AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar araştırma şirketinin anketine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı iki puana düşmüş durumda. Anket, 13-18 Mart tarihleri arasında 1916 kişiyle gerçekleştirilmiş ve sonuçlara göre Erdoğan yüzde 47,4, Kılıçdaroğlu yüzde 45,3 ve Muharrem İnce yüzde 6,5 oy almış. Önceki anketlerde farklı muhalefet adaylarına da yer verilmişken, bu anket sadece belirli adayları içermekte. Anketin güvenilirliği konusunda ise gerekli bilgilerin paylaşılmadığı ve bu nedenle eleştirildiği belirtiliyor.
24 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda resmi olmayan sonuçlara göre Tayyip Erdoğan'ın önde bitirdiği seçimlerle ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Yavaş, milletin tercihine saygı duyduklarını belirtti ve Ankara halkı için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca seçim sürecinde görev alan herkese ve kendilerini yalnız bırakmayan Ankaralılara teşekkürlerini sundu.
28 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, Ocak-Mart aylarını kapsayan cumhurbaşkanı seçim anket sonuçlarını paylaştı. Anketler, 28 ilde ortalama 2 bin 46 kişiyle yapıldı. Sonuçlara göre, Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranını geçti. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve HDP eş başkanlarıyla görüşmesi sonrasında HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklaması bu değişimde etkili olmuş olabilir. Anketin finansmanı ve kim adına yapıldığına dair bilgiler paylaşılmadı.
31 Mart 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde kullanacağı iki ana stratejiyi yazdı. İlk strateji, Orta Asya cumhuriyetlerinin liderlerine baskı yaparak Erdoğan'a 'dünya lideri' imajı çizilmesi. İkinci strateji ise eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu bakanlık koltuğuna geri dönmesi için yapılan baskılar. Altaylı'ya göre, bu hamlelerle Erdoğan seçmenlere güçlü bir dış politika ve gerçekçi ekonomi politikaları mesajı vermeyi hedefliyor.
12 Mart 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirdiği balkon konuşmasında, henüz kesin sonuçlar belli olmamakla birlikte, seçimlerde açık ara önde olduklarını belirtti. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışı oylarının sayımının zaman alacağını, ancak kazananın tartışmasız şekilde Türkiye ve Türk milleti olduğunu ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanıp sonuçlanmadığını henüz bilmediklerini ve TBMM üyeliği seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın çoğunluğu kazandığını söyledi.
15 Mayıs 2023

Yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılmak üzere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret, Anadolu Ajansı tarafından Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine dayandırılarak duyuruldu. Paşinyan'ın Ankara'ya yapacağı bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olarak görülebilir.
2 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 49,5 ve yüzde 44,88 alan adayların ikinci tura kaldığını belirterek, seçmenlere yeni bir mesaj yayınladı. Muhalefetin ikinci turda katılımın düşük olmasından endişe ettiği bir dönemde, Demirtaş Twitter hesabından 'Umudumuzu, hayallerimizi, geleceğimizi zorbalığa teslim etmeyeceğiz' diyerek seçmenleri harekete geçmeye çağırdı.
19 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında yaşanan algı operasyonlarına işaret ederek, muhalefetin kazandığını belirtti. Sandıkların kapanmasının ardından, muhalefetin önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiği ve bu yüzden sonuçların sisteme girilemediği iddia edildi. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, henüz sayılmayan yaklaşık 10 milyon oy olduğunu söyledi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim gecesi yaşanan algı çalışmalarına karşı olduklarını ve her oyun peşinde olacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılması ve adayları Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı yarışından çekilmesinin ardından, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Erbakan'a imza vermeyi düşünen seçmenleri ATA İttifakı adayı Sinan Oğan'a imza vermeye davet etti. Özdağ, bu çağrıyı Twitter üzerinden yapmıştır. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre, Sinan Oğan için toplanan imza sayısı 25 bin 925'tir ve imza verme işlemi 27 Mart saat 20:00'de sona erecektir.
24 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

Manisa'da gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu 3 bin 700 oy farkla geçerek yarışı kazandı. Erdoğan yüzde 50,19 oy oranına ulaşırken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 46 olarak kaydedildi. Üçüncü aday Sinan Oğan ise yüzde 6 oy aldı. Seçim sonuçları hem ANKA hem de AA verilerine göre belirlendi.
28 Mayıs 2023

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışında oy kullanma işlemi devam ediyor. İlk turda 3,5 milyon kayıtlı yurt dışı seçmenden yaklaşık 1,8 milyonu oy kullanmış, bu oyların çoğunluğunu cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan almıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, 22 Mayıs itibarıyla yurt dışında ve gümrüklerde toplam 1 milyon 500 bin 26 seçmen oy kullanmıştır. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erecekken, gümrüklerde 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
23 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Teknofest etkinliğinde CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk'e esprili bir dille 'Aday yapacaktım, kayboldu ortadan' dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Öztürk'ün İkinci Karabağ Savaşı'nda gösterdiği cesaretten övgüyle bahsetti. CNN Türk, bu diyalogu 'gülümseten diyalog' başlığı altında haberleştirdi.
29 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, ilk turda yüzde 5 oy alan Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu. Ata İttifakı bileşenlerinden Adalet Partisi, ittifakın dağıldığını ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıklarken, Zafer Partisi henüz kararını açıklamadı. Oğan'ın, Erdoğan ile ilk turdan önce de görüştüğü ve bu görüşmelere Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'dan habersiz gittiği belirtildi. Ayrıca, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmelerde kolaylaştırıcı rol oynadığı iddia ediliyor.
23 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 28 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde alınan yüzde 48'lik oy oranının partisi tarafından yeterince değerlendirilmediğini ve bu durumun kendisini üzdüğünü belirtti. Berberoğlu, muhalefetin seçim öncesinde iktidar partisinden daha fazla korktuğunu ve seçim sonuçlarının aslında bir başarı olduğunu, ancak parti içindeki bazı zihniyetlerin bu başarıyı göz ardı ettiğini ifade etti. Ayrıca, partinin bu oy oranını bir kaldıraç olarak kullanması gerektiğini vurguladı.
3 Temmuz 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin cumhur ittifakına katılmayacağını ve Türkiye genelindeki tüm şehirlerde kendi adaylarıyla seçime gireceklerini açıkladı. Bu açıklama, AKP'nin ittifakı genişletme çabaları ve diğer küçük partilerle yapılan görüşmelerin ardından geldi. HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararı almasının aksine, Yeniden Refah Partisi bağımsız olarak seçimlere katılma kararı aldı.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim