Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris ve JTİ’nin ardından BAT sigara grubuna da zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, grubun zamlı yeni fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tekel bayilerini doğrudan etkileyen bir gelişme olarak öne çıkıyor.
6 Eylül 2024

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve bu artışın sigara fiyatlarına en az 5 lira olarak yansıması öngörülüyor. Ayrıca yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarları da önemli ölçüde artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Sigarada toplam vergi yükü yüzde 81'den 82.5'e çıktı ve bu durum, sigara üreticilerinin yapacağı her 1 kuruşluk fiyat artışının vatandaşa 7.5 kuruş olarak yansımasına neden olacak.
9 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris markasına ait sigaralara zam yapıldığını açıkladı. Yeni zamlar 4 Mayıs tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı. Yayımlanan yeni fiyat listesine göre, grubun en pahalı sigarası 70 TL, en ucuz sigarası ise 63 TL oldu.
4 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Kurulu'nun önerisi üzerine su fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasını onayladı. İBB'nin ilk teklifi yüzde 48 zam yapılması yönündeydi ancak bu oran revize edilerek yüzde 15 olarak belirlendi. Yeni tarifeler konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak ve zamlı tarife hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca, su tarifelerinin TÜFE oranına göre aylık olarak güncellenmesi talebi reddedildi.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarını yüzde 64 artıracağını açıklamasının ardından Çaykur, kuru çay ürünlerine ortalama yüzde 43 zam yaptı. Çaykur'un popüler ürünlerinden Rize Turist çayının fiyatı yüzde 44,7, Tiryaki marka çayın fiyatı ise yüzde 44,2 oranında arttı. Yeni fiyatlandırmaya göre 1 kilogramlık Rize Turist çayı 141,54 lira, Tiryaki çayı ise 138,38 lira oldu.
8 Haziran 2023

Türkşeker, mayıs başından bu yana şekere kademeli olarak yüzde 30 zam yaptı. Şirket, toptan şeker satış fiyatına yüzde 4,2 oranında yeni bir zam daha yaparak fiyatı 25 liraya yükseltti. Ayrıca, indirimli şeker satışlarının 31 Ağustos 2023'te sona ereceğini duyurdu. Seçimlerden sonra 11 kez zamlanacak olan şekerin fiyatı, son dört ayda yaklaşık yüzde 46 artmış olacak.
21 Ağustos 2023

Dubai Emirliği, turizmi teşvik etmek ve yabancı işçiler için ülkeyi daha cazip hale getirmek amacıyla içki satışları üzerindeki yüzde 30'luk vergiyi askıya aldı. Bu karar, sektör yöneticileri tarafından olumlu karşılandı ve bir 'deneme süresi' olarak değerlendiriliyor. İçki distribütörleri MMI ve African & Eastern, vergi ve ruhsat harçlarının sona erdiğini duyurdu. Dubai'de turistlerin içki tüketebilmeleri için 21 yaşını doldurmuş olmaları ve içki satın alma, taşıma ve tüketme izni veren plastik kartları taşımaları gerekiyor.
2 Ocak 2023

Beylerbeyi grubu rakılarda 100’lük şişelerin fiyatı yeni zamla birlikte 1000 liraya yaklaştı. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zamlı listeyi Twitter'dan duyurdu. Buna göre Beylerbeyi Göbek 100’lük 929 lira, 70’lik 715 lira oldu. En düşük fiyatlı Beyoğlu Rakı’da ise 100’lük 699 lira, 70’lik 519 lira oldu.
16 Ekim 2023

Philip Morris grubuna ait sigaraların fiyatlarına 5 lira zam yapıldı. Yeni zamlarla birlikte sigaralar 47-53 lira bandında satışa sunulacak. Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bu zammın artan benzin ve motorin fiyatlarına karşı yapılan maliyet zammı olduğunu belirtti.
4 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan Halk Ekmek A.Ş. tarafından üretilen ve 3 liradan satılan normal ekmeğin fiyatı, yüzde 66,6 zamla 5 liraya çıkarıldı. Farklı ürünlerin fiyatlarına da çeşitli oranlarda zam yapıldı. Normal ve kepekli ekmeğe yapılan zammın yarından itibaren, diğer ürünlere yapılan artışın ise cuma gününden itibaren geçerli olacağı belirtildi.
27 Temmuz 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İZSU Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulu'nda, ağustos ayından itibaren geçerli olacak şekilde suyun metreküp fiyatına yüzde 43,47 oranında zam yapılmasını oy çokluğuyla onayladı. Geçen yıl Nisan ayında başlatılan ve şebeke suyu tarifesinin Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre aylık belirlenmesi uygulaması, Sayıştay'ın maliyet artışlarının aylara bölünerek tarifelere yansıtılmasının uygun bulunmaması nedeniyle sonlandırılmıştı. Sayıştay'ın talebi üzerine, yılda iki kez artış yapılabilmesi kararlaştırıldı.
10 Temmuz 2023

Ankara'da yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle simit fiyatlarına zam yapıldı ve yeni fiyat 7 TL olarak belirlendi. Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, zam kararının gerekçelerini doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış, un ve susam fiyatlarındaki yükseliş, kira maliyetlerinin artması ve asgari ücretteki zam olarak sıraladı. Ayrıca İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İstanbul'da 200 gram ekmeğin maliyetinin 4,5 ile 4,80 lira arasında olduğunu ve fiyat artışının şubat ayında değerlendirileceğini belirtti.
22 Ocak 2023

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, su fiyatlarına konutlarda yüzde 53'e, iş yerlerinde ise yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. İstanbulluların yüzde 85'inin kullandığı 0-15 metreküp arası birinci kademede su birim fiyatı yüzde 36 artarak 23.72 TL'den 32.28 TL'ye çıktı. İş yerlerinde ise birinci kademe su fiyatı yüzde 36 zamla 62.14 TL'den 84.51 TL'ye yükseldi. Zam kararı, İSKİ'nin su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeli tarife teklifi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
14 Mayıs 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

BAT grubuna ait sigaralara zam geldi. Türkiye Tekel Bayiler Başkanı Özgür Aybaş, paket başına 4 ila 6 Türk Lirası (TL) arasında gelen zam sonrası grubun sattığı en ucuz sigaranın 48 TL, en pahalı sigaranın ise 60 TL olduğunu belirtti. Aybaş, BAT grubundaki zammın yarından itibaren geçerli olacağını söyledi.
3 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranını artırma kararı aldı. Yayınlanan tebliğ taslağına göre, kahvehane, kafeterya, pastane ve hazır yemek şirketleri dahil olmak üzere bu tür işletmelerde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltilecek. Ayrıca, içki satışı yapılan işletmelerdeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacak. Gazino, bar, dans salonu gibi yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek. Tebliğ taslağı, kamuoyunun görüşlerinin alınmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
16 Nisan 2024

Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim