AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, bir araya geldiği gazetecilere önümüzdeki seçimlerin 18 Haziran'da yapılma ihtimalinin yüzde 30-40 olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın henüz bir seçim tarihi kararı vermediğini belirten Yavuz, erken seçim için 14 Mayıs tarihinin öne çıktığını aktardı. Ayrıca, başörtüsüne anayasal düzenleme için referanduma gidilebileceğini ve bu durumda seçimlerle birlikte referandumun da yapılması gerektiğini söyledi.
11 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftarda yaptığı konuşmada, 15 Mayıs sabahı Türkiye'de kimsenin kaybetme duygusuyla uyanmayacağını söyledi. İmamoğlu, milletin iradesinin herkese eşit şekilde tecelli edeceğini ve devleti kendilerininmiş gibi düşünen bir avuç insanın da bu durumu öğreneceğini belirtti. İmamoğlu'nun bu sözleri, seçim sonrası dönemde herkesin eşit ve imtiyazsız yaşamayı öğreneceği yönünde bir beklenti içinde olduğunu gösteriyor.
1 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve millet ittifakının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin 'Ya Kanal ya İstanbul' seçimi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin muhalefet tarafından engellendiğini ve seçim sonrası projeye devam edileceğini belirtmişti. İmamoğlu ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, projenin İstanbul'a zarar vereceğini ve seçimin bu projenin durdurulması için önemli olduğunu vurguladı.
27 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Ümraniye'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ana muhalefetin genel başkanının seçim sonuçlarına saygı duymadığını ve Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmediğini eleştirdi. Yılmaz, muhalefete başarılı olmaları için kendilerini sorgulamaları tavsiyesinde bulundu ve rekabet açısından muhalefetten şikayetçi olmadıklarını, ancak Türkiye adına daha güçlü ve nitelikli bir muhalefetin olması gerektiğini ifade etti.
12 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın eşi Hatice Uysal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın eşi Nursen Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, sosyal medya üzerinden yayınladıkları videolu mesajla kadınlara 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için oy kullanma ve sandığa sahip çıkma çağrısında bulundu. Mesajlarında, çocukların ve kadınların özgürce yaşayabileceği bir ülke için bu eylemin önemine vurgu yaptılar.
26 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmiş ve İmamoğlu ile Yavaş'ı adaylığa çağırmıştı. Bu durum Millet İttifakı'nda krize yol açmıştı. Ancak kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşılmıştı. Saadet Partisi genel merkezinde toplanan Millet İttifakı, Kılıçdaroğlu'nu aday olarak duyurdu ve Akşener bu duyuruyu destekleyerek olumlu bir mesaj paylaştı.
6 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın çevresinden, HDP seçmeninin Yavaş'ı desteklediğini gösteren bir anket sonucu önce Habertürk yazarı Kübra Par'a, ardından Fatih Altaylı'ya gönderildi. HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını duyurmasının ardından, Mansur Yavaş'ın aday olmakla ilgili ilk pozitif işaret olarak algılanan bu anket sonuçları, Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı HDP seçmeninden yüzde 60-70 düzeyinde destek gördüğünü ortaya koyuyor. Fatih Altaylı, Panaroma TR ve MetroPOLL araştırma şirketlerinin anket verilerini de yazısında paylaştı.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine yönelik kararını 'yargısal aktivizm' olarak nitelendirerek eleştirdi. Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'milli yargıya saldırılara karşı reaksiyoner bir tavır' olarak övdü. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve tahliyesine karar veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak yorumlanmıştı.
9 Kasım 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidar kanadının seçim öncesi yaptığı kutuplaştırıcı açıklamaları eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmesi için güvence vermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Erdoğan'ın cami avlusundan toplumu ikiye bölen ifadeler kullanmasını ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimleri darbe olarak nitelendirmesini kınadı. Ayrıca, Erdoğan'ın sağlık durumunu bahane ederek milli iradeye müdahale edilmesi ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
30 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normal şartlarda 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması için çağrıda bulundu. Bu çağrı, kamuoyunda Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı ve hangi seçim kanunuyla gidileceği konusunda tartışmalara yol açtı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın çağrısının Meclis'e olan saygısından kaynaklandığını ve Meclis'in bu çağrıyı değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Uçum ayrıca, yeniden adaylık tartışmalarının hukuken anlamsız olduğunu savundu.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümü kutlamalarında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin otoriterleşme, tehlikeli kamplaşma, ekonomik sorunlar ve eğitim sisteminin yetersizliği gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. İmamoğlu, seçim sonuçlarının beklenmedik olduğunu ve toplumun değişim arzusunun sandıklara tam olarak yansımadığını ifade etti. Ayrıca, demokratik mücadeleye devam edeceklerini ve değişim iradesini yeniden inşa etmek zorunda olduklarını vurguladı.
29 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti'nin 81 ilde kendi adayını çıkarma kararına ilişkin düşüncelerini paylaştı. İmamoğlu, İYİ Parti'nin bu kararının müzakerenin kapanmadığı anlamına gelmediğini belirtti. Ayrıca, toplumsal ittifakın önemine vurgu yaptı ve muhalefet tabanının güçlü bir ittifak modeliyle sonuca ulaşabileceğini ifade etti. İmamoğlu, İstanbul'da CHP ve İYİ Parti ittifakıyla bir demokrasi mücadelesi verildiğini ve kazanıldığını hatırlattı.
14 Eylül 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama programında yaptığı konuşmada bir kez daha belediye başkanı olmayı planladığını duyurdu. Yavaş, yeni dönemde de rozetsiz başkanlık yapmayı sürdüreceğini ve siyasi tartışmalara zaman ayırmayacağını belirtti. Ankara'da yaşanan travmayı tekrar yaşatmamak için çalışacağını ve halkın desteğiyle bir 5 yıl daha başkanlık yapmayı istediğini ifade etti.
30 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'millet buluşması' kapsamında cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Trabzon'da bir etkinlik düzenledi. İmamoğlu, buluşmada hemşehrilerinden Kılıçdaroğlu için oy istedi. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun bir fotoğrafını 'İşte benim evladım' notuyla Twitter hesabından paylaştı.
4 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma'nın paylaştığı verilere göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhtemel rakipler Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışta, Kılıçdaroğlu son iki yılda Erdoğan'ı geride bırakarak öne geçti. 2021 başında adaylığı konuşulmaya başlandığında Erdoğan'ın 12 puan önünde olan Kılıçdaroğlu, ocak ayı itibariyle 5 puan önde bulunuyor. Millet İttifakı'nın 2 Mart'taki toplantısında ortak aday konusunun netleşmesi beklenirken, İYİ Parti'nin itirazlarına rağmen Kılıçdaroğlu'nun öne çıktığı belirtiliyor. Cumhur İttifakı'nın adayı ise mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV'de katıldığı bir programda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini ifade etti. İmamoğlu, altılı masanın kararının önemli olduğunu ve masanın dağılmaması gerektiğini vurguladı. İYİ Partili bazı isimlerin anket sonuçlarına dayanarak Kılıçdaroğlu'nun kazanamayacağını iddia etmelerine karşılık, İmamoğlu İstanbul yerel seçimlerinde anket sonuçlarının aksine bir başarı elde ettiklerini hatırlatarak anketlere karşı çıktı.
3 Mart 2023

İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olabilmesine olanak tanıyan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdü. Kazan, YSK'nın 2017 referandumunda mühürsüz oyları geçerli sayarak anayasayı ihlal ettiğini ve bu kararla 'tek adam rejimine' geçiş yapıldığını iddia etti. Ayrıca, YSK'nın Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığını onaylayarak Anayasanın 101/2. maddesini yok saydığını belirtti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçen ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşmesiyle bu ihtimal ortadan kalkan hukukçu Ersan Şen, yeni hedef olarak adalet bakanlığını gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in daha önce Şen'i cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönünde aradığı biliniyor. Şen, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, kendisine böyle bir talep gelirse adalet bakanı olarak hizmet etmek istediğini belirtti.
8 Mart 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanlığı seçimi pusulasında Muharrem İnce'nin üzerinin çizildiği iddialarına ilişkin, böyle bir durumun yasal olarak mümkün olmadığını ve herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilemeyeceğini belirtti. Yener, iddiaların doğruluğunun teyit edilemediğini, ancak sandık kurulu başkanlarına SMS yoluyla gerekli uyarıların yapıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim