. Seçimlerin erkene alınması durumunda iki yol olduğunu ifade eden Dağ, bunların Meclis'in 360 milletvekilinin kararıyla veya Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi. Ayrıca, muhalefetin erken seçim taleplerine karşı AKP'nin henüz bir müzakere yapmadığını ve bir karar noktasına varıldığında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
1 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Malatya İl Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı adaylarının 'altılı masa' tarafından belirleneceğini ve adayın sadece bir kişi olmadığını, parti üyeleri ve CHP'yi gönülden destekleyen herkesin aday olduğunu söyledi. Ayrıca, iktidara gelmeleri durumunda yoksulluğu yok etmeyi hedeflediklerini ve her aileye asgari ücret düzeyinde destek sağlayacaklarını belirtti.
22 Ocak 2023

AKP Meclis grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterme kararı aldı. Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için karar imzaladı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa gereği üçüncü dönem adaylığı çoğu hukukçuya göre mümkün olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un görüşüne göre yeni sistemle her şey sıfırlanmış durumda ve Erdoğan'ın adaylığına engel yok. Ancak bu görüş kanunda 'sıfırlanma' ile ilgili bir madde olmadığı için tartışmalı.
16 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, muhalefetin hata yapmaması durumunda Türkiye'deki seçimlerin yüzde 60'a 40 gibi sonuçlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seccadeye ayakkabısıyla basmasını eleştirenleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD büyükelçisinin Kılıçdaroğlu ziyaretine gösterdiği tepkiyi değerlendirdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın bu tepkisinin Türkiye'nin 20 yılda geriye gittiğini gösterdiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grubu, 26 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak bundan sonraki süreçlerde grup adına karar almak üzere genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu oybirliğiyle yetkilendirdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasıyla yapılan açıklamada, toplantıda aday belirleme konusunda da ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandığı belirtildi. Aynı yetkilendirmenin CHP Parti Meclisi'nden de çıkması beklenmektedir.
26 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP grup toplantısında 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret etmesinin ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu tarihe ilişkin bir sorun görmediklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, TÜRKONFED ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın da seçimlerin yapılmasını istediğini ve 'Yeter, söz milletin' dediklerini ifade etti.
21 Ocak 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili adayı Erkan Baş, seçimler öncesinde mal varlığını kamuoyu ile paylaştı. 2013 model bir otomobil dışında mal varlığında ciddi bir değişiklik olmadığını belirten Baş, banka hesaplarına ait ekran görüntülerini de paylaşarak şeffaflığını göstermeye çalıştı. Ayrıca, milletvekilliği görevi süresince akrabalarının kendisi aracılığıyla maddi kazanç elde etmediğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na aday listelerinin teslim edilmesinden bir gün önce, 8 Nisan'da Parti Meclisi'ni toplantıya çağırdı. Toplantıda, YSK'ya teslim edilecek milletvekili aday listeleri ele alınacak ve parti meclisinin onayından geçirilecek. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun, Millet İttifakı ortaklarıyla 8 Şubat'ta varılan ortak liste uzlaşısına ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri, 'seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aracılığıyla yerel seçimlerle birleştirmeyi planladığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası siyasi analistler, kurtarma çalışmalarının geç başlamasının oy tercihlerini etkileyebileceğini ve bu durumun iktidarın seçim planlarını değiştirebileceğini belirtiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını reddetti.
12 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye'nin güneydoğu bölgelerini etkileyen şiddetli depremler nedeniyle, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini belirtti. Bir hükümet yetkilisinin de seçim yapmanın güçlüklerine işaret ettiği aktarıldı. Akşener, Anayasa'nın 78'inci maddesine göre seçimlerin bir yıl ertelenmesine ihtimal vermediğini ve siyasilerin seçimlerin yapılması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.
10 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup konuşmasında CHP'yi ve Anayasa Mahkemesi'ni sert bir dille eleştirdi. CHP'yi milli güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in aklını başına almazsa sokakta yürüyemeyeceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'ni 'kara cübbeli işbirlikçiler' olarak adlandırdı ve terörle bağlantılı olduğunu iddia ettiği milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasını ya da kapatılmasını önerdi.
26 Aralık 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28'inci dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını duyurdu. AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, Türkiye İşçi Partisi 4, CHP 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı. Kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
30 Mayıs 2023

AKP, 2023 seçimleri için hazırlıklarını sürdürürken, ekonomik göstergeler ve politik vaatler üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sunulan 17 maddelik seçim beyannamesi taslağının kısaltılmasını talep etti ve daha anlaşılır, somut öneriler içeren bir metin beklediğini ifade etti. Beyannamede ekonomi başta olmak üzere tarım, kadınlar, güvenlik, eğitim ve gençlik gibi konuların öne çıkması beklenmektedir.
13 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmasını desteklediğini belirtti. Demirtaş, muhalefetin diğer bloğunun HDP ile diyalog ve müzakere yürütmemesi durumunda HDP'nin kendi adayıyla seçimlere katılmasının doğal olduğunu ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partinin kendi adayını en kısa zamanda açıklayacağını ve seçimlere bu adayla gireceğini duyurdu.
8 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim