Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

Gazze'de World Central Kitchen (WCK) çalışanlarından oluşan bir konvoy, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan hava saldırısı sonucu vuruldu ve yedi kişi hayatını kaybetti. Saldırıda Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşları da ölenler arasında yer aldı. İsrail ordusu, yaşananları 'trajik bir olay' olarak nitelendirerek, insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, yaşananları bir insanlık trajedisi olarak nitelendirerek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
2 Nisan 2024

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

Brezilya, Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar nedeniyle Tel Aviv Büyükelçisi Frederico Meyer'i 'istişareler' için geri çağırdı. Brezilya'nın İsrail'deki diplomatik temsilciliği, maslahatgüzar seviyesinde hizmet vermeye devam edecek. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini 'soykırım' olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Lula da Silva'nın sözlerine tepki gösterdi ve 'kırmızı çizginin aşıldığını' belirtti.
29 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ne yarına kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmesi sonucu oluşan bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayanların hayatını tehdit ediyor. UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai, yakıtın 'en üst sıradaki öncelik' olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehineler serbest bırakılmadan 'geçici insani ateşkes' teklifini reddettiklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediklerini ve para gönderilmesine karşı çıktıklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın 'geçici insani ateşkes' teklifini zikretmeden 'tüm güçleriyle devam edeceklerini' vurguladı.
3 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'den gelen açıklamaları dikkate alarak, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi için diplomatik temsilcilerin geri dönmesi talimatını verdiğini açıkladı. İsrail, daha önce 18 Ekim'de Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istemiş, ertesi gün de Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırmıştı. İki ülke arasındaki ilişkiler, Mavi Marmara baskını sonrası 2016'da normalleşmiş, ancak 2018'de Filistinlilerin 'Büyük Geri Dönüş' eylemleri sırasında yeniden bozulmuştu.
28 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yapılan ticaretin, İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu'yu ateşkese zorlamak amacıyla durdurulduğunu belirtti. Bu karar, Türkiye'de ve uluslararası alanda tartışmalara neden oldu. Hükümet, İsrail ile ticarette belirli ürünlere kısıtlamalar getirmiş, bu durum eleştirilere yol açmıştı. Ticaret Bakanlığı, ticaretin tamamen durdurulduğunu resmi olarak duyurdu.
3 Mayıs 2024

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, dünya genelinde Filistinli mülteci sayısının 6 milyonu geçtiğini açıkladı. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşında 37 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Filistinlilerin işsizlik oranı yüzde 75'e çıkarken, Gazze Şeridi'nde en az 200 bin kişi işini kaybetti. Batı Şeria'da işsizlik oranı son çeyrekte yüzde 32'ye yükseldi.
20 Haziran 2024

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bir ateşkesin 'sadece Hamas’a yarayacağını' belirtti. Ancak, insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. ABD'nin İsrail'i sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
25 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'de Kuveyt Kavşağı'nda yardım tırlarının gelişini bekleyen Filistinlilere tank ve ağır silahlarla ateş açarak 19 kişiyi öldürdü, 23 kişiyi yaraladı. Saldırıda ölenlerden bazılarının cesetleri sokakta kaldı, bazıları hastaneye nakledildi. Gazze'deki hükümet, uluslararası toplumdan İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu. Bu saldırı, Mart ayı içinde İsrail ordusunun Gazze'deki Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği birkaç saldırıdan sadece biri.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim