Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarının kasıtlı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Şimşek, istifa etmediğini ve dolaşıma koyulan senaryoların doğru olmadığını açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu, bu iddialarla ilgili piyasa dolandırıcılığı suçu işlendiğine işaret ederek hukuki işlem başlattı. Tunç, bu tür söylemlerin hükümeti yıpratmak amacıyla yapıldığını ve siyasilerin sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.
24 Ağustos 2024

Rahmi Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf önlemlerinin vatandaşa zarar verdiğini savunuyor. Turan, devlet kurumlarında tasarrufun sadece adının olduğunu ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesiyle dikkat çektiğini belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlar döner sermayesine tahsis edilen bütçenin 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkarıldığı ve bu parayla dini yayınların artırılacağı ifade ediliyor.
18 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurumlar vergisinde yeni düzenlemeler yaptı. İhracatçılara uygulanan kurumlar vergisi indirimi bir puandan beş puana çıkarıldı. Yeni düzenlemelerle bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakılırken, büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Ayrıca, yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye'ye transfer edilmesi şartı getirildi.
28 Eylül 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için duyurduğu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ve bu düzenlemenin maliyetinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor. Şirketler, EYT düzenlemesi sonrasında çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerin gelecekte hak mahrumiyeti davası açmaması için hukuki önlemler araştırıyor. Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar, şirketlere işçileri tazminat ödemesinden sonra bir süre işten uzak tutup daha sonra yeniden işe alarak dava riskini ortadan kaldırma tavsiyesinde bulunulduğunu aktarıyor.
11 Ocak 2023

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

2017 yılında imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan, Hazine ve Merkez Bankası arasındaki protokol sayesinde kamu bankalarına döviz satışı yapılıyordu. Bu protokol, CHP'nin eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın döneminde 128 milyar doların satışını sorguladığı bir kampanya konusu olmuştu. Reuters'a konuşan bir kaynak, protokolün kullanımına son verileceğini ve Merkez Bankası rezervlerinin kur belirlemek için kullanılmayacağını ifade etti.
5 Temmuz 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede dört ana başlıkta taleplerini ilettiklerini belirtti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılması, tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması, vergi adaletinin sağlanması ve TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması talepler arasında yer aldı. Ancak Karatepe, dört saatlik görüşmenin sonunda hükümetin anlayışında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmayan ve kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere 200 bin lira ceza verileceğini duyurdu. Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında tüm perakende işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Ayrıca, bankaların komisyon oranlarının düşmesine rağmen bazı işletmelerin nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini belirtti. Vatandaşların bu tür durumları Gelir İdaresi'ne ihbar etmeleri durumunda gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını söyledi.
29 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını İzmir'de bir iş dünyası buluşmasında paylaştı. Yapılandırma, vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ayrıca, 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek ve taksit ödeme süreleri 48 aya çıkarılacak. Paket, seçimler öncesinde iktidar tarafından verilen 'müjdeler' arasında yer alıyor.
24 Ocak 2023

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, milletin seçimde eski sisteme dönüş önerilerini reddettiğini belirterek parlamenter sistem tartışmalarının sona erdiğini ifade etti. Erdoğan, hükümetin hedeflerine hızla ilerleyeceğini, ekonomiyi güçlendirecek kadroları oluşturduklarını ve kadın hakları konusunda muhalefetin iddialarının asılsız olduğunu vurguladı. Ayrıca asgari ücret komisyonunun görüşmelere başladığını ve engelli ile yaşlı aylıklarının bayramdan önce ödeneceğini duyurdu.
14 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023
İşaretlediklerim