Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile normalleşme çabaları, Türkiye'nin iç ve dış politikadaki dönüşümlerini yansıtıyor. Cengiz Çandar, bu normalleşme girişiminin temel amacının Kürtleri baskı altına almak ve ABD'yi Suriye'den çıkarmak olduğunu belirtti. Çandar, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığı ve Kürtlerin durumu üzerine yaptığı değerlendirmelerde, Erdoğan'ın Esad ile görüşme çabalarının Kürtler açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
14 Temmuz 2024

Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Suriye'nin Hama kent merkezinin dış mahallelerine girmeye başladı. 2018'de Türkiye tarafından da terör örgütü olarak tanımlanan HTŞ, Halep'in batısından başlattığı saldırılarla Hama'ya doğru ilerliyor. Rus savaş uçakları, Suriye ordusuna destek verirken, HTŞ Hama Askeri Havaalanı'ndan havalanan iki helikopterden birini düşürdü. HTŞ, İdlib'de fiili idari kontrolü elinde bulunduruyor ve uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor.
5 Aralık 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden ve ekibi, Suriye'deki olağanüstü gelişmeleri yakından takip ediyor. Suriye'de HTŞ ve beraberindeki gruplar, Suriye ordusuna karşı saldırılar başlatarak Halep, İdlib, Hama ve Humus'ta kontrolü ele geçirdi. Bu gelişmeler, 61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarının sona ermesi anlamına geliyor. Esad'ın Şam'dan ayrıldığı ve bilinmeyen bir yere gittiği bildirildi.
8 Aralık 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı. Blinken ve Fidan'ın görüşmesinde Gazze'deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
6 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve beraberindeki gruplar, Halep Uluslararası Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirdi. HTŞ, 27 Kasım'da Halep'in batı kırsalında Suriye ordusuna yönelik bir saldırı başlatmıştı ve Halep'in büyük bir kısmı ile İdlib'in genelinde hakimiyet sağlamıştı. Suriye ordusu, gündüz karşı bir saldırıya hazırlanmak amacıyla geçici olarak geri çekildiğini duyurmuştu. HTŞ, Türkiye'nin de terör örgütü olarak tanımladığı bir grup olup, İdlib'de fiili idari kontrolü elinde bulunduruyor.
30 Kasım 2024

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, beş yıl aradan sonra ilk kez cuma hutbesi vererek Gazze ve Lübnan'daki cihatların İsrail'i 70 yıl geriye götürdüğünü iddia etti. Hamaney, İsrail'e yönelik füze saldırılarının en hafif yanıt olduğunu ve gerekirse tekrar saldıracaklarını belirtti. Ayrıca, Müslümanları İsrail'e karşı birleşmeye çağırdı ve Hasan Nasrallah'ı övdü. Bu açıklamalar, İran ve İsrail arasındaki gerilimi artırırken, bölgedeki çatışmaların devam ettiğini gösteriyor.
4 Ekim 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile normalleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, müzakerelerin başarılı olabilmesi için güvenilir bir referansa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Esad, Türkiye'nin teröre desteği durdurması ve Suriye'den kuvvetlerini çekmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme çağrısında bulunmuştu. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluşması durumunda Suriye ile bakanlar düzeyinde görüşülebileceğini ifade etti.
25 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'dan 'Sayın Esad' diye bahsetmesi, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin işareti olarak değerlendirildi. Bu durum, Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye destekli silahlı gruplar arasında huzursuzluğa yol açtı. Şam yönetimi, bu grupları terör örgütü olarak nitelendiriyor ve müzakere etmeyeceğini belirtiyor. Normalleşme sürecinde Türkiye'nin bu gruplara desteğini kesmesi ve Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi gerektiği vurgulanıyor.
3 Temmuz 2024

Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçılar, başkent Şam'a girerek Beşar Esad'ın ülkeyi terk etmesine neden oldu. Esad, ailesiyle birlikte Rusya'ya sığındı. HTŞ, İdlib, Halep, Hama ve Humus gibi önemli bölgeleri ele geçirerek Suriye ordusunu etkisiz hale getirdi. Ülkenin kuzeydoğusunda ise Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolü elinde tutarken, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) Fırat Nehri'nin batısında etkili. ABD'nin Al-Tanf Askeri Üssü de güneydoğuda yer alıyor.
8 Aralık 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esed'in görüşmesi için Moskova, Bağdat ve Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep kapısı öne çıkan yerler arasında. Görüşmenin ağustos ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve tarih ile yer konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği belirtiliyor. Görüşme için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Irak Başbakanı Sudani'nin de inisiyatif aldığı ifade ediliyor. Temmuz ayında arka kapı diplomasisi yoğunlaştırıldı ve Rus Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Naryshkin, Şam'dan sonra Ankara'ya gelerek MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü.
29 Temmuz 2024

Erdoğan, NATO zirvesi öncesinde ŞİÖ toplantısına katılmayı ve Putin ile yaptığı görüşmeyi ABD-NATO ile pazarlıklarda bir koz olarak kullanmak istiyor. NATO, Karadeniz ve Ortadoğu'daki varlığını artırmak için Türkiye'ye yeni görevler verecek. ABD, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesini istemiyor ve NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarını artırması bekleniyor. Erdoğan iktidarının NATO'ya bağlılığı ve Türkiye'nin NATO içindeki önemi vurgulanıyor.
9 Temmuz 2024

Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) güçleri, Suriye ordusuna karşı saldırılar düzenliyor. HTŞ, Halep ve Hama çevresinde aktifken, SMO ise Tel Fırat'ta operasyonlar yürütüyor. Bu gelişmeler, Suriye'de yeni bir mülteci akınına yol açabilir. Ayrıca, Esad rejiminin düşmesi durumunda Türkiye, Rusya, İran, ABD ve İsrail gibi ülkeler için farklı sonuçlar doğurabilir.
2 Aralık 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

Türkiye, Yunanistan'da başkent Atina yakınlarında başlayan ve pek çok yerleşim yerinin tahliye edilmesine neden olan orman yangınına karşı yardım önerisinde bulundu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Atina yönetimine 'yardıma hazırız' mesajını iletti. Yunanistan teklifi değerlendireceğini ve gerekirse kabul edeceğini bildirdi. Türkiye, geçmiş yıllarda yangınlarla mücadelede yetersiz kalmakla eleştirilmişti.
12 Ağustos 2024

Akif Beki, Nevruz kutlamalarında yapılan konuşmaları ve siyasi liderlerin açıklamalarını yorumlayarak Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni bir sürecin sinyallerini değerlendiriyor. Leyla Zana'nın ve diğer siyasi figürlerin açıklamaları, bir çözüm sürecinin yeniden gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Ancak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin konuya yaklaşımı ve geçmişte yaşananlar, bu sürecin önündeki engelleri ve zorlukları gözler önüne seriyor.
22 Mart 2024

ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Suriye'deki muhalif güçlerin Halep'i ele geçirmesinin Rusya ve İran'ın zayıfladığını gösterdiğini ifade etti. Sullivan, bu gelişmelerin Suriye hükümetini ve bölgedeki diğer gözlemcileri şaşırttığını belirtti. ABD'nin Suriye'deki güçlerinin şu an için doğrudan bir risk altında olmadığını, ancak İran ve Şii milis gruplarının tehditleri altında olduklarını vurguladı. Ayrıca, ABD'nin Suriye rejimi karşıtı Heyet Tahrir Şam'ı terör örgütü olarak tanımladığını ve bu örgütün hedefleri konusunda endişeleri olduğunu belirtti.
2 Aralık 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran halkına hitaben yaptığı konuşmada, İran rejiminin halkı uçuruma sürüklediğini belirtti. Netanyahu, İsrail'in İran halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve İran'ın özgürlüğüne kavuşmasının yakın olduğunu ifade etti. Bu açıklama, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından geldi. İran liderleri ise İsrail'in Hizbullah'a ciddi zarar veremeyeceğini ve bölgedeki direniş güçlerinin Hizbullah'ın yanında duracağını belirtti.
1 Ekim 2024

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024
İşaretlediklerim