Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, gelecek yıl Türkiye'deki TEKNOFEST'e katılmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce Musk'la bir araya gelmiş ve onu TEKNOFEST'e davet etmişti. Ayrıca Erdoğan, Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmıştı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TEKNOFEST'teki yarışmalara katılan tüm takımları tebrik etti ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Eylül 2023

Tacikistanlı iki saldırganın Moskova'ya düzenledikleri saldırı sonrası Türkiye üzerinden Rusya'ya uçtuğu belirlendi. Bu gelişme üzerine Türkiye, Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetini iptal etme kararı aldı. Bu karar, iki ülke arasındaki ilişkiler ve seyahat politikaları açısından önemli bir değişikliği işaret ediyor.
6 Nisan 2024

Fransız uzay turizmi şirketi Zephalto, Michelin yıldızlı şeflerin hazırladığı menüler ve nadir Fransız şarapları eşliğinde Dünya manzarasına karşı yemek yeme deneyimi sunuyor. 2024 sonu ve 2025 ortası için planlanan ilk uçuşlar için koltuklar satılmış durumda ve şirket şimdi 2025 sonrası için ön rezervasyonlar alıyor. Deneyim, stratosferdeki bir balona bağlı Celeste adlı basınçlı kapsülle gerçekleşecek ve yolcular yerden yaklaşık 25 kilometre yükselecek. Ön rezervasyon için 10 bin avro ödenmesi gerekiyor ve bilet fiyatı kişi başı 120 bin avro.
20 Mayıs 2023

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Rusya Enerji Bakanlığı, 21 Eylül'de iç piyasada fiyat artışları nedeniyle getirilen benzin ihracat yasağının kaldırıldığını açıkladı. Yasağın kaldırılmasıyla iç piyasada arz fazlası oluştuğu belirtildi. Ayrıca, benzin üretim ve fiyat göstergelerinin yakından izleneceği ve gerektiğinde yasağın yeniden uygulanabileceği ifade edildi. Rusya, benzin ve motorin fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için Eylül ayında ihracat yasağı getirmişti.
17 Kasım 2023

Türkiye tarafından geliştirilen İMECE uydusunun uzaya fırlatılma işlemi, hava koşulları nedeniyle 27 saniye kala iptal edildi. Fırlatma etkinliğine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katıldı. ABD merkezli SpaceX firması tarafından gerçekleştirilecek olan fırlatma, rüzgarın olumsuz etkisi sebebiyle gerçekleştirilemedi. Bu olay, İMECE uydusunun üçüncü fırlatma denemesi olarak kayıtlara geçti.
14 Nisan 2023

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Dünya'ya ait ses ve görüntülerden oluşan 'Voyager Altın Kayıtları'nın bir kopyası, açık artırmaya çıkarılıyor. Bu kayıtlar, 1977'de NASA tarafından Voyager 1 ve 2 uzay araçlarıyla uzaya gönderilen ilk yıldızlar arası mesajları içeriyor. Kayıtların bir kopyası, astronom Carl Sagan ve eşi Ann Druyan tarafından kaydedilmiş ve New York'ta açık artırmaya çıkarılmıştır. Kayıtların 400 bin ila 600 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticaretini sürdürüyordu. Ancak ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve yaptırım uyarıları sonrasında, Türkiye hükümeti 1 Mart'tan itibaren yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurma kararı aldı. Bu durum, Türkiye'deki kargo gümrükleme sistemlerinde değişikliklere yol açtı ve şirketler arasında kafa karışıklığına sebep oldu. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtiliyor.
12 Mart 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Kripto para borsası Binance, Rusya'daki varlıklarını kripto borsası CommEX'e satacağını duyurdu. Çıkış işlemlerinin bir yıl süreceği ve bu süre zarfında Rusya'daki kullanıcıların sorun yaşamaması için gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi. Binance, bu kararın ardından faaliyetlerine 100'ün üzerindeki diğer ülkelerde odaklanmayı planlıyor. Binance ayrıca ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun 'menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği' gerekçesiyle açtığı dava ile de uğraşıyor.
27 Eylül 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

NASA tarafından kurulan ve tanımlanamayan anormal fenomenleri (UAP) inceleyen kurul, ilk bulgularını bir brifing ile paylaştı. Savunma Bakanlığı'ndan Dr. Sean Kirkpatrick, 800'den fazla UAP ihbarı aldıklarını ve bunların çok azının 'tanımlanamayacak anormallikler' olarak değerlendirildiğini belirtti. FAA yetkilisi Mike Freie, özellikle SpaceX'in Starlink lansmanından sonra ve Şubat ayında bir Çin casus balonunun düşürülmesinden sonra UAP ihbarlarında artış olduğunu ifade etti. Toplantıda, tespit edilen cisimlerin arkasında 'insan dışı bir zeka' olup olmadığı sorusu gündeme geldi, ancak NASA'dan David Spergel henüz böyle bir kanıtın olmadığını vurguladı.
1 Haziran 2023

Türkiye, Gazze'ye sağlık malzemeleri ve ambulanslar taşıyacak bir yardım gemisini İzmir'den yola çıkarmaya hazırlanıyor. Gemi, İzmir Alsancak Limanı'ndan yüklenen tıbbi malzemelerle birlikte Mısır'ın El-Ariş Limanı'na doğru hareket edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geminin içinde 8 sahra hastanesinin bulunduğunu ve Gazze'de tedavisi yarım kalan kanser hastası çocukların Türkiye'ye getirileceğini açıkladı. Ayrıca Mısır, İsrail ve Türkiye arasında bir koordinasyon merkezinin kurulduğu bilgisi verildi.
9 Kasım 2023

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan iletişim sıkıntılarına yanıt olarak, Starlink uydularını göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak, bu hizmetin henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını ve onay alındığı anda SpaceX'in uyduları gönderebileceğini Twitter üzerinden duyurdu. AFAD, deprem sonrası iletişim hatlarının yoğunluğu nedeniyle SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda bir kargo içerisinde halılara emdirilmiş 17 kilogram metamfetamin ele geçirdi. Değeri 18 milyon TL olan uyuşturucu madde yurt dışına gönderilecekti. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
25 Eylül 2023

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

ABD Uzay Kuvvetleri, 1974 yılında fırlatılan ve daha sonra kaybolan S73-7 Kızılötesi Kalibrasyon Balonu (IRCB) adlı uydunun yerini tespit etti. Uydu, KH-9 Hexagon keşif uydusundan ayrıldıktan sonra şişirilemeyerek uzay çöpü haline gelmiş ve bir süre sonra gözden kaybolmuştu. 1999'da kısa bir süreliğine bulunan uydu, 25 yıl sonra yeniden keşfedildi. Uydu şu anda ilk fırlatıldığı yerden 14 kilometre alçalmış durumda ve atmosferde yanması için daha fazla zaman gerekiyor.
5 Mayıs 2024

Karabağ'daki Ermeni güçlerinin silah ve mühimmatlarını Rus Barış Gücü'ne teslim etmeye başladığı açıklandı. Bugüne kadar 800'den fazla silah, el bombası, havan topu, tanksavar ve uçaksavar füzesi teslim edildiği belirtildi. Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da 'anayasal düzeni tesis etmek' amacıyla askeri operasyon başlatmış, ancak Ermeni grupların silah bırakmayı kabul etmesiyle harekat 24 saat sonra sona ermişti.
23 Eylül 2023
İşaretlediklerim