İsviçre'deki Kunsthaus Zürih Müzesi, Claude Monet ve Vincent van Gogh'un eserlerinin de dahil olduğu beş eseri, Naziler tarafından çalınmış olabileceği şüphesiyle gösterimden kaldırdı. Bu karar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere silah satan Emil Bührle'nin koleksiyonundaki eserlerin kaynağıyla ilgili uzun süredir devam eden şüpheler üzerine alındı. Yeni yönergeler, çalınan kültürel eserlerin ailelerine geri verilmesini amaçlıyor. Vakıf, eski sahiplerinin yasal varisleriyle adil bir çözüm arayışında olduklarını belirtti.
16 Haziran 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, üç gün içinde Londra'da dört yeni eserini sergiledi. İlk olarak Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi, ardından Kew Bridge'te hortumlarını birbirine uzatan iki fil graffitisi paylaşıldı. Üçüncü eser, bir metro istasyonunun köprüsünde sallanan üç maymun graffitisiydi. Son olarak, bir uydu antenine resmedilmiş uluyan bir kurt graffitisi ortaya çıktı. Banksy'nin bu eserlerle ne anlatmak istediği tartışılıyor, ancak temsilcileri yorum yapmayı reddediyor.
8 Ağustos 2024

British Museum, kaybolan 1500 eserin neredeyse yarısını kurtardığını duyurdu. Müzenin envanterinde eksiklikler olduğu ve 2000'e yakın değerli parçanın kaybolduğu açıklandı. Müzenin direktörü Hartwig Fischer, yaşanan olaylar nedeniyle istifa etti. Brezilyalı sanatçı Ile Sartuzi, müzeden antik para çalmasıyla gündeme geldi.
16 Temmuz 2024

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, Londra'nın Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi yaptıktan kısa bir süre sonra, Kew Bridge'te kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil graffitisi paylaştı. Banksy, her iki eseri de sosyal medyada yorum yapmadan paylaştı. Sanatçının bu eserlerle ne anlatmak istediği merak konusu.
6 Ağustos 2024

Glastonbury Festivali'nde Idles grubunun sahne aldığı sırada, can yelekleri giydirilmiş maketlerle dolu şişme bir bot ortaya çıktı. Bu performansın, ünlü sokak sanatçısı Banksy tarafından hazırlandığı ortaya çıktı. Banksy, performansın klibini Instagram hesabından paylaştı. Sanatçı, daha önce de festivalde tasarımlarıyla yer almıştı.
1 Temmuz 2024

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, Kuzey Londra'da Finsbury Park'ta ortaya çıkan yeni bir duvar resminin kendisine ait olduğunu sosyal medya üzerinden doğruladı. Eser, kesilmiş bir ağacın arkasına yeşil boya püskürtülerek yaprak görünümü verilmiş ve yanında bir püskürtücü tutan kişinin şablonunu içeriyor. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve yerel sakinler eserden memnuniyetlerini dile getirdiler. Islington Belediyesi, eserin korunacağını ve çürük durumdaki kiraz ağacının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.
19 Mart 2024

İspanya'daki Prado Müzesi, başlangıçta 1500 avro (yaklaşık 52 bin lira) fiyatla açık artırmaya çıkarılması planlanan bir eserin, ünlü İtalyan ressam Michelangelo Merisi da Caravaggio'ya ait olduğunu doğruladı. Eser, 'Ecce Homo' adını taşıyor ve İsa'nın çarmıha gerilmeden önce kalabalığa gösterilmesini tasvir ediyor. Müze yetkilileri, eserin Caravaggio'ya ait olduğunun anlaşılması üzerine açık artırmayı durdurdu ve eserin satışını yasakladı. Eser, 27 Mayıs'tan itibaren müzede sergilenecek.
7 Mayıs 2024

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez, demans hastalığıyla mücadele ettiği dönemde yazdığı ve ölmeden önce yok edilmesini vasiyet ettiği bir roman bıraktı. Ancak yazarın oğulları, Marquez'in bu son isteğine uymayarak romanı yayımlattı. 'Ağustosta Görüşürüz' adlı eser, bir kadının her yıl ağustosta yaşadığı aşk hikayelerini konu alıyor. Marquez'in oğlu Gonzalo, babasının eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını ve bu eserin yazarın çalışmalarına değerli bir katkı sunduğunu belirtti. Kitap, İspanyolca olarak yayımlandı ve dünya genelinde satışa sunulacak.
7 Mart 2024

İngiltere’nin eski Başbakanı Winston Churchill’in Kanada’da çalınan ve sahtesiyle değiştirilen orijinal baskı fotoğrafı İtalya’da bulundu. Fotoğraf, 1941’de Kanada parlamentosunda konuşma yaparken çekilmişti ve Aralık 2021-Ocak 2022 arasında çalınmış olabileceği düşünülüyor. İtalya’nın Cenova kentinde bir açık artırmada satın alınan fotoğrafın çalıntı olduğundan habersiz bir kişide bulunduğu bildirildi. Ontario’daki Powassan bölgesinde, fotoğrafın çalınması ve yasa dışı satılmasıyla bağlantılı olduğu düşünülen bir kişi gözaltına alındı.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim