Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faizli ekonomi modeli beklenen sonuçları vermedi ve bankalar birçok kısıtlamayla karşı karşıya kaldı. Seçimlerin yaklaşmasıyla, finans piyasalarında olası değişimler tartışılıyor ve her iki ittifakın ekonomi politikaları inceleniyor. Reuters'a konuşan bankacılar, mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu ve ortodoks politikalara kademeli geçişin gerekliliğini vurguluyor. Bankaların, seçim sonrası yaşanabilecek kur ve faiz şoklarına karşı hazırlık olarak stres testleri yaptığı belirtiliyor.
28 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023

İstanbul'da eski Denizbank şube müdürü Seçil Erzan'ın, aralarında ünlü futbolcuların da bulunduğu birçok kişiyi dolandırdığı iddia edilen skandalda, tutuklanmasına yol açan işadamının 5 milyon dolarlık şikayeti ve toplamda 80 milyon dolarlık zararın olduğu belirtiliyor. Erzan'ın, müşterilerine 'özel bir fon' vaadiyle yatırım topladığı, ancak bu fonun gerçekte var olmadığı ve yeni yatırımcıların parasıyla önceki yatırımcılara 'kazanç' gösterdiği ifade ediliyor. Ayrıca, Erzan'ın kredi kullandırma ve belgede sahtecilik gibi suçlarla da itham edildiği, Denizbank'ın ise mağdurlarla 'sağırlar diyaloğu' içinde olduğu ve şubelerin teftişten geçirildiği aktarılıyor.
21 Nisan 2023

Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Barış Doster, vakfın başkanı Alev Coşkun ve üyeler Işık Kansu ve İrfan Hüseyin Yıldız'ı, bir e-ticaret firmasından manipülatif haber yapma karşılığında çikolata kutusunda para alındığı iddiasıyla ilgili olayı kapatmaya çalıştıkları gerekçesiyle istifaya çağırdı. Bu iddia, vakıf yöneticisi avukat Turan Karakaş tarafından suç duyurusuyla ortaya çıkmıştı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, konuyu kapatmaya zorlandıktan sonra görevden alındı. Üç yönetim kurulu üyesi, olayın yargı yoluyla çözülmesi ve sorumluların açığa alınması gerektiğini belirtti.
15 Haziran 2023

CHP, TRT'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sana Söz Yine Baharlar Gelecek' isimli reklam filmini yayınlamaması ve muhalefetin sesini kısmaya çalıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TRT'nin iktidarın açıklamalarına geniş yer verirken muhalefeti görmezden geldiğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu belirtti. Özkan, TRT'nin milletin televizyonu olma özelliğini yitirdiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kin, nefret, yalan, hakaret ve kışkırtma ile ülkeyi barut fıçısına çevirmekle suçladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halka öfkelerini sandığa saklamalarını ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıya da değinildi. Erdoğan ve Bahçeli'nin muhalefeti hedef gösteren açıklamaları ve tonlarının seçimler yaklaştıkça yükseldiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

İbrahim Kahveci, Türkiye'deki ekonomik sorunların dış güçlerin etkisi altında değil, iç politika ve yönetimdeki liyakatsizlikten kaynaklandığını iddia ediyor. Merkez Bankası Başkanlığı'nda Naci Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi ve Nureddin Nebati ile olan politikalar gibi örneklerle, ekonomik krizin yönetim kararlarından kaynaklandığını öne sürüyor. Kahveci, enflasyonun artışı ve döviz rezervlerinin tükenmesi gibi sorunların, akılcı olmayan politikalar ve liyakatsiz yönetim anlayışı nedeniyle yaşandığını belirtiyor.
19 Şubat 2024

Basın Konseyi, Halk TV ve CHP arasında imzalanan ve daha sonra iptal edilen sözleşme hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, medya etiğinin örselenmesine izin verilmeyeceği belirtildi ve Halk TV'nin kendini haklı çıkarmak için CHP'yi suçladığı ifade edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı feshettiklerini duyurmuştu. Halk TV'nin imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu ise, CHP'nin kanallarına 'sansür' uyguladığını öne sürmüştü.
24 Temmuz 2023

İbrahim Kahveci, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevi Nureddin Nebati'den devraldığından bu yana geçen süreçte, Şimşek'in politikalarının Nebati'nin politikalarına benzediğini iddia etti. Kahveci, özellikle şeffaflık ve rasyonellik vaatlerinin yerine getirilmediğini, bunun yerine söylentiler ve dezenformasyonla mücadele edildiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun kamuoyunda şeffaflık sorunu olduğuna işaret ettiğini vurguladı.
20 Mart 2024

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık soruşturması kapsamında, aralarında avukat Rezan Epözdemir ve Fatih Terim'in aile dostu Nur Erkasap'ın da bulunduğu beş kişi hakkında 'dolandırıcılık', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından suç duyurusunda bulundu. Şube müdürü Seçil Erzan ve diğer şüpheliler, yüksek getiri vaadiyle onlarca müşteriyi milyonlarca dolar dolandırmakla suçlanıyor. Soruşturma İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülüyor ve şüpheliler yarın dördüncü kez hakim karşısına çıkacak.
7 Mart 2024

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın kredi kartı harcamalarındaki artışa dikkat çekerek düzenleme yapılması gerektiğini belirtmesinin ardından, kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesine karşı çıktı. Linkedin hesabından bir paylaşım yapan Boyner, nakit paranın ortadan kaldırılmasının, vergi kaçağını önleyeceğini ve bankacılık sistemi dışında kalanların sisteme dahil olmasını sağlayacağını savundu. Boyner, bu yaklaşımın aynı zamanda vergi gelirlerini artırmanın pratik yollarından biri olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Ceren Sözeri, Türkiye'de siyasetin ve söylemlerin Mehmet Şimşek ve Mehmet Uçum tarafından belirlendiğini öne sürüyor. Şimşek'in asgari ücretle ilgili açıklamalarını eleştirirken, Uçum'un hukuksuzluğu meşrulaştırdığını iddia ediyor. Sözeri, medyanın bu durumu manipüle ettiğini ve toplumsal patlamaların önüne geçtiğini savunuyor.
7 Temmuz 2024

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'deki bir mitingde halka hatalarını dile getirmeleri çağrısında bulundu. Ancak Rahmi Turan, ülkede gerçeklerin dile getirilmesinin riskli olduğunu, çünkü 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla çok sayıda insanın cezaevinde olduğunu ve rekor düzeyde dava açıldığını belirtiyor. 2022 yılında 16,753 kişi bu iddia ile yargılanıyor. Turan, Erdoğan'ın gerçekten hatalarını düzeltmek istiyorsa, avukatlarına dava açmama talimatı vermesi gerektiğini savunuyor.
16 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan Muhsin Şentürk'ü Yargıtay başsavcılığına atamasını eleştirdi. Özel, bu atamanın 31 Mart'tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme sürecine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, mevcut anayasaya uyulmadan yeni bir anayasa talep edilmesini eleştirdi ve yüksek yargının pazarlıkların yapılacağı bir yer olmaması gerektiğini vurguladı.
16 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD'de yöneticilik yaptığı First Republic Bank'ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldı. First Republic Bank, faiz oranlarındaki artış sonrası ABD'de iflas eden bankalardan biri olup, mevduatlarının büyük bir kısmı sigortalı değildi. Dava dilekçesi 24 Nisan 2023 tarihinde verildi ve Hürriyet gazetesinin ABD temsilcisi Razi Canikligil tarafından haber verildi.
9 Haziran 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasaları ihlal ettiğini ve ülkeyi kişisel çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığını iddia etti. Erdoğan'ın, seçimlerin kendi istediği zaman ve şartlarda yapılmasını planladığını ve bu durumun Türkiye'nin bir aile şirketi veya kişisel mülkü olmadığını vurguladı. Baş, Anayasa'nın ve yasaların ülkeyi yöneten temel metinler olduğunu ve bunların ihlal edilmesine karşı çıkacaklarını belirtti.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim