Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

Türkiye'de 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 oranında azalarak 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara düştü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, otomotiv endüstrisinin toplam dış satışı 9 milyar 132 milyon 431 bin dolar olup, bunun yüzde 28,2'si binek otomobillerden sağlandı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Fransa, İtalya ve Britanya yer almakta ve bu üç ülkeye yapılan ihracat, toplam binek otomobil ihracatının yüzde 42,5'ini oluşturuyor.
26 Nisan 2024

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

Türkiye'de döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında gelecek hafta ortalama yüzde 3 oranında bir artış bekleniyor. İthal otomobillerin fiyatları, döviz kurlarındaki değişimden hızlı bir şekilde etkileniyor. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, otomobil markaları fiyat artışlarını mayıs ayında uygulamayı planlıyor ve seçim sonrasında daha büyük zamların olacağı tahmin ediliyor. İkinci el otomobil fiyatları ise şimdiden yükselmeye başladı.
24 Nisan 2023

Volkswagen ve Audi, üretimdeki bir sorun nedeniyle yangın riski taşıyan Golf, Jetta ve A3 modellerini içeren toplam 261 bin 257 aracı geri çağırdı. Sorun, bazı modellerde yakıt sızıntısına yol açabilecek bir pompa hatasından kaynaklanıyor. Şirket, sorunu gidermek için araçlara yeni bir pompa takılacağını ve bu sayede araçların yıllarca sorunsuz kullanılabileceğini belirtti.
23 Şubat 2024

Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık bir parça anlaşması yapmayı planlıyor. Bu anlaşma, Türkiye'nin Airbus'tan aldığı 230 uçağın parçalarının yerli üretimini kapsıyor. Türkiye, savunma ve havacılık alanında yerli üretime ağırlık vermek amacıyla Rolls-Royce ve diğer yabancı şirketlerle iş birliği yapıyor. Anlaşmanın bu ay içinde İstanbul'da düzenlenecek bir törenle duyurulması bekleniyor.
17 Nisan 2024

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İSPARK otoparklarına elektrikli araç şarj istasyonları kurulması kararı alındı. Bu karar, Türkiye'de yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve bu araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alındı. 2023 yılında elektrik altyapısı hazır olan katlı otoparklara şarj üniteleri kurulacak, açık ve yol üstü otoparklar için ise fizibilite çalışmaları başlayacak. 2030 yılına kadar İSPARK otoparklarının %10 kapasitesinin elektrikli araçlara hizmet verecek şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 Mart 2023

ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Türkiye'de elektrikli otomobiller için ÖTV matrahları yeniden belirlendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildi. Uzmanlar, bu düzenlemelerin Togg için yapıldığını ve Togg'un ortalama fiyatının 1 milyon 500 bin lira bandında olacağını tahmin ediyorlar.
3 Mart 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Volkswagen ve Audi, yangın riski taşıyan bir sorun nedeniyle 261 bin 257 aracını geri çağırdı. Sorun, üretimde meydana gelen bir hata sonucu bazı modellerde yakıt sızıntısına yol açıyor. Geri çağrılan modeller arasında 2015-2020 Audi A3 Sedan, 2015-2019 Audi A3 Cabrio, 2019-2020 Volkswagen Jetta GLI, 2015-2020 Volkswagen Golf, 2015-2020 Volkswagen Golf GTI ve 2015-2019 Sportwagen bulunuyor. Şirket, sorunu gidermek için araçlara yeni bir pompa takacak.
23 Şubat 2024

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Audi fabrikasında işçiler, üretim için model gönderilmemesi nedeniyle işbaşı yapmadı ve tamamlanmış araçların anahtarlarına el koydu. Audi, talebin düşmesi nedeniyle Brüksel fabrikasında yeniden yapılanmaya gideceğini ve üretimi Meksika'ya kaydıracağını duyurmuştu. Bu durum, fabrika çalışanları ve sendikalar arasında rahatsızlık yarattı. İşçiler, 16 Eylül'de de protesto düzenleyecek.
6 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023
İşaretlediklerim