Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasa tasarısını reddetti. Tasarı, eşcinsellerin evlenmesini, evlat edinmesini ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarını yasaklamayı öngörüyordu. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBTİ+ propagandası ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınlar yasaklanacaktı. Tasarı, Haziran 2024'te parlamentodan geçmişti ancak Zurabishvili tasarıyı veto ederek parlamentoya geri gönderdi.
2 Ekim 2024

Papa Francis, İtalyan papaz adaylarının eğitimine ilişkin bir toplantıda eşcinseller hakkında homofobik bir ifade kullandı. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Papa'nın bu ifadeyi şaka yollu kullandığını ve kimseyi rencide etmeyi amaçlamadığını belirtti. Papa Francis, bu terimin kullanılmasından rahatsız olanlara özürlerini iletti. Bu olay, kilisenin eşcinsellere karşı pozisyonunu yeniden gündeme getirdi.
28 Mayıs 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla birlik çapında ilk kez ortak bir yasa üzerinde anlaşmaya vardı. Bu yasa, kadın sünneti ve zorla evlendirme gibi şiddet biçimlerini suç olarak tanımlıyor ve ayrıca çevrimiçi taciz, cyber-flashing ve mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşılmasını da suç kapsamına alıyor. Üye devletler arasında tecavüzün tanımı konusunda anlaşmazlık yaşanırken, yasanın Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından resmi olarak onaylanması bekleniyor.
7 Şubat 2024

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına ilişkin aldığı kararın ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Papa, başkalarını sömüren iş insanlarını kutsamanın kimseyi şok etmediğini, ancak bir eşcinseli kutsadığında büyük tepkilerle karşılaştığını belirterek, bu durumu ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Afrika'daki piskoposlar ve İnanç Doktrini Departmanı'nın önceki başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibi muhafazakar isimler, Papa'nın bu kararına karşı çıktı. Papa, eşcinsel evlilikleri değil, birbirini seven iki kişiyi kutsamaktan bahsettiğini vurguladı.
8 Şubat 2024

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, kara kuvvetleri personelinin artık sakal ve bıyık bırakabileceğini duyurdu. Bu karar, bir ankete dayanarak yüzde 54 oranında erkeklerin sakal ve bıyık bıraktığını gösteren verilere ve aylar süren değerlendirmeler sonucunda alındı. Ordu sözcüsü, bu değişiklikle gençlerin orduya katılma oranlarında bir artış beklediklerini ifade etti. Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri personeli zaten 2019'dan beri sakal ve bıyık bırakabiliyordu, ayrıca Müslüman ve Sih askerlere de belirli koşullar altında sakal uzatma izni veriliyordu.
29 Mart 2024

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024

Afganistan'da Taliban, erkeklere yönelik yeni kısıtlamalar getirdi. Erkeklerin yumruk büyüklüğünde sakal bırakması zorunlu kılındı ve kot pantolon giymeleri yasaklandı. Ayrıca, İslam hukukuna aykırı saç kesimleri ve eşleri ya da akrabaları dışındaki kadınlara bakmaları da yasaklandı. Bu kısıtlamalar, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana erkeklere yönelik ilk ciddi kısıtlamalar olarak dikkat çekiyor.
25 Eylül 2024
İşaretlediklerim