Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin giderek kötüleştiğini ve bu durumun hem hizmet alanlar hem de sunanlar için ciddi sorunlar yarattığını belirtti. Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına göre, poliklinik ve acil servis başvuru sayıları artmış, ancak bu durumun övünülecek bir şey olmadığını, aksine eleştirilmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı. Ayrıca, sağlık sistemindeki randevu sürelerinin yetersizliği ve basamaklandırılmamış sağlık hizmeti yapısının sorunları artırdığını ifade etti.
9 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, Malta Mahallesi'ndeki su kanalında ağlama sesi duyan vatandaşlar tarafından terk edilmiş bir kız bebek bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri, bebeği Kocaeli Şehir Hastanesi'ne götürdü. Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirlendi ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edileceği öğrenildi. Olayla ilgili bir kadın gözaltına alındı.
26 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan arama kurtarma faaliyetlerindeki eksiklikler nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. CHP, bu aksaklıkların araştırılması için TBMM'ye öneri sundu. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'ın afet koordinasyonunda unutulduğunu ve bu durumun insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ancak CHP'nin araştırma önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
14 Mart 2023

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Türkiye'de son 20 yılda 15 yaşından küçük 1673 çocuğun intihar ettiğini açıkladı. Ekonomik krizin derinleştiği son iki yılda 15 yaş ve altı çocuk intiharları yüzde 40 arttı. Becan, intihar eden çocukların yüzde 53'ünün kız olduğunu ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, intihar eden her 33 kişiden birinin 15 yaşından küçük olduğunu ve bu durumun çocukların maruz kaldığı olumsuz etkilerin, stresin, baskının, travmaların veya psikososyal sorunların arttığını gösterdiğini ifade etti.
23 Temmuz 2023

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kadın doktor G.Y., çocuk acil servisinde bir bebeği muayene ederken bebeğin annesi tarafından saldırıya uğradı. Doktora yapılan tedavi sonrası 10 gün iş göremez raporu verildi. Saldırgan hasta yakını güvenlik görevlileri tarafından servisten çıkarıldı ve polis merkezine götürüldü. Olay, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı.
6 Kasım 2023

BBC muhabiri Tom Bateman, Kahramanmaraş merkezli depremden kurtarılan ve Adana Şehir Hastanesi'ne getirilen çocukların durumunu aktardı. Yoğun bakımda anne ve babası bulunamayan altı aylık bir kız bebek gibi kimliği belirsiz yüzlerce çocuk tedavi altında. Hastane, deprem bölgesindeki diğer hastanelerin hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle bir merkez haline gelmiş. Dr. Nurşah Keskin ve Dr. İlknur Banlı Cesur, çocukların şok nedeniyle konuşamadıklarını ve en az 100 isimsiz çocuğun tedavi altına alındığını belirtiyor. Dr. Keskin de depremde akrabalarını kaybetmiş ve çocuklarıyla hastaneye sığınmış.
11 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de yıl başından temmuz ayına kadar 34 bin 300 kızamık ve kızamıkçık vakası tespit edildiğini ve bu süre zarfında kızamık nedeniyle 413 kişinin öldüğünü açıkladı. DSÖ, kızamık vakalarındaki ve can kayıplarındaki artışın ekonomik durumun bozulması, gelirlerin azalması ve göç gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Yemen'de iç savaş ve yansımaları nedeniyle sağlık sektöründe ciddi anlamda tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanıyor.
31 Ağustos 2023

Adana'nın Seyhan ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, yoldan geçmekte olan bir kadının kucağındaki bebek mermi isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kavgada yedi kişi de yaralandı ve hastanelere kaldırıldı. Yaralanan bebek, doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı. Polis, olaya karışan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.
23 Nisan 2023

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda yaptığı sunumda, deprem bölgesinde çocuk intihar vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Kılıç, afet bölgelerinde özellikle kırsal alanlarda çocuk yaşta intihar düşüncelerinin ve girişimlerinin önemli oranlarda arttığını vurguladı. Ayrıca, sahada engelli çocuk sayısının da arttığını ve yardım dağıtımında dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi.
15 Mayıs 2024

Türkiye'de bazı ebeveynler, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktıkları gibi şimdi de yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddediyorlar. Topuk kanı taraması, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yenidoğan tarama programları her yıl 12 binden fazla çocuğun sağlıklı bir yaşama başlamasına yardımcı oluyor. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de genetik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, aşı ve topuk kanı taramalarının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin bu konudaki yanlış bilgilendirilmelerine ve dirençlerine dikkat çekiyorlar.
26 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş deprem bölgesinde akut bağırsak enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskine dikkat çekiyorlar. Koca, bir suçiçeği vakası tespit edildiğini ve grip gibi diğer hastalıklarda salgın oluşturacak bir durumun olmadığını ifade etti. Ayrıca, bölgede barınma, tuvalet ve su sıkıntısının devam ettiği bilgisi verildi.
19 Şubat 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem sonrasında bakanlık himayesine alınan çocukların durumu hakkında bilgi verdi. Bakanlığın kayıtlarında 1362 çocuk olduğunu, bunlardan 1071'inin kimlik tespitinin yapıldığını, ancak 291 çocuğun kimliğinin henüz belirlenemediğini belirtti. Yanık, çocukların aileleri bulunmadan veya kimlik tespitleri yapılmadan herhangi bir işlem yapılmayacağını ve bakım tekliflerinin değerlendirilmeyeceğini ifade etti.
14 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay'da sağlık personeliyle görüşürken meydana gelen soba patlamasında kimsenin yaralanmadığı bildirildi. Gazeteci Adem Metan, olayı Twitter üzerinden paylaşarak yaşananları aktardı. Bakan Koca'nın ekibi, herhangi bir sorun olmadığını belirtti.
16 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

CHP, kaçak eğitim merkezlerinin toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması için grup önerisi sundu. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kaçak kurslar ve vakıf yurtlarından gelen acı haberlere dikkat çekti ve Şanlıurfa'daki bir kaçak Kur'an kursunda yaşanan çocuk ölümünü örnek gösterdi. CHP'nin önerisi, İYİ Parti ve HDP'nin desteğine rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
21 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında hastanelerin hasar görmesi ve tıbbi malzeme ile ilaç eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede görev yapan sağlık personeli ve ekipman sayısının arttığını belirtse de, bölgeden gelen haberler temel malzemelerde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, sahra hastanelerinin acilen kurulması ve tıbbi malzeme ile ilaçların ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ambulansların akaryakıt sıkıntısı çektiği, Adana Şehir Hastanesi'nin kapasitesinin dolmak üzere olduğu ve bölgede koordinasyonun zayıf olduğu belirtiliyor.
7 Şubat 2023

İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonlar sonucunda, bebekler üzerinden haksız kazanç sağlayan ve aralarında doktorların da bulunduğu bir şebeke ortaya çıkarıldı. Toplam 300 şüpheli belirlenirken, somut delil bulunan 41 kişi gözaltına alındı. Şebekenin, özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine bebek yönlendirerek yüklü miktarda menfaat sağladığı ve SGK tarafından bu hastanelere yapılan ödemelerin maksimum süre boyunca devam ettirildiği belirlendi. Ayrıca, yoğun bakım ünitelerinde bulunması gereken doktorların kimliklerinin kiralandığı ve hemşirelerin doktor olarak tanıtıldığı tespit edildi.
27 Nisan 2024

Ardahan'da başlayan ve Türkiye geneline yayılan şap salgını, CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu'nun Meclis'e sunduğu soru önergesiyle gündeme geldi. Hastalıklı hayvanlarla aynı ortamda bulunan kurbanlıkların büyükşehirlere gönderildiği ve et ürünlerinde yeterli kontrollerin sağlanmadığı belirtildi. İncesu, salgınla mücadelede alınan önlemler ve çiftçilere verilecek destekler hakkında sorular yöneltti.
6 Temmuz 2023

Barış Pehlivan, Fahrettin Koca'nın Sağlık Bakanlığı'nı devrederken yaptığı konuşmada, tamamlanması gereken projeleri ve görevleri yeni bakan Kemal Memişoğlu'na aktardığını belirtiyor. Koca, aşı bağımlılığını ortadan kaldıracak projelerden, Sağlık Vadisi Projesi'ne kadar birçok önemli projeyi devretti. Ayrıca, Koca'nın Menzil cemaatini dizginleme görevini üstlendiği ve yeni bakanın İlim Yayma Cemiyeti'ne yakın olduğu iddiaları da gündeme getiriliyor. Yeni dönemde Sağlık Bakanlığı'ndaki güç dengelerinin nasıl şekilleneceği merak konusu.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim