Güldür Güldür programının sunucusu Ali Sunal, Show TV'de yayınlanan programın bir bölümünde Türkiye'deki deprem yönetimini eleştirdi. Sunal, deprem felaketinde yaşanan kayıpların ardından normalleşme sürecine geçişin ne anlama geldiğini sorguladı ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, felaketlerin önlenmesi için bilimin dinlenmesi ve görevlerin uzman kişilere verilmesi gerektiğini belirtti. Sunal, mizah yoluyla hataların üstüne gitmeye devam edeceklerini ifade etti.
11 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta, evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığına dair bir İslam alimi görüşünü paylaştı. Bu durum sosyal medyada tepki çekti. Diyanet, yapılan eleştirilere karşı bir açıklama yayımlayarak, konunun bağlamından koparıldığını ve çirkin çağrışımlara kapı aralayacak şekilde yorumlandığını iddia etti. Açıklamada, depremzede çocukları sahiplenmenin ahlaki bir meziyet olduğu ve konunun hukuki zeminine özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
18 Şubat 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'şampanya' açıklamasına yanıt veren CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere hitaben yaptığı konuşmada, Ortadoğu bataklığı kodlarıyla konuşan siyasetçilerin emekli edilmesi gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, gençlerin oylarını boşa harcamamaları gerektiğini ve tek bir oyla ülkenin tartışmalardan çıkarılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Ayasofya Camii'nin propaganda aracı olarak kullanılmasını eleştirdi ve temiz alnın tanımını yaptı.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son dönemde yapılan ÖTV zamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, deprem maliyetlerinin karşılanması ve sosyal destek ihtiyaçları nedeniyle bu zamların yapıldığını belirtti. Ayrıca, bundan sonra başka bir vergi zammı beklenmediğini ifade etti ve ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
17 Temmuz 2023

Şeref Oğuz, kamu sektöründe gözlemlenen aşırı harcamaları ve lüks tüketimi eleştirerek, bu durumun sosyal barışı tehdit ettiğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf amacıyla çıkardığı genelgenin, beklenenin aksine daha fazla harcama talebi yarattığını ifade etti. Oğuz, enflasyonla mücadelede samimiyetin, kamunun israf kalemlerini gözden geçirmesiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2024

Columbia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, 60 yaş ve üstü 3 bin beş yüzden fazla gönüllü üzerinde multivitaminlerin hafıza ve düşünme becerileri üzerindeki etkisini inceledi. Katılımcılar rastgele iki gruba ayrılarak birine multivitamin diğerine plasebo verildi. Üç yıl süren çalışmada, multivitamin alan grup anında hatırlama testinde plasebo grubuna göre daha iyi sonuçlar elde etti. Özellikle kardiyovasküler hastalık öyküsü olan katılımcılarda multivitamin kullanımının bilişsel puanları iyileştirdiği gözlendi.
17 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alınan ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı %61,98 olarak açıklanırken, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu %129,27 olarak hesapladı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini %58'den %65'e yükseltti. Erdoğan, işsizlik oranının düştüğünü ve istihdam edilen kişi sayısının arttığını da belirtti.
11 Aralık 2023

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse ve TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay'ın katıldığı toplantıda, kentsel dönüşüm kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi ve vade süresinin uzatılması planlarından bahsedildi. Geçen yıl yapılan düzenlemede faiz oranları artırılmıştı. Hükümet, riskli yapıların dönüşümünü teşvik etmek ve vatandaşların kendi konutlarını dönüştürmelerine destek olmak için bu adımları atmayı hedefliyor.
24 Ocak 2023

Osman Müftüoğlu, fiziksel hareketliliğin ve düzenli egzersizin, mükemmel yaşlanma için önemli belirleyicilerden biri olduğunu vurguluyor. Nörologların, insan beyninin temel işlevinin hareket ve eylemi düzenlemek olduğuna dair görüşlerine atıfta bulunarak, fiziksel hareketliliğin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için vazgeçilmez olduğunu belirtiyor. Yeni bir çalışmaya göre, haftanın her günü yapılan sadece 4 dakikalık egzersizlerin bile beynin nöroplastisite yeteneğini korumaya yardımcı olduğu ve yaşlanma sürecini geciktirebileceği ifade ediliyor.
24 Şubat 2024

ABD'li oyuncu ve aktivist Jane Fonda, 'Call Her Daddy' adlı podcast'te gençlik yıllarının zorluklarından ve hayatın erken dönemlerindeki bağımsızlık arayışından bahsetti. Fonda, genç insanların cevaplaması gereken zor sorular olduğunu ve yaşlandıkça bu soruların kolaylaştığını ifade etti. Ayrıca, bulimik olduğu gençlik dönemlerinde çok mutsuz olduğunu ve 30 yaşına kadar yaşamayı beklemediğini, ancak şimdi 85 yaşında kanserle mücadele ederken kendini 'yenilmez' hissettiğini dile getirdi. Fonda'nın yeni filmi '80 for Brady' ABD'de gösterime girecek.
2 Şubat 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, partisindeki 'değişim' tartışmalarını değerlendirdi. Toprak, kişiler üzerinden değil, politikalar üzerinden düşünülmesi gerektiğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' konusunda haksızlık yapıldığını ifade eden Toprak, değişim isteyenlerin bir paradigma ortaya koymadığı için CHP'nin ara dönem yaşama riski bulunduğunu söyledi. Toprak, değişim sürecinin sandıkta sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini ve Kılıçdaroğlu'nun padişah olmadığını, kimin geleceğine partinin delegasyonunun özgür iradesiyle karar vereceğini belirtti.
30 Haziran 2023

1996 ile 2010 yılları arasında doğan Z kuşağı bireylerinin önemli bir kısmı, sosyal medyanın psikolojileri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünerek sosyal medya detoksu yapmaya başladı. HMD Global ve McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, Z kuşağı katılımcılarının büyük bir kısmının sosyal medyayı azaltarak gerçek dünyayla yeniden bağlantı kurmaya çalıştığını ve bu sayede ruh sağlıklarının iyileştiğini gösteriyor. Cardiff Üniversitesi öğrencisi Iwan Kellet, sosyal medya detoksu yaparak daha iyi hissettiğini belirtiyor. Bangor Üniversitesi öğretim görevlisi Donna Dixon, sosyal medyanın gençler üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve sağlıklı teknoloji kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
26 Kasım 2023

Türkiye, kişi başına düşen su miktarıyla 'su sıkıntısı çeken' bir ülke konumunda ve 2030 yılında bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda ilerlediğini ve bu durumun göçlere neden olabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli politikalara sahip olmadığı, uluslararası sözleşmeleri geç onayladığı ve çevre sorunlarının politikacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ifade ediliyor. Uyduranoğlu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının gelişmeyi destekleyeceğini ve Türkiye'nin yeşil dönüşümü benimsemesi gerektiğini vurguluyor.
26 Mart 2023

Ali Bayramoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) mevcut siyasi duruşunu ve geleceğe yönelik vizyonunu eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirdi. Yazısında, CHP'nin çağdaş siyasi sorunlara ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına yönelik somut çözüm önerileri sunmada yetersiz kaldığını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde partinin kimlik politikalarından uzaklaşma ve siyasi faaliyetlerin normalleşmesi yönünde çabaları olduğunu ancak son dönemde bu çabaların da geride kaldığını ifade etti. Bayramoğlu, CHP'nin ve muhalif kesimlerin mevcut durumda bir ilerleme kaydedemediğini vurguladı.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, 2023 yılında borsa endekslerinde oynaklığın artacağını belirtti ve genç yatırımcılara bütün tasarruflarıyla işlem yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak kullanılan borsanın, yeni yıla dalgalı bir başlangıç yaptığına dikkat çekti. Ağaoğlu, seçim öncesi ve sonrasında oynaklığın artacağını öngörerek, yatırımcılara sermayelerinin bir kısmını ayırmalarını ve farklı finansal enstrümanlar hakkında bilgi edinmelerini önerdi.
9 Ocak 2023

Karadenizli şarkıcı Volkan Konak, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla gençleri oy kullanmaya teşvik etti. Başkanlık sistemini eleştiren Konak, sistemi futbol terimleriyle açıkladı ve bu sistemi kabul edenleri ya dünyadan habersiz ya da menfaatçi olarak nitelendirdi. Gençlere 'utanç duvarını yıkma' ve özgürlükleri için oy kullanma çağrısında bulundu.
5 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da Şubat ayında 75 yaş ve üstü yatırımcılar, portföy değerlerini en fazla artıran yaş grubu oldu. Kripto paraların düşüş trendinde olması ve yüksek enflasyon nedeniyle yatırımcılar Borsa İstanbul'a yönelmişti. Ancak, 20-29 yaş arası yatırımcılar borsadan çıkmaya başladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, borsadaki yatırımcı sayısında azalma yaşandı ve 14 yaş grubunun tamamında çıkışlar görüldü. Buna rağmen, 40-44 yaş aralığındaki yatırımcıların portföy değeri Şubat ayında önemli ölçüde artış gösterdi.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kriter Dergisi'ne verdiği mülakatta Türkiye'nin çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini tamamladığını ve şimdi 'şahlanış sürecine' girdiğini ifade etti. Yüksek enflasyon ve dış ticaret açığına rağmen Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye doğru ilerlediğini savundu. Muhalefetin projeleri değersizleştirme siyasetine ve yurt dışına insan kaynağı göçünü teşvik etmesine eleştiride bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirdiğini ve dış politikada çok boyutlu bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim