Akif Beki'nin yazısında, Hollanda'nın İsrail'e silah ambargosu uygulaması ve Avrupa Birliği'nin İsrail'e yönelik tutumunun eleştirildiği bir girişin ardından, Türkiye'nin de İsrail'e ticari kısıtlamalar getirdiği belirtiliyor. Bu kısıtlamalar arasında Mescid-i Aksa'ya dikenli tel, jet yakıtı, savaş makinesine palet ve yağla demir, çelik satışlarının kısıtlanması yer alıyor. Yazıda, daha önce bu tür ticaretin yapılmadığı yönündeki iddiaların yanlış olduğu ve Türkiye'nin İsrail'e karşı somut adımlar attığı vurgulanıyor.
11 Nisan 2024

Yazar Yavuz Ekinci'nin 'Rüyası Bölünenler' isimli romanı, 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla İstanbul savcılığı tarafından toplatılma kararı alındı. Ekinci, bu karara itiraz etti, ancak İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından itirazı reddedildi. Yazar, mahkemenin ret kararını ve kendi düşüncelerini Twitter hesabından paylaştı, yapıtların yargılanmasını politik bir eylem olarak nitelendirdi.
7 Nisan 2023

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad'in Türkiye'den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği'nin Wattpad'e erişim engeli getirmesi üzerine alındı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenmesinin gerekçesinin henüz net olmadığını belirtti. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) de bu durumu aktardı.
24 Temmuz 2024

Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenen ilk ülke olarak Türkiye'yi işaret etti. Engellemenin gerekçesi olarak 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' veya 'kamu düzenini korumak' gibi nedenler öne sürülse de, kesin bir açıklama yapılmadı.
16 Temmuz 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG tarafından reklam olarak kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, TAG'ın 'güvenli' olduğu yönündeki reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu bu talebi kabul etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirerek duyurdu.
24 Mayıs 2024

ABD Tarım Bakanlığı, Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etlerinin satışını onayladı. FDA daha önce bu etin tüketiminin güvenli olduğunu belirtmişti. Good Meat, laboratuvarda üretilen tavuk etini Washington'da, Upside Foods ise San Francisco'da satışa sunacak. ABD, Singapur'dan sonra bu tür etin satışını onaylayan ikinci ülke oldu.
22 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Televizyoncu Metin Uca, 'devlet büyüklerine hakaret' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Ancak, Osmaniye'de 12 Şubat'ta gerçekleştireceği gösteri, il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. Uca, iptal kararının, Fatih Sultan Mehmet'in deniz kabuklarına olan merakını anlattığı bir kitap bölümünü yanlış değerlendiren bir kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın bir sonucu olduğunu belirtmiştir. Gösteri için 200'den fazla bilet satılmıştı.
3 Şubat 2023

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacı kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü serbest bırakılırken, iki ilaçlama firması çalışanı 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından tutuklandı. Zehirlenme sonrası AFAD ve diğer ekiplerin çalışmaları devam ediyor ve apartmandaki kimyasal oranının hala yüksek olduğu belirlendi.
17 Haziran 2023

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

Adana'da Seyhan Barajı'nda yeterli su olmadığı gerekçesiyle çiftçilerden sonbaharda ürün ekmemeleri istendiği iddia ediliyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çukurova'daki çiftçilere su yetersizliği nedeniyle ekim yapmamaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. Yıldırım, bu durumun üretim azalmasına, fiyatların artmasına ve ithalatın artmasına yol açacağını ifade etti.
6 Ağustos 2024

Kara para aklama, vergi kaçırma ve örgüt kurma dahil altı suçtan tutuklanan Dilan Polat'ın 'Enercii' isimli şarkısı, Spotify ve Apple Müzik gibi çevrimiçi müzik dinleme platformlarından kaldırıldı. Temmuz ayında yayınlanan ve 96 milyon dinlenme sayısına ulaşan şarkı, hala Polat'ın YouTube hesabında erişilebilir durumda. Dilan ve Engin Polat çifti, bu suçlamalarla birlikte tutuklanan 12 kişi arasında yer alıyor.
8 Kasım 2023

Ekşi Sözlük CEO'su Başak Purut, gazeteci Fatih Altaylı'nın Ekşi Sözlük'ün iktidar trollerini yazar yapmayı kabul ettiği yönündeki iddialarına Twitter üzerinden yanıt verdi. Purut, Altaylı'nın iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti ve yazısında yer alan bilgilerin doğruluğunu sorguladı. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle baskı görmüş ve erişime engellenmişti.
26 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim