Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimini eski milletvekili 35 yaşındaki Daniel Noboa kazandı. Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı seçimlerde, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, solcu Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı. Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Seçimlerde, güvenlik krizi nedeniyle yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
16 Ekim 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanyalı rock müzik grubu Placebo'nun solisti Brian Molko'ya hakaret davası açtı. Meloni, kendisine 'ırkçı ve faşist' diyen Molko'ya dava açtı. Olay, Molko'nun 11 Temmuz'da bir müzik festivalinde sahneden Meloni'ye 'faşist ve ırkçı' demesi sonrası gerçekleşti. Molko'nun suçlu bulunması durumunda 1000 ila 5 bin avro para cezası alabileceği belirtiliyor.
3 Ağustos 2023

Brezilya'da, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatıyla, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ekibine, 30 Ekim 2022'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunmak ve organize suç örgütü kurmak suçlamalarıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda, eski bakanlar ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere birkaç kişi gözaltına alındı. Bolsonaro'nun pasaportunu teslim etmesi istendi ve kendisi daha önce 8 Ocak'taki kongre baskınında kışkırtıcılık suçlamasını reddetmişti.
9 Şubat 2024

Brezilyalı eski futbolcu Dani Alves, 2022'de Barselona'daki bir gece kulübünde bir kadına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulunarak 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Katalonya'daki yüksek mahkeme ayrıca Alves'in mağdura 150 bin avro tazminat ödemesine karar verdi. Alves, 30 Aralık 2022'de 23 yaşındaki bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanmış ve 20 Ocak'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Alves için dokuz yıl hapis cezası talep etmişti.
22 Şubat 2024

Brezilya Milli Takımı ve Barcelona'nın eski yıldız futbolcusu Dani Alves, İspanya'da tecavüz suçundan aldığı 4,5 yıl hapis cezasının ardından şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Ocak 2023'ten bu yana tutuklu olan Alves, 1 milyon avro kefaletle salıverilecek. Şartlı tahliye koşulları arasında, ülkeyi terk etmemesi için pasaportlarının teslim edilmesi ve her hafta mahkemeye çıkması yer alıyor. Ayrıca, mağdura yaklaşmasını engelleyen bir uzaklaştırma kararı bulunuyor. Tecavüz mağdurunun avukatı, şartlı tahliye kararını skandal olarak değerlendirdi.
20 Mart 2024

Peru Başbakanı Alberto Otarola, hakkında ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları sonrasında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte ile yaptığı görüşme ardından istifa ettiğini açıkladı. Otarola, kendisine yönelik iddiaları reddederken, bu kararı hükümeti rahatlatmak için aldığını ve eski Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra'yı suçladığını belirtti. Savcılık, Otarola'nın eski eşiyle yaptığı telefon görüşmesinin ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından yolsuzluk iddiasıyla ön soruşturma başlattı. Ayrıca, Otarola'nın devletle yapılan usulsüz bir sözleşmede eski iş ortağına kolaylık sağlamakla suçlandığı belirtiliyor.
6 Mart 2024

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

Dünya Kupası kutlamaları sırasında İspanya Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Luis Rubiales, kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpmüştü. Bu olayın ardından Rubiales görevinden uzaklaştırılmış ve sonrasında istifa etmiştir. İspanyol savcılar, Rubiales'e 'öpüşme' suçundan bir yıl ve 'zorlama' suçundan 18 ay olmak üzere toplamda 2,5 yıl hapis cezası talep etmektedir. Ayrıca, Rubiales'in Hermoso'ya en az 50 bin avro tazminat ödemesi talep edilmektedir.
28 Mart 2024

ABD'nin eski diplomatı Victor Manuel Rocha, 40 yıldan uzun bir süre Küba adına casusluk yaptığını mahkemede kabul etti. Rocha, 1981'den itibaren ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çalışırken Küba hükümetine bilgi aktardığı suçlamasıyla yargılanıyordu. Ayrıca, 1999-2002 yılları arasında ABD'nin Bolivya büyükelçisi olarak görev yapmıştı. 12 Nisan'da cezasının belirleneceği duruşma öncesinde, Rocha ve avukatları suçu kabul etme kararı aldı.
1 Mart 2024

Eski Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kendisini taşıyan helikopterin Şili'nin Los Rios bölgesinde Ranco Gölü'ne düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kazada Pinera dışında üç kişi daha yaralandı ve kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Pinera, 2010-2014 ve 2018-2022 yılları arasında iki dönem Şili'nin devlet başkanlığını yapmıştı ve Pandora Belgeleri'nde adı geçen yolsuzluk dosyalarıyla gündeme gelmişti.
7 Şubat 2024

Bolivya'da eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Zuniga, 2025'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Evo Morales'in adaylığına karşı çıkmıştı. Darbe girişimi sırasında askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve hükümet sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin atadığı yeni ordu komutanı Sanchez'in emriyle askerler geri çekildi ve Zuniga gözaltına alındı.
27 Haziran 2024

Ekvador polisi, Aralık 2022'den bu yana Meksika'nın Kito Büyükelçiliğinde sığınma hakkı bekleyen eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın düzenledi. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek Ekvador ile diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.
6 Nisan 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi. Sheinbaum, rakibi Xochitl Galvez'i geride bırakarak %59 oy aldı. Seçim süreci, ülkede 38 siyasetçinin suikast sonucu öldürülmesiyle en kanlı seçim olarak nitelendiriliyor. Sheinbaum'un gündeminde ekonomideki bütçe açığı, ABD'ye göçmen geçişi ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliği bulunuyor.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim