Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

Suriye yönetimi, İsrail'in Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarına yeni bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, 2011'den bu yana Suriye'deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail yetkilileri, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Şam Havalimanı'ndaki saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve iki havalimanının pistinde hasar oluştuğu belirtildi.
22 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

Suriye'nin Şam yönetiminin haber ajansı SANA, Halep Havalimanı'nın İsrail tarafından hava saldırısıyla vurulduğunu iddia etti. Saldırının yerel saatle 23.35'te meydana geldiği ve havalimanının pistlerinin zarar gördüğü, hizmet dışı kaldığı belirtildi. Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre havalimanı üç ayrı roket saldırısıyla hedef alındı.
15 Ekim 2023

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ulusal güvenlik için Ortadoğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterileceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Lübnan sınırında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Ayrıca İsrail, Suriye'nin Şam ve Halep havaalanlarını da bombalamıştı.
15 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini belirtti. Abdullahiyan, direniş liderlerinin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı diğer direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığını bekleyebileceğini söyledi.
16 Ekim 2023

Irak'ın Erbil kentinde, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssüne bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişimi engellendi. Saldırının 'yasa dışı milisler' tarafından düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, Suriye'nin Şaddadi ilçesinde ABD güçlerinin bulunduğu üsse roket saldırısı düzenlendiği, ölü veya yaralı bilgisinin olmadığı aktarıldı. ABD, önceki hafta Irak'ta bir Şii milis liderini 'tehdit' olarak gördüğü için öldürdüğünü açıklamıştı.
11 Ocak 2024

Suriye'nin Haseke ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı askeri üsse dört ayrı saldırı düzenlendi. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştü, ancak can kaybı ya da yaralanma bilgisi verilmedi. Son üç günde, Suriye'nin güneyinde ve Irak sınırı yakınlarında ABD ordusunun bulunduğu üslere de saldırılar düzenlendi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, bu tür saldırılarda artışın olduğuna dikkat çekti.
25 Ekim 2023

İsrail, Beyrut'ta Hamas ofisine düzenlediği İHA saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'yi öldürdü. Bu olayın ardından İsrail, Hizbullah'tan beklenen büyük misillemeye karşı alarma geçti. İsrail devlet televizyonu ve haber siteleri, İsrail'in tüm cephelerde Hizbullah'a karşı hazırlık yaptığını bildirdi. İsrail kabine toplantısını iptal ederek, savunma konseyi toplantısı düzenlemeyi planlıyor ve bakanlardan olay hakkında yorum yapmamaları isteniyor.
2 Ocak 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle düzenlenen saldırıları üstlendi. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Filistinlilere destek için üçüncü kez saldırı düzenlediklerini ve İsrail'in saldırıları duruncaya kadar saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten beri Yemen'deki bazı bölgeleri kontrol ediyor ve ilk defa İsrail'e yönelik saldırıları üstleniyor.
31 Ekim 2023

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği saldırıyı övdü. Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e karşı füze ve havan saldırısı başlatmış, İsrail topraklarına sızan militanlar yüzlerce İsrailliyi öldürmüş ve 2 binden fazlasını yaralamıştı. Saldırının ardından İran'ın bu saldırıyla bir ilgisi olup olmadığı merak konusu olmuştu. Hamaney, İsrail'in başına gelenleri hak ettiğini belirtti ve saldırıyı düzenleyenleri övdü.
10 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'daki Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah'a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu. Bu saldırı, Hizbullah'ın İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı düzenlemesinin ardından geldi. Hizbullah, saldırıyı üstlenmişti. İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırıyı üstlenmesinin ardından çadırların vurulduğunu açıkladı.
8 Ekim 2023

ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin Türkiye ile sınır güvenliğini kendi topraklarından sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi karşılığında Şam yönetiminin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşmamasını garanti altına almayı önerdi. Teklif, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde, Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
18 Eylül 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın bir ABD üssüne İHA ile düzenlenen saldırı sonucunda 3 asker öldü, 25 asker yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tuttuğunu ve gereken zamanda bu gruplardan hesap soracaklarını belirtti. İran ise saldırılarla ilgisi olmadığını iddia ediyor. ABD, daha önce benzer saldırılardan sorumlu tuttuğu Haşdi Şabi'ye bağlı bir lideri öldürmüştü.
28 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023
İşaretlediklerim