Oscar ödüllü yapımcı Jon Landau, bir yıldan fazla süredir kanserle mücadele ettikten sonra 63 yaşında hayatını kaybetti. Landau, Titanic ve Avatar gibi tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmlerinin yapımcılığını üstlenmişti. Yönetmen James Cameron ve oyuncu Zoe Saldaña, Landau'nun ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Landau, Hollywood'da önemli bir figür olarak hatırlanacak.
8 Temmuz 2024

Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez, demans hastalığıyla mücadele ettiği dönemde yazdığı ve ölmeden önce yok edilmesini vasiyet ettiği bir roman bıraktı. Ancak yazarın oğulları, Marquez'in bu son isteğine uymayarak romanı yayımlattı. 'Ağustosta Görüşürüz' adlı eser, bir kadının her yıl ağustosta yaşadığı aşk hikayelerini konu alıyor. Marquez'in oğlu Gonzalo, babasının eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını ve bu eserin yazarın çalışmalarına değerli bir katkı sunduğunu belirtti. Kitap, İspanyolca olarak yayımlandı ve dünya genelinde satışa sunulacak.
7 Mart 2024

Türk rock müzik camiasının önemli isimlerinden Replikas grubunun solisti ve kurucu üyesi Gökçe Akçelik, 47 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm nedeni henüz açıklanmayan Akçelik, Replikas ile beş albüm yayınladı ve birçok Avrupa ülkesinde konserler verdi. Ayrıca, 'Takva' filmi için bestelediği müzikle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Film Müziği Ödülü'ne layık görüldü.
11 Ağustos 2024

Kült film yönetmeni Roger Corman, 98 yaşında Kaliforniya'daki evinde öldü. Corman, birçok ünlü aktörün kariyerine katkıda bulunmuş ve filmleri kült klasikler arasına girmiştir. Film endüstrisine olan ilgisi üniversite yıllarında başlamış ve kısa süre General Motors'ta çalıştıktan sonra 20th Century Fox'ta işe başlamıştır. Kendi şirketini kurarak bağımsız yapımcılığa adım atan Corman, 50'den fazla film çekmiş ve yeni yetenekler keşfetme konusunda ün kazanmıştır.
13 Mayıs 2024

Amerikalı yazar Paul Auster, 77 yaşında Brooklyn'deki evinde akciğer kanseri komplikasyonları nedeniyle vefat etti. 'New York Üçlemesi' gibi eserleriyle tanınan Auster, eleştirmenler tarafından sıklıkla övülen ve dünya çapında tanınan bir edebi figürdü. Brooklyn'in zengin edebi geçmişinin bir koruyucusu olarak kabul edilen Auster, aynı zamanda 1990'larda bölgeye akın eden yeni nesil romancılara ilham kaynağı oldu. Kariyeri, 'Yalnızlığın İcadı' anı kitabıyla başlayıp, 'New York Üçlemesi' ve çeşitli filmlere senaryo yazarak devam etti.
1 Mayıs 2024

Shining filmiyle tanınan aktris Shelley Duvall, 75 yaşında Teksas'taki evinde diyabetin yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle uykusunda hayatını kaybetti. Uzun zamandır birlikte olduğu Dan Gilroy, Duvall'ın ölüm haberini duyurdu. Duvall, kariyerine yönetmen Robert Altman'ın filmleriyle başlamış ve en bilinen rolünü Stanley Kubrick'in Shining filminde Wendy Torrance karakteriyle canlandırmıştı. 2002'de oyunculuğu bırakan Duvall, 2023 yapımı bağımsız korku filmi The Forest Hills ile beyazperdeye dönmüştü.
12 Temmuz 2024

Dünyanın en yaşlı adamı olarak Guinness Dünya Rekorları'na giren John Tinniswood, 112. yaşını kutladı. 1912'de Liverpool'da doğan Tinniswood, uzun yaşamının sırrını bilmediğini ve özel bir alışkanlığı olmadığını belirtti. Tinniswood, gençliğinde aktif olduğunu ve her cuma balık ve patates kızartması yediğini söyledi. İkinci Dünya Savaşı gazisi olan Tinniswood, Liverpool futbol kulübünün tarihindeki neredeyse tüm başarılarına tanıklık etti.
28 Eylül 2024

Disney klasikleri için unutulmaz şarkılar yazan besteci Richard M. Sherman, 95 yaşında Los Angeles'taki bir hastanede yaşa bağlı hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sherman, kardeşi Robert ile birlikte 'Mary Poppins' filmi için iki Oscar kazanmış ve 'Jungle Book' ile 'Chitty Chitty Bang Bang' gibi filmler için de ünlü şarkılar bestelemişti. Sherman kardeşler, 2005 yılında Songwriters Hall of Fame'e dahil edilmiş ve 2008'de ABD Ulusal Sanat Madalyası'nı almışlardı. Disney, Sherman'ın ölümünü resmi bir açıklamayla duyurdu.
27 Mayıs 2024
İşaretlediklerim