Almanya Dışişleri Bakanlığı, vize başvurularında yaşanan yoğunluk nedeniyle Türkiye, Çin ve Fas'ta vize retlerine itiraz sürecini altı ay süreyle askıya aldığını açıkladı. Bu karar, salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla artan başvuru yükünü hafifletmek ve bekleme sürelerini kısaltmak amacıyla alındı. Altı ayın sonunda pilot projenin sonuçları değerlendirilecek ve başarılı bulunması halinde diğer vize bölümlerine de uygulanabilecek. İtiraz sürecinin gönüllü bir hak arama yolu olduğu ve kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığı vurgulandı.
14 Haziran 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Türk sanatçı Volkan Konak, Almanya'ya giriş vizesi alamadığı için Mayıs ayında yapılacak olan Almanya konserini iptal etmek zorunda kaldı. Konak, bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve Türkiye'den Avrupa'ya vize almanın zorlaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu alındığı gerekçesiyle Batılı ülkelerin vize verme konusunda daha katı davrandığına dikkat çekildi. Pandemi sonrası artan vize başvurularında ret oranlarının yüksek olduğu ve aralarında doktor ve mühendislerin de bulunduğu birçok meslek grubunun etkilendiği belirtildi.
27 Mayıs 2023

Türk Hava Yolları (THY), Almanya'nın Leipzig ve Hannover kentlerindeki havalimanlarında güvenlik personelinin grevi nedeniyle yarın gerçekleşmesi planlanan bazı seferlerin iptal edildiğini açıkladı. İptal edilen seferler arasında 'TK 1339 İstanbul-Leipzig', 'TK 1340 Leipzig-İstanbul' ve 'TK 1554 Hannover-İstanbul' bulunmaktadır. THY, iptallerle ilgili bilgilendirmeyi basın müşavirliği aracılığıyla duyurdu.
14 Mart 2024

Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı, 14 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak seçimlerle ilgili olarak aşırılık yanlısı grupların ve karşıtlarının olası eylemlerine karşı uyarıda bulundu. Bu uyarı, Türk milliyetçileri, aşırı sağcılar ve Almanya'da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK taraftarları için de geçerli. Teşkilat, AKP ve MHP'nin Almanya'daki faaliyetlerinin izlenmediğini, ancak şiddet içerikli çağrı ve faaliyetlerin aydınlatılması ve tahmin edilmesinin görevleri arasında olduğunu belirtti.
28 Ocak 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen kişilere yardım amacıyla vize verdiğini açıkladı. Berlin hükümeti, depremzedelere 90 günlüğüne Almanya'da barınma imkanı sağladı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 7 bin 652 kişiye vize verildiğini ve bunların çoğunun Türk vatandaşları olduğunu, ayrıca binden fazla kişiye aile birleşimi kapsamında vize verildiğini belirtti.
8 Nisan 2023

Alman polisi, Sabah gazetesinin Avrupa merkezinin bulunduğu Frankfurt ofisine baskın düzenledi ve temsilci İsmail Erel ile haber müdürü Cemil Albay'ı gözaltına aldı. Polis, ofis ve şahsi evlerde arama yaparak bilgisayar ve telefonlara el koydu. Gözaltıların sebebi hakkında yeterli bilgi bulunmazken, Dışişleri Bakanlığı ve meslek örgütleri serbest bırakılmaları için devreye girdi. Sabah gazetesi, gözaltıların firari yönetici Cevheri Güven'in şikayeti üzerine yapıldığını iddia etti. Gazeteciler ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.
17 Mayıs 2023

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek EURO 2024 çeyrek finaline yükselmesinin ardından, Merih Demiral'ın gol sevincinde yaptığı 'bozkurt' işareti tartışmalara yol açtı. UEFA, Demiral hakkında 'uygunsuz davranış' gerekçesiyle soruşturma başlattı. Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu işareti eleştirerek UEFA'dan yaptırım beklediklerini belirtti. Bu gelişmeler üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
3 Temmuz 2024

İstanbul Boğazı, SEA TURTLE isimli genel kargo gemisinin dümen arızası yaşaması sebebiyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, trafiğin geçici bir süreliğine askıya alındığını duyurdu. Bu durum, Kandilli önlerinde meydana geldi.
29 Mart 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde tanımlanamayan bir cisim düşürdüğünü açıkladı. Bu olay, ABD'nin son 10 gün içinde düşürdüğü dördüncü hava unsurunu temsil ediyor. İlk olay, 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurulan Çin'e ait bir yüksek irtifa balonu ile başladı. Daha sonra Alaska ve Kanada'nın Yukon bölgesi üzerinde iki tanımlanamayan cisim daha düşürüldü. Bu olaylar, sosyal medyada spekülasyonlara ve dünya dışı varlıklarla ilgili söylentilere yol açtı. Pentagon Sözcüsü, cismin ABD F-16'sı tarafından düşürüldüğünü ve cismin sivil havacılık için tehlike oluşturabilecek bir rotada ve irtifada olduğunu belirtti.
13 Şubat 2023

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin araştırmasına göre, Almanya'da 2022 yılında bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 68 bin kadro boş kaldı. Bu durum, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek işgücü açığı olarak belirlendi. Araştırmaya göre, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte bu alanda kalifiye elemana olan ihtiyaç artarken, boş kalan her 10 kadrodan sekizi uygun eleman bulunamadığı için doldurulamadı.
9 Haziran 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinde nükleer enerjiye dönüş tartışmalarına son vererek, Almanya'da nükleer enerjinin artık kullanılmayacağını belirtti. Nükleer enerjinin sonlandırılması kararının yıllar önce alındığını hatırlatan Scholz, nükleer santrallerin sökümünün de başladığını ifade etti. Scholz, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisine dayalı bir enerji arzı ile yenilenebilir enerjilerin genişletilmesiyle elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini ve kısa bir süre sonra da gerekli olanın tamamını karşılamak istediklerini söyledi.
4 Eylül 2023

Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan CHP Frankfurt Birliği ofisine yılbaşı gecesi saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda ofisin vitrin camı kırıldı, ancak binanın boş olması sebebiyle yaralanan olmadı. CHP Frankfurt Birliği Başkanı Ali Ercan, saldırının planlı olabileceğini ve camın balyoz ya da benzeri bir aletle kırılmış olabileceğini belirtti. Saldırganın Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarının bulunduğu camı hedef aldığı ve ardından kaçtığı ifade edildi.
2 Ocak 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde mağdur olanlara yönelik başlattığı kolaylaştırılmış vize prosedürünü sonlandırıyor. Bu uygulama kapsamında Türkiye ve Suriye'den 16 bin 200 deprem mağduru vize aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, taleplerin azalması nedeniyle 6 Ağustos'tan itibaren bu uygulamaya son verileceğini açıkladı. Almanya Türk Toplumu ise uygulamanın devam etmesi için çağrıda bulundu.
6 Ağustos 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023

Çanakkale Boğazı, sabaha karşı etkisini artıran yoğun sis sebebiyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü, gemi kaptanlarını telsizle uyararak durumu bildirdi. Sisin dağılmasının ardından gemi trafiğinin normale dönmesi bekleniyor. Bu süreçte yerel feribot seferleri ise devam etmektedir.
20 Nisan 2023
İşaretlediklerim