Sincan Kadın Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel, avukatları aracılığıyla bir mesaj gönderdi. Mesajında, cinsiyetçi, milliyetçi ve dinci anlayışlara karşı özgürlükçü ve eşitlikçi bir anlayışın örgütlenmesinin tarihi bir sorumluluk olduğunu vurguladı. HDP, Yeşil Sol Parti, EMEP ve TİP'in kendilerine ait olduğunu ve Emek ve Özgürlük İttifakı'nın başarılı olacağına inandığını ifade etti. Ayrıca, seçimlere kısa bir süre kala tartışmaları bitirip harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.
5 Nisan 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum'un İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesine yönelik anayasal itirazlarına karşılık, anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını belirtti. Uçum, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu savunurken, Kadıgil anayasanın cumhurbaşkanlığına ilişkin bazı koşulları hatırlattı. Hukukçuların çoğunluğu Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığını belirtiyor, ancak Erdoğan yeni sistemle adaylıkta bir engel olmadığını ifade etmişti.
6 Mart 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan seçim sonuçlarını değerlendirerek, iktidarın milli ve dini sembollerle gerçek sorunları örtbas ettiğini ve bir tehdit algısı yaratarak gündemi meşgul ettiğini ifade etti. Davutoğlu, iktidarın din ve vicdan özgürlüğü ile terörle mücadele kaygıları üzerinden bir korku iklimi oluşturduğunu ve bu durumun vatandaşların mevcut sorunları görmezden gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, iletişim kanallarının kendilerine kapalı olması sebebiyle vatandaşlara yeterince ulaşamadıklarını dile getirdi.
29 Mayıs 2023

Financial Times gazetesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen siyasi yasak ve hapis cezasını ve bu durumun Türkiye'deki yaklaşan seçimlere etkisini inceledi. İmamoğlu, FT'ye verdiği demeçte siyasi yasağın demokrasiyi baltaladığını ve seçmenlerin 2023 seçimlerinde buna cevap vereceğini belirtti. Ayrıca, yargının politize edildiğini ve otoriter bir zihniyetin kendisine meydan okuyacak kişileri istemediğini ifade etti. FT, İmamoğlu'nun çeşitli seçmen kesimlerinden destek gördüğünü ve siyasi yasağın onu daha da güçlendirebileceğini aktardı.
11 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekelerini görüşecek olmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, iktidarın iki bine yakın fezleke içinden sadece bu iki vekilin dosyalarını seçmesini muhalefeti sindirme operasyonu olarak nitelendirdi. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan ise hakaret suçlarından fezleke ile karşı karşıya.
11 Ocak 2023

Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanma şansının olmadığını ve halkın Erdoğan'a olan güvenini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, HDP hakkındaki kapatma davasının siyasi baskıyla ilgili olduğunu ve yargıçların HDP'yi kapatmayacağını düşündüğünü ifade etti. Demirtaş, muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi gerektiğini ve HDP'nin bu yönde çaba gösterdiğini de vurguladı.
17 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi önerisinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak HDP, teklifin LGBTİ+ karşıtı maddeler içermesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunarak teklife sıcak bakmıyor. Anayasa değişikliği için gereken 400 oy veya referandum için gerekli 360 oy, muhalefet desteği olmadan sağlanamayacak. HDP, iktidarın bu hamlesini seçim manevraları olarak değerlendiriyor ve Anayasa değişikliği teklifinin samimi olmadığını, toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir kampanya olduğunu iddia ediyor.
18 Ocak 2023

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarından umutlu olduğunu belirtti. Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte döviz kurları serbest bırakıldı, piyasa dışı uygulamalar kısmen durdu ve vergilerde büyük artış kaydedildi. Ilıcak, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ve ülkenin toparlanmaya başladığını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, milletin seçimde eski sisteme dönüş önerilerini reddettiğini belirterek parlamenter sistem tartışmalarının sona erdiğini ifade etti. Erdoğan, hükümetin hedeflerine hızla ilerleyeceğini, ekonomiyi güçlendirecek kadroları oluşturduklarını ve kadın hakları konusunda muhalefetin iddialarının asılsız olduğunu vurguladı. Ayrıca asgari ücret komisyonunun görüşmelere başladığını ve engelli ile yaşlı aylıklarının bayramdan önce ödeneceğini duyurdu.
14 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinden gönderdiği yazıda, iktidarın seçim sonuçlarını kabul etmeme ihtimaline karşı mitinglere katılımın artırılması gerektiğini belirtti. Demirtaş, mitinglerin darbeciler ve provokatörler için caydırıcı olacağını ve seçim sürecinin sağlıklı işlemesi için hükümetin görevinin önlemler almak olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımında aktif rol almanın ve denetim ağlarına katılmanın önemine vurgu yaptı.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'taki depremzedeyle yaptığı konuşmada depremleri 'kader planının içerisinde olan şeyler' olarak tanımladı. Ancak ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu, ATV Ana Haber'e yaptığı açıklamada, bilim insanlarının sözlerinin dini bir emir gibi olduğunu ve yaşananların kader olarak adlandırılamayacağını ifade etti. Hatipoğlu, yapıların iznini veren ve yanlış malzeme kullanan kişilerin İslam dininde katil ve zalim sayılacağını belirtti ve kaderin akıllı düşünmek ve tedbir almak olduğunu vurguladı.
9 Şubat 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' açıklamasına yönelik eleştirel tweet'i sansürlendi. Demirtaş, sansürle ilgili olarak Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, hükümetin her şeyden korktuğunu ve cesaretle direnmeye devam etmek gerektiğini belirtti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği konusunda kamuoyunda tartışmalar sürerken, 'sıfırlanma' teorisi hukuki bir dayanak bulunmadan tartışma konusu olmaya devam ediyor.
3 Şubat 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bir halk buluşmasında Atalay'ın durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmemesinin siyasi bir mesele olduğunu ve hukuki bir temeli olmadığını belirtti. Baş, Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekilinin yargılanabilmesi için Meclis'ten karar çıkması gerektiğini vurgulayarak, Atalay'ın serbest bırakılması için kesintisiz bir mücadele yürütüleceğini ifade etti.
17 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuda personel alımlarında mülakat sisteminin kaldırılacağına dair vaadini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu vaadin kendisinin bir projesi olduğunu ve Erdoğan'ın seçime kısa bir süre kala kendi yarattığı sorunları çözme sözü verdiğini ifade etti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Erdoğan'ın vaatlerinin Millet İttifakı'nın vaatleriyle aynı olduğunu belirterek eleştirdi.
11 Nisan 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Nureddin Nebati'den görevi devraldı. Nebati'nin döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve bu durum sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şimşek, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmada mali disiplin, fiyat istikrarı ve makrofinansal istikrarı önceliklendireceğini, sosyal refahı artırma hedefiyle şeffaflık ve uluslararası normlara uyumun temel olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadeleyi temel politika olarak benimseyeceğini ifade etti.
4 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında, il binasının kurşunlanmasını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tehditlerini gündeme getirerek, elindeki mermileri gösterdi ve ardından yere attı. Bu hareketi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik tarafından eleştirildi. Şentop, Akşener'in hareketini millet iradesine saygısızlık olarak nitelendirirken, Çelik ise bu davranışı Cumhurbaşkanına saldırı ve diğer konuları örtbas etme çabası olarak değerlendirdi ve Meclis'in üslup konusunda daha hassas olması gerektiğini belirtti.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim