Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul'un Kartal ilçesindeki bir pazar yerinde vergi adaletsizliğine dikkat çekti. Baş, hükümetin vergi politikalarını eleştirerek, eskiden alınan vergilerin yol, su ve elektrik gibi hizmetlere dönüştüğünü, ancak şimdi bu hizmetler için ek vergiler alındığını belirtti. Ayrıca, dolaylı vergilerin halkın cebinden fark ettirmeden çalındığını ve büyük şirketlerin vergi ödemekten kaçındığını vurguladı.
28 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

Manisa'nın Salihli ilçesindeki üç çiftçi, tarlalarındaki yaklaşık 600 ton kavun ve karpuzu bekledikleri fiyatı alamadıkları için bedava dağıttı. Ahmet Akbaş, Metin Akbaş ve Eyüp Çakar, sosyal medyada duyuru yaparak vatandaşları tarlalarına davet etti. Çiftçiler, ürünlerinin maliyetinin 1,5 milyon lira olduğunu ve tüccarların teklif ettiği düşük fiyatları kabul etmediklerini belirtti. Bu nedenle, ürünlerini bedava dağıtarak köylülerin ve vatandaşların faydalanmasını sağladılar.
12 Ağustos 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Akkoyun'un tasarladığı 'Erdoğan sayesinde' etiketleri, ürünlerin üzerine yapıştırılarak dikkat çekmişti. Gözaltına alınmasının ardından Konak ilçesindeki güvenlik şubeye ve Bayraklı Adliyesi'ne sevk edilen Akkoyun için adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talep edildi. Adliye önünde toplanan Gençlik Devirecek hareketi üyeleri ve diğer destekçiler, Akkoyun'un gözaltına alınmasını eleştirdi ve AKP iktidarını ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdi.
7 Nisan 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Bu durum, Fırat Nehri'ne siyanür sızma riskini artırırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçerek Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, şu an için Fırat Nehri'ne herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Olayda dokuz kişinin toprak altında kaldığı ve halen ulaşılamadığı bildirildi.
13 Şubat 2024

Denizbank Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, 'skandal dolandırıcılık' soruşturmasında tutuklandı. Erzan, savcılık ifadesinde, tanıdığı kişilere yüksek getiri vaadiyle para topladığını, ancak bu paraları önceki zararlarını kapatmak ve diğer borçlulara ödemek için kullandığını itiraf etti. Arda Turan ve Emre Belözoğlu gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi kandırdığını, bankayla alakasız sahte belgeler hazırlayarak insanları inandırdığını belirtti. Erzan, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini ve avukatı aracılığıyla serbest bırakılma talebinde bulundu.
28 Nisan 2023

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış ve siyanür dahil zehirli kimyasallar Fırat Havzası'na yayılmıştır. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bu olayı 'çevre cinayeti' olarak nitelendirerek, madenin atık baraj gölünün depremle yıkılması halinde Fırat ekosisteminin çökeceği uyarısında bulunmuştur. Madencilik faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişte yaşanan benzer felaketler ve madencilik sektörünün çevresel düzenlemelere uyum sorunları ele alınmıştır.
24 Şubat 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

DEM Partili vekiller, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasını protesto etmek için Meclis kürsüsünde eylem yaptı. AKP’li vekiller, DEM Partililerin üzerine yürüyerek pankartlarını parçaladı ve sloganlar attı. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, gürültü ve kavga nedeniyle Meclis'i kapattı. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve çeşitli siyasi partilerden tepkiler geldi.
4 Haziran 2024

CHP Bursa Nilüfer Gençlik Kolları üyesi, ekonomik krize ve hayat pahalılığına tepki olarak 'Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde' yazılı etiketleri market ürünleri üzerine yapıştırırken gözaltına alındı. CHP Bursa Gençlik Kolları, bu eylemin iktidar tarafından gençlerin tepkilerini bastırmak için yapıldığını ve hukuksuz olduğunu belirtti. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı da gözaltı kararının hukuksuz olduğunu ifade etti. Daha önce de aynı etiketleri tasarlayan Mahir Akkoyun 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı.
11 Nisan 2023

Cemalettin Küçük, Kışladağ-Eşme-Uşak bölgesinde altın madenciliğinin çevresel yıkıma yol açtığını ve yerel halkın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirtiyor. Altın Madencileri Derneği'nin 'sorumlu altın işletmeciliği' etkinliği düzenleyeceği duyurulurken, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarını kirlettiği ve tarım alanlarını yok ettiği vurgulanıyor. Yerel halk, bu duruma karşı direniş gösteriyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.
15 Mayıs 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, ağaç kesimini engellemeye çalışan jandarmaya tepki gösterdi. Cangı, jandarmanın köylülere karşı şirketi koruduğunu belirterek, kesilen ağaçları gösterip vicdanlarına seslendi. İkizköylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı direnişleri sırasında jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradılar.
28 Temmuz 2023

Manisa'nın Salihli ilçesinde, bir apartmanın asansöründe Devrim Güler (48) ve kızı Doğa Etyemez (18) boğularak öldürülmüş halde bulundu. Olayı fark eden bir apartman sakini durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Yapılan ön incelemede, anne ve kızın vücutlarında ateşli silah veya kesici alet izine rastlanmadı ve boğularak öldürüldükleri belirlendi. Cinayet zanlısı olarak belirlenen ve çiftçilik yapan komşu A.Y., Ankara'da polis tarafından gözaltına alındı.
19 Kasım 2023

Emekçi Hareket Partisi (EHP) İstanbul İl Örgütü, depremle ilgili bir protesto eylemi düzenledi. Eylemde, deprem bölgesine müdahalede geç ve yetersiz kalmakla suçlanan iktidara tepki gösterildi. Polis, Şişli Cevahir AVM önünde düzenlenmek istenen basın açıklamasına müdahale ederek EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve yaklaşık 30 parti üyesini gözaltına aldı. Öztürk, polis müdahalesine tepki göstererek, İstanbul'da beklenen yeni deprem konusunda tedbir alınmamasını eleştirdi.
12 Şubat 2023

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), seçimlere kısa bir süre kala yapılan ev baskınlarında birçok üyesinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında Yeşil Sol Parti'den üç milletvekili adayı da bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ESP, SKM, ETHA ve SGDF üyelerinin evlerine operasyon düzenlendiği ve dosyada gizlilik ile avukat kısıtlılığı olduğu belirtildi.
30 Nisan 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir ev sahibi, kira konusunda anlaşamadığı kiracısını dövdü. Olay, sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüler üzerine polis tarafından incelendi ve ev sahibinin kimliği tespit edildi. Ev sahibi A.E, 'kasten yaralama' suçundan dolayı gözaltına alındı ve adli makamlara sevk edildi.
1 Ekim 2023

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın yerleşim alanlarına sıçramış ve 15 kişi hayatını kaybetmişti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangının çıkış nedenlerini araştırarak birçok ihmal tespit etti. EMO'nun raporuna göre, elektrik dağıtım şebekesinin eski ve bakımsız olduğu, izolatörlerin kırık olduğu ve gerekli bakım çalışmalarının yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, tarımsal sulama tesisinde yüksek gerilim işletme sorumlusunun bulunmadığı ve yangına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği tespit edildi.
24 Haziran 2024

Bolu'nun Yuva köyünde geçen yıl içme suyundan kaynaklanan zehirlenme sonucu 148 kişi hastaneye başvurmuş ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Bolu savcılığı, su deposunun yeterince temizlenmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle beş görevli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı ve köy muhtarı dahil olmak üzere üç kişiye 'taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 15'er yıla kadar, diğer iki kişiye ise 'görevi kötüye kullanma' suçundan birer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim