Show TV'de yayınlanan Güldür Güldür programının 'gazi kartı' konulu bir skeci sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Söz konusu skeçte gazilerle ilgili tartışmalı ifadeler kullanıldı. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada tepkilerin artması üzerine RTÜK, programa inceleme başlattı. Show TV ise skecin yayınlanmaya uygun görülmediğini ve yayınlanmadığını açıkladı.
3 Şubat 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında şikayetler alınmasının ardından inceleme başlattı. Yeni Şafak gazetesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), dizinin dindar insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini iddia ederek eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şikayetlerin kayıt altına alındığını ve incelendiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
21 Aralık 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar gerçekleştirdiğini ve bu nedenle kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin, seçimler öncesinde medyanın uyması gereken kuralların olduğunu, ancak Halk TV'nin bu kurallara uymadığını belirtti. Halk TV'de yapılan bir programda Türkiye'nin sömürgeci bir güç olarak nitelendirilmesi ve terör örgütü üyesi bir kişinin övülmesi RTÜK tarafından kabul edilemez bulundu.
18 Mart 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının sunucusu Ali Sunal, iktidarın deprem yönetimini eleştirdikten sonra programdan kovulduğu iddialarını reddetti. Sunal, üç hafta önceki programda iktidarın deprem yönetimindeki ihmalleri ve yetersizlikleri eleştirmiş ve bu durum iktidar blokunun tepkisini çekmişti. Sosyal medyada Sunal'ın Show TV ile yollarını ayırdığı iddiaları dolaşırken, Sunal bu iddiaları Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yalanladı ve programla yollarının devam ettiğini belirtti.
26 Mart 2023

Show TV'de yayınlanan mizah programı Güldür Güldür, 'Dış güçlerin oyunu' konulu bir skeçle izleyicilerin karşısına çıktı. Skeçte, birçok batılı ülkenin Türkiye'yi kıskandığı ve ülkeye yönelik sinsi planları mizahi bir dille anlatıldı. Skeçte, 'büyük oyunun' bir kozmik oda ya da askeri karargâhta değil, bir kıraathanede bozulduğu sahnelendi. Skeç, içlerinden birinin ucuz kıyma almak için Et ve Süt Kurumu'na gitmesiyle sona erdi.
23 Temmuz 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Fatih Altaylı ve Prof. Dr. Celal Şengör ile 'Kızıl Goncalar' dizisi üzerinden yaşanan bir tartışmada karşılıklı eleştirilerde bulundu. Şengör, RTÜK'ün tarikatların hedef göstermesi sonucu Fox TV'ye verdiği cezaları eleştiren bir mektup yayınladı. Şahin ise Şengör'ü ve ona köşesini açan Altaylı'yı 'sözde gazeteci' ve 'ekran zararlısı' olarak nitelendirerek cevap verdi. Şengör, Şahin'in eleştirilerine kendi uzmanlık alanına odaklandığını ve RTÜK'ün görevinin yobaz kollayıcılığı olmadığını belirterek yanıt verdi.
16 Ocak 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

RTÜK, tarikat ve seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında inceleme başlattı. Dizi, tarikatların ve siyasi polemiklerin ele alındığı sahneler içeriyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dizinin çekimleri için verilen izinleri iptal etti. Yapım şirketi Gold Film, RTÜK Başkanı'na olan inancını belirterek, herhangi bir cezaya saygı duyacaklarını ifade etti.
27 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, 'Kızıl Goncalar' dizisine uygulanan cezaları, Türk halkının milli ve manevi değerleriyle dalga geçildiği gerekçesiyle savundu. Dizi, tarikatların kamusal alandaki etkisini ele aldığı için RTÜK tarafından Fox TV'ye para ve yayın durdurma cezası verilmiş, ayrıca çekimler için verilen mekan izinleri iptal edilmişti. Şahin, dizinin RTÜK tarihinde en çok şikayet alan yapım olduğunu ve 36 bine yakın şikayet geldiğini belirtti.
12 Ocak 2024

Show TV'de yayınlanan mizah programı Güldür Güldür, yeni sezona CHP'deki değişim tartışmalarıyla ilgili hazırladığı bir skeçle başladı. Skeçte, CHP'nin mevcut durumundaki 'koltuk', 'balkon', 'sağa kayma', 'İmamoğlu', 'sandalyeleri kaptırma' ve 'taban' gibi konulara göndermeler yapıldı. Kılıçdaroğlu'nun değişimi istememesi 'Kültür mirası gibi parti, hiçbir şeyi yeniletmiyorsunuz' sözleriyle ti'ye alındı.
15 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Show TV'de yayımlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisinde yer alan bir sahnede kadına karşı şiddetin teşvik edildiği iddiası üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı. Dizinin son bölümünde, ailesi tarafından istenmeyen bir erkekle zorla evlendirilen Nursema karakterinin, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılması izleyicilerin tepkisine neden oldu. RTÜK Başkanı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, dizide kadına karşı şiddet ve kadınlara baskıyı teşvik eden yayınlara ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.
12 Mart 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle kanala yedi gün yayın durdurma ve iki kez yüzde 5 idari para cezası uyguladı. Ayrıca kanala beş gün program durdurma cezası da verildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE 1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuş ve Yanardağ hakkında soruşturma başlatılmıştı.
6 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, Halk TV programcıları Ayşenur Arslan ve Emin Çapa'nın daha önce aldıkları 'mimikle terörü övme' cezasını espriyle eleştirmeleri üzerine kanala ek bir ceza verildiğini açıkladı. RTÜK, Arslan'ın mimiklerini gerekçe göstererek programın üç kez durdurulması ve yüzde 3 para cezası kararı almıştı. Çapa, cezayı maske takarak protesto etmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e atıfta bulunarak eleştirilerde bulunmuştu. RTÜK, bu eleştiriler sonrasında Halk TV'ye yüzde 1 idari para cezası daha verdi.
11 Ocak 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığı'na saldırıya yönelik şüphelerini ifade etmesi üzerine Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurdu. Mahiroğlu, Halk TV'nin demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem verdiğini, ancak Arslan'ın sözlerinin Halk TV'nin duruş ve bakışının sınırlarını aştığını belirtti.
3 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV'de yayınlanan ve tarikat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisine, 'toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık' gerekçesiyle yüzde üç idari para cezası ve iki kez program durdurma cezası verdi. Dizi, iktidara yakın çevreler ve tarikatlar tarafından eleştirilmiş ve hedef gösterilmişti. Ayrıca, dizinin tanıtım afişlerine saldırı düzenlenmiş ve çekimler için verilen mekan izinleri iptal edilmişti.
28 Aralık 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV 100'de katıldığı program sırasında yayımlanan SADAT reklamını 'vahim' olarak nitelendirdi ve RTÜK'ü inceleme yapmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 kanalı reklamın yayınlanmasını 'siyaset bilgisizliği' sonucu bir hata olarak açıkladı ve reklam genel müdürü ile yayın sorumlusunu işten çıkardı. Ayrıca, TV100'ün patronunun organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın dostu olduğu ortaya çıktı.
15 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, şiddeti teşvik eden spor programlarına karşı yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bu açıklama, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın bir maç sonrası hakem Halil Umut Meler'e saldırmasının ardından geldi. Şahin, spor programlarının ve futbol yorumcularının yanlış bilgilendirme ve şiddet ortamına sevk etme eğilimlerini eleştirdi ve bu tür yayınları titizlikle takip ettiklerini belirtti. Saldırı sonrası Faruk Koca dahil üç kişi tutuklandı ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçları süresiz olarak erteledi.
12 Aralık 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim yayınları sırasında Fox TV, TELE1, Halk TV, KRT, TV 5, Flash Haber ve Szc TV'de yapılan açıklamalar ve yayınlar nedeniyle inceleme başlattığını duyurdu. RTÜK, Fox TV'de Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi ve diğer kanallarda seçim sonuçları sonrası halkı aşağılayıcı konuşmalar yapıldığı iddiasıyla harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, milli iradeye ve demokrasiye saygı duymayan tutumların kabul edilemez olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim