MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Niğde'de düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli sorunun siyasi muhalefet olduğunu savundu. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye için 'doğruluş müjdesi' olduğunu ifade etti ve sistemi eleştiren muhalefetin demokrasiye mesafeli olduğunu, milli ve yerli duruşa karşı olduğunu ve Türkiye'nin aleyhine çalıştığını öne sürdü. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci dönemde de yüksek oy oranıyla seçilmesini hedeflediklerini belirtti. Konuşmasında bir hata yaparak HDP yerine kendi partisini eleştiren bir ifade kullandığına dikkat çekildi.
25 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında HDP'nin kapatılması gerektiğini ifade etti ve Anayasa Mahkemesi'ne bu yönde mesajlar gönderdi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması talebiyle AYM'ye başvurduğunu ve AYM Genel Kurulu'nun 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul ettiğini hatırlattı. Bahçeli, HDP'nin kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını eleştirdi ve AYM'nin bu konuda hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. HDP ise daha önce AYM'den kararın seçim sonrasına bırakılmasını talep etmişti.
24 Ocak 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kurban Bayramı için yayımladığı mesajında 'yumuşama' siyasetine sert eleştirilerde bulundu. Bahçeli, yumuşama mesajlarının yalan, dedikodu ve iftira kampanyalarıyla örtüldüğünü ve bu kampanyaların sinsi emellere hizmet ettiğini belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesi ve Sinan Ateş'in ailesini kabul etmesi MHP'de rahatsızlık yaratmaya devam ediyor.
15 Haziran 2024

Yerel seçimlerde CHP'nin, AKP'nin önüne geçmesi ve MHP'nin baraj altında kalması sonrasında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklamasını yaptı. Bahçeli, milletin verdiği mesajın önemli olduğunu belirterek, MHP'nin bu demokratik mesajı aldığını ve seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere çalışmalara başladığını ifade etti. Ayrıca, siyasi ve ekonomik istikrarın önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteklerinin devam edeceğini belirtti.
1 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin çözüm sürecindeki önemine vurgu yaparak, birlik ve beraberlik mesajları verdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa tartışmaları sonrası HDP yönetimi olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, değişim ve kazanım için birlikte hareket etme vurgusu yaptı. Demirtaş ise HDP'ye kulak verilmesi gerektiğini, çözümün birlikte ve güçlü demokraside olduğunu belirtti ve halkın inandığı yolda yürümesi gerektiğini ifade etti.
4 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Özgür Özel'in Erdoğan ile Esad arasında arabuluculuk yapma önerisini eleştirdi. Bakırhan, Özel'in bu arabuluculukla Kürt karşıtı bir siyaseti örgütlemeye çalıştığını iddia etti. Ayrıca, Türkiye'nin Rojava ve Suriye politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Bakırhan, kayyım uygulamaları, emeklilerin durumu ve enflasyon gibi konularda da eleştirilerde bulundu.
9 Temmuz 2024

Nurcan Gökdemir'in yazısında, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, AKP'nin ve Erdoğan'ın siyasi geleceği hakkındaki görüşlerine değinilmektedir. Bahçeli'nin, AKP'nin Erdoğan'ın liderliğine olan bağımlılığı ve Erdoğan'ın genel başkanlığı bırakması durumunda partide yaşanabilecek çözülme ihtimaline dikkat çektiği belirtiliyor. Yazıda, günümüz Türk siyasetinde liderlerin, partilerin tüzel kişiliklerinden daha belirleyici olduğu ve bu bağlamda Erdoğan'sız bir AKP'nin ve Bahçeli'siz bir MHP'nin varlığını sürdürmesinin zor olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’in açılış oturumu sonrasında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve diğer DEM Parti milletvekilleriyle tokalaştı. Bahçeli, bu tokalaşmayı 'Yeni bir döneme giriyoruz' sözleriyle açıkladı ve dünyada barış isterken kendi ülkesinde de barışı sağlamanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Bahçeli'nin DEM Parti ile temas kurarak başsağlığı dilediği de doğrulandı.
2 Ekim 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçim sonrası millet ittifakının parlamenter sistem hayalinin suya düştüğünü ve siyasi kriz yıllarının geride kaldığını ifade etti. Bahçeli, MHP'nin iki yıl önce hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifini anımsatarak, AKP'nin yeni anayasa mesajlarına destek verdi. Teklifte, 'Türk tipi başkanlık modeli' ile uyumlu bir yürütme yapısı ve Anayasa Mahkemesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni statüleri öngörülüyor.
13 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki AFAD konteyner bölgesini ziyaret etti. Bu sırada, taleplerini dile getiren depremzedelere sert bir şekilde tepki göstererek, Cumhurbaşkanının ziyaretini sabote etmeye hakları olmadığını belirtti ve sessizlik isteyerek depremzedelerin dağıtılmasını istedi. Erdoğan da daha önce depremle ilgili eleştirilere sert bir dille karşılık vermişti.
28 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF Bahar Toplantıları'nda Türk vatandaşları için 'locals' yani 'yerel halk' demesini eleştirdi. Bahçeli, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında bu ifadeyi kullanarak Türk milletini değersizleştirdiğini ve son dönemde yaşanan skandalların sorumlusu olarak gösterdi. Ayrıca, DEM Parti'yi de hedef alarak, bölücü faaliyetlerle mücadele etmek için daha sert tedbirler alınması gerektiğini belirtti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapılan eleştirilere sert ifadelerle karşılık verdiler. Erdoğan, eleştirileri dile getirenleri 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' olarak nitelendirirken, Bahçeli de 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' ifadelerini kullandı. İktidarın depreme hazırlık ve sonrasındaki organizasyon eksiklikleri eleştirilirken, iktidar ortakları eleştirilere 'Not alıyoruz' mesajlarıyla yanıt veriyor.
21 Şubat 2023

MHP'nin hafta sonu gerçekleşen kurultayında Genel Başkan Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın Türk milleti için vazgeçilmez bir lider olduğunu ve onun liderliğinde yeni yüzyıla girilmesi gerektiğini vurguladı. Mehmet Ali Güller, bu durumu siyaset biliminin ötesinde bir bağlılık olarak değerlendiriyor. Ayrıca, Erdoğan'ın anayasaya aykırı bir şekilde üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesi ve bu durumun anayasa maddeleri ile çelişmesine rağmen muhalefetin etkili bir karşı duruş sergileyememesi eleştiriliyor.
21 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) destek verdiğini ve partinin terörle ilişkisi olmadığını, yerli ve milli bir yapı olduğunu belirtti. AKP'nin seçimler öncesi ittifakını genişletme çabası içinde HÜDA-PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA-PAR, geçmişte Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak biliniyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı da dahil olmak üzere silahsız siyaset yapmayı hedefliyor.
22 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yazdığı açık mektuba ilişkin olarak, partisinin net çizgileri olduğunu ve değişen bir durum olmadığını belirtti. Erdem, siyasette diyalog ve dürüstlüğün önemini vurgularken, terör konusundaki net tavrı hatırlattı. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak ilan edilmesi ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali vermesi sonrasında, Akşener'in CHP-HDP görüşmesine ilişkin yorumları ve Demirtaş'ın Akşener'e yazdığı açık mektup da gündeme geldi.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı eleştirdi ve Babacan'ın kendisinden bir şey alamadığını ifade etti. Erdoğan, Babacan'ı Baykar ile ilgili sözleri ve rekabet konusundaki tutumu nedeniyle de eleştirdi. Babacan ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP'den tasfiye edilen parti kurucularına ve Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile olan ittifakına dikkat çekti. Babacan, adalet, özgürlükler, ileri demokrasi, evrensel hukuk değerleri, çoğulculuk ve katılımcılık konularındaki kararlılıklarını vurguladı.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim