Daha önce haklarında soruşturma açılan ve şirketlerinde arama yapılan Dilan Polat ve Engin Polat, İstanbul'da gözaltına alındı. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla ve son günlerde para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından başlatılan araştırma sonucunda çiftin mal varlıklarına el konulmuştu. Ayrıca çifte ait şirketlerde polislerce arama yapılmıştı.
1 Kasım 2023

Gazeteci Murat Ağırel'e yönelik ölüm tehdidi içeren bir video sosyal medyada paylaşıldı. Videoda maskeli bir kişi, Ağırel'in öldürülmesi için ihale açıldığını iddia etti. Emniyet Genel Müdürlüğü, videoyu çeken iki kişinin gözaltına alındığını ve evlerinde yapılan aramalarda silah ve uyuşturucu bulunduğunu açıkladı. Şüphelilerin daha önce de çeşitli suçlardan kayıtları olduğu belirtildi.
5 Eylül 2024

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Batman'da intihar eden İpek Er'in tecavüz iddiasıyla suçlanan ve sonrasında serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle oyuncu Ezgi Mola'ya açılan davanın ardından, Mola'ya destek veren şarkıcı Melek Mosso hakkında da hakaret davası açıldı. Mosso, sosyal medyada yaptığı paylaşımda 'Tecavüzcüleri koruyan bu sisteme yazıklar olsun' demişti. Mosso, iddianamede Orhan'ı doğrudan hedef almadığını belirtti, ancak savcılık paylaşımı hakaret olarak değerlendirerek 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep etti.
30 Ocak 2023

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde görev yapan öğretmen Bendegül Uyaroğlu, George Orwell'in '1984' romanından bir alıntıyı sosyal medyada paylaşması ve öğretmen maaşlarını eleştirmesi nedeniyle soruşturmaya uğradı. Söz konusu paylaşım, 'Zeki bir insana en büyük işkence cahillerin tercih ettiği düzende yaşamaktır' ifadesini içeriyordu. 21 Haziran'da başlatılan soruşturma sonucunda öğretmene 11 Temmuz'da uyarı cezası verildi.
16 Temmuz 2023

Uçankuş TV ve internet sitesinin sahibi Can Tanrıyar, iktidardan isimler hakkında iddialarda bulunan Muhammed Yakut'a bilgi, belge ve fotoğraf aktardığı iddiasıyla tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı, Yakut'un videoları sonrası soruşturma başlattı ve Tanrıyar'ın Yakut ile birlikte hareket ettiği iddialarını soruşturuyor. Tanrıyar'ın evinde yapılan aramada Yakut'a yazılmış bilgi ve belgeler bulundu. Tanrıyar, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi.
29 Nisan 2023

Konya'da bir süt toplama merkezinde sütle banyo yaparak halk sağlığını tehlikeye attığı iddia edilen Emre Sayar, bu suçlamadan beraat etti. Sayar, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret ettikleri iddiasıyla 70 kişi hakkında şikayetçi oldu ve avukatı aracılığıyla bu kişilere karşı ceza davalarının açıldığını ve sonuçlanmasının ardından tazminat davaları açacaklarını belirtti. Emre Sayar ve bir diğer şüpheli Uğur T., olayın ardından gözaltına alınmış ve kısa süreliğine tutuklanmış, ancak delil yetersizliği nedeniyle beraat etmişlerdi.
21 Mayıs 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye Gençlik Vakfı ve 308 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen bir etkinlik sonrası yaşanan bir saldırıya ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle 'suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Altaylı'nın, saldırıyı gerçekleştiren kişiye yönelik 'Eline sağlık' mesajını paylaşması ve sonrasında bu paylaşımı silmesi üzerine İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede iki yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, bu tür eylemlerin kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturduğu belirtildi.
7 Şubat 2024

TikTok platformunda göğüs dekoltesi göstererek canlı yayın yapan 35 yaşındaki G.D., 'müstehcenlik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Eşiyle birlikte yaptığı yayında para karşılığı gömleğinin düğmelerini açarak bir saatte 100 bin lira kazandığı iddia edilen G.D., sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği tarafından evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan G.D., emniyetteki işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
27 Kasım 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yasal işlemler gerçekleştirdi. Toplamda 31 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 9'u tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
9 Şubat 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 129 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 24'ü tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
19 Şubat 2023

İstanbul Beylikdüzü'nde, gerçeğe aykırı reçeteler düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratan bir dolandırıcılık operasyonu gerçekleştirildi. Olayla ilgili üç doktor ve eczacıların da aralarında bulunduğu 18 zanlı tutuklandı. Soruşturma kapsamında, doktorlar ve bazı eczacıların, tahlil yapılmadan maddi değeri yüksek ilaçları reçete ettikleri ve bu reçetelerin SGK'ya faturalandırılarak kamu zararı oluşturulduğu belirlendi. Operasyon sonucunda, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'rüşvet', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve 39 zanlı gözaltına alındı.
24 Şubat 2024

Birgün gazetesinden üç gazeteci, AKP Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan'ın şikayeti üzerine 'dezenformasyon' suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Fatih Erdoğan, gazetenin iki ayrı haberinden dolayı Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Gazeteciler, 'Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'iftira ve hakaret' suçlarını işledikleri iddiasıyla ifadeye çağırıldı.
2 Kasım 2023

Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak iddialarından yargılanan gazeteci Abdurrahman Gök'ün tutukluluğuna devam kararı verildi. Gök, Diyarbakır'da 25 Nisan'daki 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınmıştı. Gök, duruşmada yaptığı savunmada, davanın asıl motivasyonunun, 2017'de çektiği ve üzeri çıplak olan Kemal Kurkut'un polis tarafından vurulma anını gösteren fotoğraflar olduğunu iddia etti. Mahkeme, Gök'ün tutukluluğunun devamına karar verdi ve duruşmayı 5 Aralık tarihine erteledi.
14 Eylül 2023

Modacı Barbaros Şansal, Türkiye'ye giriş yaptığı sırada İstanbul Havalimanı'nda arama kararı olduğu tespit edilerek gözaltına alındı. Şansal hakkında, devlet organlarını aşağılamak suçundan arama kararı bulunuyordu. Kendisine ait olmayan bir Facebook hesabından yapılan paylaşım nedeniyle CİMER'e şikayet edildiğini ve bu yüzden gözaltına alındığını belirtti. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
2 Şubat 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 17 kişi gözaltına alındı ve üç kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu öne sürülen Eray Özyağcı ve planlamada rol aldığı iddia edilen Doğukan Çep halen yakalanamadı. Özyağcı'nın Suriye'ye kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor ve bu nedenle bölgedeki güvenlik güçleri uyarıldı.
4 Ocak 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim