HDP İzmir İl Örgütü binasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yapılan açıklamada dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya 'suç işleri bakanı' diyen Mor Dayanışma üyesi Didar Gül hakkında açılan hakaret davasında karar verildi. İzmir 27'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Gül'ün ifadelerinin hakaret içermediğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti de bu yönde bir beraat kararı verdi.
29 Kasım 2023

İstanbul Esenler'de, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından silahla vurulan bir kadın, hastaneye kaldırıldıktan sonra yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olay, Turgut Reis Mahallesi'nde meydana geldi. Sağlık ve emniyet ekipleri olay yerine sevk edildi. Polis, şüpheli eşi yakalama çalışmalarına devam ediyor.
30 Ocak 2023

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç, eşi Benan Saraç tarafından şiddet gördüğünü iddia ederek uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Benan Saraç ise psikolojik şiddet iddiasında bulunmuştu. Bir kullanıcının, Saraç'ın oğluna cinsel istismarda bulunduğu iddiası üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuğa ve anneye psikososyal destek sağlanması ve hukuki sürecin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca, çocuğun olumsuz etkilenmemesi için yayın yasağı talep edildiği belirtildi.
8 Aralık 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe mahallesinde muhtar adayı olan manken Simurg Sarsılmaz, sosyal medya üzerinden aldığı ölüm tehditleri sebebiyle adaylıktan çekildiğini duyurdu. Sarsılmaz, adaylık açıklamasının ardından sosyal medyanın gündemine oturmuş ve geniş bir ilgi görmüştü. Ancak, aldığı tehditler ve cinsel içerikli hakaretler nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ve ilaçlarla ayakta durabildiğini belirtti. Sarsılmaz, tehditler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
28 Şubat 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile evlendirilmesi ve cinsel istismar iddiaları üzerine açılan dava, İstekli'nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi sebebiyle ertelendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl altı aya kadar, Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası isteniyor. H.K.G., cinsel istismar iddialarıyla 2012'de doktora başvurmuş ve soruşturma başlatılmıştı.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 20 Mart 2021'de feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin iptali için Danıştay'da açılan dava reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, karara yapılan temyiz başvurularını oy çokluğuyla reddederek kararı hukuka uygun buldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu karara Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi ve kadınlara yönelik Erdoğan'ın geçmişteki sözlerini eleştirdi.
2 Ocak 2023

Diyarbakır'da bir düğün salonunda damadı ve bir çocuğu yaralayan zanlı S.A. tutuklandı. Zanlı, ifadesinde gelinin akrabası olduğunu ve gelini sevdiğini, ancak ailesinin rızası olmadığı için evlenemediğini belirtti. Saldırıyı düğünü bozmak amacıyla gerçekleştirdiğini, damadı öldürme niyetinde olmadığını ifade etti. Yaralanan damat Ahmet E'nin tedavisi yoğun bakımda devam ediyor.
6 Eylül 2023

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yapılan silahlı saldırı sonucu yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda, Konya 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararlar, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1'nci Ceza Dairesi tarafından yetersiz rapor ve delil niteliği taşımayan belgelere dayanılarak eksik ceza verildiği gerekçesiyle bozuldu. İlk mahkeme, sanıklara haksız tahrik indirimi uygulamış ve konut dokunulmazlığı suçundan beraat kararı vermişti. İstinaf mahkemesi, dosyanın yeniden görülmesi için mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
3 Ocak 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, firari üç sanık hakkında süren Sivas Katliamı davasında 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verdi. Bu karar, Sivas Katliamı davasının sona ermesi anlamına geliyor.
14 Eylül 2023

Samsun'un Bafra ilçesinde bir kişi, ATM'de unutulan banka kartından 480 lira çekti. Kart sahibi durumu fark edip şikayetçi oldu ve sanık hakkında kamu davası açıldı. Bafra 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı 'banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması' suçundan cezalandırdı. Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, başsavcılığın 'bilişim suçu' itirazını reddederek kararı onadı.
20 Mayıs 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın akrabaları ve korumaları tarafından Şenyaşar ailesinden iki kişinin hastanede öldürülmesi olayına ilişkin dava Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Emine Şenyaşar, oğlunun öldürülme tehlikesi konusunda uyarıda bulunduğunu ancak AKP'li Yıldız'ın ısrarıyla hastaneye götürüldüklerini ifade etti. Olayda yaralanan Mehmet Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar da tanık olarak dinlendi. Sağlık Bakanlığı avukatları, zarar gören iki ambulans için şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, tutukluların tutukluluk halinin devamına ve diğer eksik hususların giderilmesine karar vererek duruşmayı 15 Mart'a erteledi.
17 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'nın taşınmazlarının iadesi talepleri üzerine mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hatay ve İstanbul'daki taşınmazların Hazine adına tescil edilmesi ve iade edilmemesi nedeniyle yapılan başvurular sonucunda, AYM ilgili davalarda Anayasa'nın 35'inci maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğini belirtti. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla kararları ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, Danıştay tarafından hukuka uygun bulundu. Bu karara karşı dava açan kadın örgütleri ve siyasi partilerin iptal istemi Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da temyiz başvurularını reddetti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kararı eleştirerek kadın mücadelesinin eşitlik ve özgürlük getireceğini belirtti.
3 Ocak 2023

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde park halinde bulunan bir otomobilde bir kadın ve bir erkek cesedi bulundu. Cesetlerin Ö.G. (34) ve S.K'ye (24) ait olduğu belirlendi. Olay yerine jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yıldızeli Kaymakamı ve Belediye Başkanı da olay yerine gelerek bilgi aldı.
4 Ağustos 2023
İşaretlediklerim