CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kobani davasında verilen cezalara tepki gösterdi ve Selahattin Demirtaş'ı yalnız bırakmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına 'evet' demesiyle ilgili eleştirilere yanıt vererek, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların baskıcı hükümetin karşısında durdukları için cezalandırıldığını savundu. Ayrıca, Demirtaş'ın terör suçu işlemediğini ve demokrasi ile barış savunucusu olduğunu vurguladı.
17 Mayıs 2024

Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esed'in bir gün görüşeceğinden emin olduğunu ifade etti. Selvi, şu ana kadar Erdoğan'a Esed ile görüşmesi için baskı yapıldığını, ancak artık Esed'e Erdoğan ile görüşmesi için baskı yapılması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Esed'in Türkiye ile ilişkileri düzeltme yönünde adım atması halinde karşılık vereceğini söyledi. Ancak Esed, şu ana kadar Erdoğan'ın uzattığı eli sıkmadı ve karışık mesajlar vermeye devam ediyor.
28 Ağustos 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'normalleşme' sürecine yönelik eleştirilerinin ardından AKP'den ittifakın süreceğine dair bir açıklama geldi. Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında başlayan 'normalleşme' sürecine yönelik sitem dolu mesajlar verdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumhur İttifakı'nın kararlılıkla yoluna devam edeceğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için güçlü siyasetlere imza atacaklarını belirtti.
12 Haziran 2024

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, HDP'nin seçim çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, Kürt halkının iktidara bir ders vermesi gerektiğini belirtti. Türk, Kürt halkının düşmanlığını yapan iktidara karşı protesto edilmesi ve oy verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti ise kayyım maddesini eleştirerek seçimlerdeki tutumlarını açıklamayı planladıklarını duyurdu.
24 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) destek verdiğini ve partinin terörle ilişkisi olmadığını, yerli ve milli bir yapı olduğunu belirtti. AKP'nin seçimler öncesi ittifakını genişletme çabası içinde HÜDA-PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA-PAR, geçmişte Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak biliniyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı da dahil olmak üzere silahsız siyaset yapmayı hedefliyor.
22 Mart 2023

Hediye Levent, Suriye'deki BAAS Partisi kongresinde Beşşar Esad'ın Kuzey Suriye meselesini birkaç ay içinde çözeceklerini ve askeri operasyonu reddettiklerini söylediği iddialarını değerlendiriyor. Esad yönetiminin Suriye Kürtlerini güvenlik çerçevesinde gördüğünü ve askeri seçenekleri reddettiğini belirtiyor. Türkiye'de ise Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi'nin Türkiye'ye askeri seçenekler yerine diyalog çağrısında bulunduğu konuşması öne çıkarılıyor. Şam ve Ankara'nın Suriye Kürtleri konusundaki söylemlerinin örtüşmediği ve Şam'ın Türkiye'nin Suriye'deki varlığını daha büyük bir tehdit olarak gördüğü vurgulanıyor.
31 Mayıs 2024

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Süleymaniye'ye yapılan İHA saldırısının ardından Türkiye'nin askeri operasyonlarının devam edeceğini belirtti. ABD'li yetkililer, saldırının hedefinin Demokratik Suriye Güçleri komutanı Mazlum Abdi olduğunu ve olayda zayiat olmadığını ifade etti. Irak merkezi hükümeti Türkiye'yi suçlayarak özür talep etti, ancak Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Ankara'nın saldırıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Süleymaniye'de PKK ve PYD'nin kontrolü altında olduğunu ve hava sahasının kapatıldığını açıkladı.
10 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Financial Times'a verdiği demeçte Türkiye'nin otoriter bir rejime doğru ilerlediğini ve Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde Türkiye'nin yeni bir tür diktatörlüğe geçiş yapacağını belirtti. Demirtaş, muhalefetin birlik olmasının ve Kürt seçmeninin desteğinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişim ve demokrasi için samimi çaba gösterdiğini ve Kürt seçmenin Kılıçdaroğlu'nun kampanyasından umutlu olduğunu ancak tercih için sürecin nasıl gelişeceğini bekleyeceklerini ifade etti.
6 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın seçim öncesi Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki Kobani'ye saldırı planladığını öne sürdü. Demirtaş, bu durumu 'sinsi bir plan' olarak nitelendirerek muhalefeti cesur bir tutum almaya çağırdı. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın neden kazanamayacak bir adayda ısrar ettiğini ve HÜDA-PAR'ı ittifaka katma çabalarını sorguladı.
28 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden CHP lideri ve muhtemel cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek mesajı yayınladı. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'nun ayrışmayı bitireceğine, toplumsal barışı sağlayacağına ve Türkiye'yi refaha kavuşturacağına inandığını belirtti ve oy kullanma hakkı olsa Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade etti.
3 Mayıs 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, önceden iktidarı göçmen politikası üzerinden eleştirirken, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldığını ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını ve imar çalışmalarını övdüğünü belirtti. Erdoğan, Oğan'ın 'cumhur ittifakının bir elemanı gibi' çalışmalara başladığını ifade etmişti. Oğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesine rağmen onu desteklemeye ikna olmadığını ve HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini eleştirdiğini söyledi.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Kitleler Erdoğan’a oy veriyorsa o kitlenin sorgulanması gerek' sözüne yanıt veren Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu 'terörist sevici' olarak nitelendirdi. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nu demokrasi anlayışı konusunda eleştirdi ve partisinde demokrasiyi işletmeyen bir kişi olduğunu iddia etti.
5 Eylül 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP Gençlik Kolları'nın 'Suriyeliler gidecek' yazısını paylaşarak, içişleri bakanı olması halinde sadece Suriyelileri değil, Türkiye'de sorun yaratan tüm yabancıları göndereceğini belirtti. Özdağ, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve bugün saat 11:00'de ortak bir basın toplantısı düzenleyecekleri bilgisini vermişti. Bu görüşme, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kimin destekleneceği konusunda kritik öneme sahip.
24 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, T24'te yayımlanan bir yazıda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin desteğini alabilmesi için benimsemesi gereken ilkeleri sıraladı. Demirtaş, HDP'nin Millet İttifakı'nın bir parçası olma niyeti olmadığını, ancak demokratik değişim konusunda ciddiyet beklediğini belirtti. Ayrıca, temel haklar, ekonomi, eğitim, adalet, sağlık politikaları, Kürt sorununun çözümü ve geçmiş yılların adaletsizlikleri gibi konularda Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımını merak ettiklerini ifade etti. HDP'nin Türkiye'nin birliğinden yana olduğunu ve demokratik cumhuriyeti desteklediğini, şiddetin sona ermesi ve sorunların müzakere ve demokratik siyasetle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
18 Mart 2023

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Suriye'de PKK üzerinden tehlikeli bir plan yürüttüğünü iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK-SDG için 'Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi' tanımını kullanması, ABD'nin Suriye topraklarında PKK'ya özerk bir yönetim kurduğunu gösteriyor. Selvi, Türkiye'nin bu duruma gereken yanıtı vereceğinden emin olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'nin değil, Suriye, Rusya ve İran'ın da sorunu olduğunu belirtiyor.
10 Haziran 2024

Zülal Kalkandelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasiye sıcak bakmadığını ve siyasal İslamcı bir yol izlediğini öne sürüyor. Erdoğan'ın anayasayı değiştirme ve laikliği ortadan kaldırma hedeflerinin altını çiziyor. Ayrıca, CHP'nin muhalefet rolünü nasıl benimsediğini ve toplumsal direnişin nasıl dizginlendiğini tartışıyor. Kalkandelen, eğitimde dinselleşme ve çocuklara yönelik Kuran kursları gibi konuların müzakere edilip edilmediğini sorguluyor.
5 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında başlayan normalleşme süreci ve Sinan Ateş davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, siyasi partiler arasındaki diyalogların milletin huzurunda gerçekleştiğini ve MHP'nin bu diyalogları makul ve mantıklı değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Sinan Ateş davasının MHP'yi hedef alan bir karalama kampanyasına dönüştüğünü ve MHP'nin bu davanın duruşmasında hazır bulunacağını ifade etti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'na bağlılıklarının devam edeceğini de vurguladı.
12 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KKTC'de düzenlenen Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü törenlerine katıldı ve Türkiye'deki normalleşme sürecinin Kıbrıs'ı da kapsaması gerektiğini belirtti. Özel, Kıbrıs'taki tüm siyasi partilerle görüşmeler yaptığını ve Türkiye'deki tüm siyasi partilerin de bu meseleyi sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Kıbrıs'a 'abi, ana vatan yavru vatan' söylemiyle değil, dost ve kardeş bir ülke olarak yaklaşması gerektiğini ifade etti. Özel, Türkiye'nin Kıbrıs büyükelçisi Metin Feyzioğlu'na da sitemde bulunarak, kendilerini karşılamadığı için rahatsızlıklarını Dışişleri Bakanlığı'na bildireceklerini söyledi.
20 Temmuz 2024

İsmail Saymaz, Erdoğan'ın mevcut ekonomik ve dış politika koşulları nedeniyle kutuplaşma stratejisini sürdüremediğini ve bu nedenle CHP ile diyaloga girmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Erdoğan'ın kaynakları hoyratça kullanma imkanının kalmadığını ve dış yatırım ihtiyacının dış politikada duygusal yaklaşımları sınırlandırdığını vurguluyor. Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan'ın kutuplaşma oyununu kaybettiğini gösterdiğini ve bu atmosferin zayıflamasının diğer partilere fırsat yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim