Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

Kolombiyalı Alvaro, Cali bölgesindeki Santa Rosa mahallesinde yaklaşık 45 yıldır oyuncak tamiri yaparak çocukların kırık oyuncaklarını onarıyor. Kendi atölyesini bir 'hastane' olarak adlandıran Alvaro, steteskop ve kafasına taktığı ışıklı büyüteçle doktor gibi çalışarak çöpe gidecek oyuncakları yeniliyor ve çocukları mutlu etmeyi amaçlıyor.
23 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın geçici görevlendirme politikasının iki genç hekimin ölümüne ve bir hekimin ağır yaralanmasına neden olduğunu belirtti. Sinop'ta meydana gelen trafik kazasında, geçici görevlendirmeyle Boyabat ilçesine giden Dr. Mehmet Turan Yazlak, Dr. Sena Sakin ve sürücü Ender Çoraklı hayatını kaybetti. TTB, hekim lojmanlarının yok edilmesi ve geçici görevlendirmelerin genç hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
12 Haziran 2024

Bu pazar, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) merkez konsey seçimleri yapılacak. Sağlık Bakanı aracılığıyla iktidarın seçimlere müdahil olacağı mesajı verildi. Sol cephe, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın liderliğindeki Etkin Demokratik TTB ekibi ve Prof. Dr. Alpay Azap liderliğindeki Tabip Odaları İnisiyatifi olmak üzere iki ayrı liste ile seçime giriyor. TTB, geçmişte sağlık sorunlarının ve hekim haklarının savunulmasında aktif bir rol oynarken, son yıllarda işlevselliğini kaybetti.
28 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hastanın rahatsızlanması ve üç hastanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın nedenini açıkladı. TTB, hastanede yapılan klima sistemleri çalışması sırasında antifriz maddesinin su sistemine karıştığını ve bu durumun diyaliz merkezinde kullanılan distile suyu etkilediğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın henüz yeterli bir açıklama yapmadığını vurgulayan TTB, hangi kimyasal bileşimin antifriz olarak kullanıldığının henüz öğrenilemediğini ifade etti.
29 Mayıs 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir hayatını kaybetmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan ikisinin Antalya'da, birinin de Afyonkarahisar'da entübe halde tedavileri devam ederken, 12 kişi taburcu edildi.
29 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Haftası öncesinde hekimlerin 14 acil talebini açıkladı ve 16 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Büyük Hekim Yürüyüşü'ne çağrı yaptı. Talepler arasında sağlıkta şiddetin önlenmesi, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, pandemi döneminde sağlık emekçilerinin korunması, adil ücret ve emeklilik koşullarının sağlanması gibi konular yer alıyor. Ayrıca, emekli hekimlerin maaşlarının yoksulluk sınırının altında olduğu ve bu durumun kabul edilemez olduğu belirtildi.
4 Mart 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, diyaliz ünitesinden sorumlu hastane personeli ve bağımsız çalışan makine mühendisleri gözaltına alındı. Hastane personeli serbest bırakılırken, projede hata yaptıkları iddia edilen iki makine mühendisi tutuklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.
12 Haziran 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli sorunlara neden olabilir.
14 Haziran 2024

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi ise en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli eksikliklere neden olabilir.
14 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 76. Büyük Kongresi'nde, Etkin Demokratik TTB Grubu ile Tabip Odaları İnisiyatifi arasında çekişmeli seçimler yaşanıyor. Kongrede, TTB'yi iki yıl boyunca yönetecek konsey ve kurullar belirlenecek. Sol görüşlü hekimler bu kez iki ayrı listeyle seçime girerken, gruplar arasında uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Seçimlerin sonucunun, TTB'nin gelecekteki sağlık politikaları ve hekimlerin mesleki hakları üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.
28 Haziran 2024

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul'daki birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelttiği soru önergesinde, yanlış sağlık politikalarının bu duruma yol açtığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki önemli hastanelerde çocuk doktoru kontenjanlarının büyük oranda boş kalması, sağlıkta şiddet ve hekimlerin ekonomik haklarının iyileştirilmemesi gibi sorunlara bağlanıyor.
12 Haziran 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri' kapsamında Diken muhabiri Mesude Erşan'ı 'İnternet haber araştırma' kategorisinde ödüllendirdi. Erşan'ın 'İki yeni yerleşke bir eski Cerrahpaşa etmiyor' başlıklı haberi, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve taşınan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin karşılaştığı sorunları ele aldı. Ödül töreni, 17 Mart 2024'te İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
28 Şubat 2024

Osman Öztürk, sağlık sektöründe artan şiddet olaylarının nedenlerini ve çözüm yollarını ele alıyor. Yazısında, sağlık çalışanlarının mesleki itibarlarının yok edilmesi ve sağlıkta kışkırtılmış talebin, şiddetin artmasındaki başlıca etkenler olduğunu belirtiyor. Geçmişte doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik itibarın, onları şiddetten koruyan bir zırh işlevi gördüğünü, ancak sağlığın ticarileşmesiyle bu itibarın zarar gördüğünü ifade ediyor. Ayrıca, AKP'nin sağlık reformu sonrası sağlık hizmetlerine olan talebin artışının da şiddeti körüklediğini vurguluyor.
19 Şubat 2024

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Ertan İskender, hastasının bıçaklı saldırısına uğramış ve bu olay sonucu ciddi yaralanmalar ve psikolojik sorunlar yaşamıştır. Dr. İskender, saldırı sonrası mesleğini bırakmış ve Kanada'ya göç etmiştir. Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığını, gerekli güvenlik önlemlerini almadığı gerekçesiyle Dr. İskender'e maddi ve manevi olmak üzere toplamda 97 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Hekim Birliği Sendikası Başkanı, bu tür kararların şiddet gören hekimler için emsal teşkil edeceğini ve idarecileri şiddete karşı tedbir almaya zorlayabileceğini belirtmiştir.
19 Nisan 2024

Türkiye'de 2002 yılında 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 138 iken, bu sayı 2022 yılında %65 artışla 228'e yükselmiştir. Ancak bu artış, OECD ülkeleri ortalaması olan 372'ye göre hala düşüktür. Hemşire ve ebe sayısında da Türkiye, AB ve OECD ülkeleri arasında en düşükler arasında yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye'de doktor başına düşen hasta sayısı son 20 yılda %300 artmış, bu da doktorların iş yükünü önemli ölçüde artırmıştır.
28 Nisan 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Murat Kurum, Sağlık Bakanlığı’na ise İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu atandı. Mehmet Özhaseki sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ederken, Fahrettin Koca da görevinden ayrıldı. Murat Kurum daha önce de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapmıştı. Yeni Sağlık Bakanı Memişoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, genel cerrahi uzmanıdır.
2 Temmuz 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde hemodiyaliz sonrası 31 hasta fenalaştı ve 14'ü entübe edilerek çeşitli hastanelere sevk edildi. Bir hasta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Zehirlenmenin, diyaliz işleminde kullanılan suya etilenglikol isimli kimyasalın karışmasından kaynaklandığı iddia ediliyor. CHP Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, hastaların durumunu öğrenmek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne gittiklerini ancak bilgi paylaşımının engellendiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir yaşamını yitirmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan 12'si taburcu edilirken, diğer hastaların durumlarının da iyiye gittiği kaydedildi.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim