Oscar ödüllü 'The King’s Speech' filminin senaristi David Seidler, 86 yaşında hayatını kaybetti. 1937 doğumlu Seidler, 2. Dünya Savaşı sırasında ABD'ye taşınmış ve Cornell Üniversitesi'nde eğitim almıştır. Kariyeri boyunca çeşitli projelerde çalışan Seidler, 'The King’s Speech' ile en büyük başarısını elde etmiş ve bu filmle 2011 yılında Oscar dahil birçok ödül kazanmıştır. Seidler, ölümüne kadar belgesel, mini dizi ve uzun metrajlı filmler dahil birçok projeyi geliştirmeye devam etmiştir.
19 Mart 2024

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

Son yıllarda dönem dizilerinde rol alan oyuncuların estetik operasyonlar ve kozmetik müdahaleler sonucu modern görünümleri, dizilerin tarihsel inandırıcılığını azalttığı yönünde eleştiriler alıyor. Netflix ve BBC gibi platformlarda popüler olan dönem dizileri, izleyicilerin bu modern görünümler yüzünden diziye kendilerini kaptırmakta zorlandıklarını dile getiriyorlar. Özellikle BBC'de yayınlanan '10 Pound Poms' ve Netflix'in 'Bridgerton' serisi gibi yapımlar bu tartışmanın odağında yer alıyor. Oyuncuların yüz dolguları ve estetik müdahaleleri, dönem dizilerinin atmosferine uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.
4 Haziran 2023

Çevrimiçi veri tabanı IMDb, 2023 yılına damga vuran oyuncuların listesini yayınladı. Listede 'The Last of Us' dizisinin başrolleri Pedro Pascal ve Bella Ramsey ilk beşte yer alırken, 10 isimden sekizi kadın oyunculardan oluştu. Cillian Murphy, Carla Gugino, Katee Sackhoff, Rebecca Ferguson, Margot Robbie, Jenna Ortega, Ana de Armas ve Mary Elizabeth Winstead gibi isimler performanslarıyla listeye girmeyi başardı. Pedro Pascal, 'The Last of Us' ve 'Mandalorian' dizilerindeki rolleriyle listenin zirvesinde yer aldı.
6 Aralık 2023

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un son filmi 'Merhamet Hikayeleri' (Kinds of Kindness) yarın Türkiye’de vizyona giriyor. Filmin başrollerinde Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe ve Margaret Qualley yer alıyor. Jesse Plemons, bu filmdeki performansıyla 77’nci Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. Film, üç ayrı bölümde çaresiz bir adam, denizde kaybolan karısının geri döndüğünü düşünen bir polis memuru ve özel yeteneklere sahip birini bulmaya kararlı bir kadının hikayesini anlatıyor.
4 Temmuz 2024

Komedyen Doğu Demirkol'un kendi yaşam öyküsünden esinlenerek senaryosunu yazdığı 'Doğu' adlı dizi, iki yıl aradan sonra ikinci sezonuyla 18 Nisan'da Blu TV'de izleyiciyle buluşacak. Dizide, ailesi ve çevresi tarafından destek görmeyen bir gencin komedyen olma hayalini kovalaması konu alınıyor. Yeni sezonda Demirkol'a Evliya Aykan, Ege Kökenli, Banu Fatocan, Kubilay Tuncer ve Keremcem gibi isimler eşlik edecek.
3 Nisan 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri', 2010'dan bu yana en iyi açılışa imza attı. Film, ilk hafta sonunda sadece ABD'de 23 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Film, petrol zengini olduktan sonra sistematik olarak öldürülen Osage kabilesini anlatıyor. Bu, Scorsese'nin 2010'da çektiği 'Zindan Adası'ndan bu yana yaptığı en kazançlı açılış.
24 Ekim 2023

ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 95'inci Oscar adaylarını açıkladı. 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi 11 dalda aday gösterildi. Bu olay vesilesiyle, Oscar tarihinde en çok ödül kazanan filmler listesi paylaşıldı. Listede 'Titanik', 'Ben Hur' ve 'Yüzüklerin Efendisi' gibi filmler 11'er Oscar ile öne çıkarken, 'Batı Yakası Hikayesi' 10 Oscar ile ve diğer bazı filmler 9 ve 8 Oscar ile anıldı.
26 Ocak 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Film platformu MUBI'nin Kasım seçkisinde öne çıkan filmler arasında Anthony Hopkins'li 'Baba', Cannes'da prömiyerini yapan ilk Pakistan filmi 'Joyland' ve 2022 Venedik Jüri Büyük Ödülü'nün sahibi 'Saint Omer' bulunuyor. Ayrıca Aki Kaurismäki'nin 'Kibritçi Kız', Laura Poitras'ın 'Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri', Saim Sadiq'ın 'Joyland', Florian Zeller'in 'Baba' ve Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmleri de seçkide yer alıyor.
25 Ekim 2023

Komik Evcil Hayvan Fotoğraf Ödülleri bu yılki kazananlarını açıkladı. Ödüller, evcil hayvanların hayatımızdaki olumlu ve hayati rolünü vurgulamayı ve hayvan refahına katılımı teşvik etmeyi amaçlıyor. Kazananlar arasında köpek, kedi, at ve diğer canlılar kategorilerinde ödüller verildi. Ayrıca halkın seçimi ve sahibinin aynısı gibi özel kategorilerde de ödüller sahiplerini buldu.
8 Haziran 2024

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan The Game Awards, 2023 yılında 31 farklı kategoride yılın en iyi oyunlarını ve oyunla ilgili diğer ödülleri açıkladı. Yılın oyunu ödülünü Baldur’s Gate 3 kazanırken, Alan Wake 2 en iyi oyun yönetmenliği, en iyi anlatım ve en iyi sanat yönetimi ödüllerini aldı. Diğer kategorilerde ise Final Fantasy 16, Hi-Fi Rush, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ve e-spor alanında Lee “Faker” Sang-hyeok, JD Gaming gibi isimler öne çıktı.
8 Aralık 2023

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen 30. Saraybosna Film Festivali'nde, Amerikalı sinema oyuncusu Meg Ryan'a 'Saraybosna'nın Kalbi' Onur Ödülü verildi. Ryan, ödülünü festival müdürü Jovan Marjanovic'ten aldı. Ayrıca, Ryan'ın başrolde oynadığı 1998 yapımı 'You’ve Got Mail' filmi, 25 yıl sonra festivalde yeniden gösterildi. Festival, savaşın izlerini silmek amacıyla düzenleniyor ve birçok ünlü ismi ağırlıyor.
21 Ağustos 2024

Netflix'in 'Şahmaran' dizisini sadece üç başrol oyuncusu üzerinden tanıtması, dizide Ural karakterini canlandıran Mahir Günşiray'ın tepkisine neden oldu. Günşiray, Netflix'in Instagram hesabından yapılan paylaşıma eleştirel bir yorum yaparak, dizinin sadece üç kişilikmiş gibi gösterilmesini eleştirdi. İzleyiciler arasında bu durum tartışmalara yol açtı ve bazıları Günşiray'ın tepkisini abartılı bulurken, bazıları Netflix'in yaklaşımını saygısızlık olarak değerlendirdi. Günşiray, konunun başrol oyuncularıyla ilgili olmadığını, tanıtım stratejisiyle ilgili olduğunu belirtti.
30 Ocak 2023

25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne bu yıl layık görülen isimleri sosyal medya hesabından duyurdu. Ödül kategorileri ve kazananları arasında Bilim dalında Süleyman Uludağ, Kültür dalında Ali Birinci, Müzik dalında Emel Sayın, Resim dalında İlhami Atalay, Karikatür dalında Hasan Aycın, Sinema dalında Sami Şekeroğlu, Dijital Sanat dalında Refik Anadol, Mimari dalında Sinan Genim ve Edebiyat dalında Nazan Bekiroğlu bulunuyor. Vefa Ödülleri'ne ise Attila İlhan, Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Muhsin Ertuğrul ve Samiha Ayverdi değer görüldü.
30 Ekim 2023

ABD'de oyuncular birliği SAG-AFTRA'nın grev kararı almasına rağmen, 'House of the Dragon' dizisinin ikinci sezon çekimleri devam ediyor. Dizinin oyuncu kadrosunun çoğunluğu Britanya'daki yerel sendika 'Equity'ye bağlı olduğu için teknik olarak çekimlere devam edebiliyor. Equity'nin ABD sendikasıyla dayanışma içinde olmasına rağmen, Britanya mevzuatı gereği yasal olarak greve çağrı yapamıyor ve bu durum sendikanın kapsamlı bir dayanışma göstermesini engelliyor.
18 Temmuz 2023

Japonya'da 'anti-NHK Partisi' üyesi ve YouTuber olarak bilinen Higaşitani Yoşikazu, seçildiği günden beri meclis oturumlarına katılmadığı için milletvekilliği düşürüldü. Kendisine tanınan özür dileme hakkını kullanmayan Higaşitani'ye en ciddi kınama cezası verildi ve iktidar ve muhalefetin oylarıyla vekilliği düşürüldü. Bu olay, Japonya'da 70 yıl sonra bir parlamento üyesinin vekilliğinin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti. Higaşitani, maaş ve ek ödemelerle toplamda 19 milyon yen (140 bin dolar) gelir elde etmişti.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim