HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmit Kuruçeşme'de yürütülen seçim çalışmalarının bir grup saldırgan tarafından engellenmeye çalışıldığını açıkladı. Gergerlioğlu, sağduyulu davranarak olayın daha büyük bir çatışmaya dönüşmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, kamuoyu anketlerine göre oylarının arttığını ve saldırganlıkların da bu yükselişle orantılı olarak arttığını belirtti. Gergerlioğlu, yaşananları provokasyon olarak nitelendirerek, Kocaeli Emniyet Müdürü ile görüştüğünü ve suç duyurusunda bulunduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
1 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'ya bağlı olduğunu iddia eden ve silahlı oldukları görülen bir grubun videosunu paylaşarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki gösterdi. Videoda, yüzleri maskeli ve silahlı kişiler, Yunanistan'ın Çakıcı'ya vize vermemesini eleştiriyor ve 'bozkurt' işaretiyle tekbir getiriyorlar. Atay, videonun saçma olduğunu ve silahların kaynağının muamma olduğunu belirterek Soylu'dan bu konuda bilgi talep etti.
10 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türkiye merkezli depremlerden etkilenen Suriye bölgelerini ziyaret etti ve uluslararası toplumu Suriye halkının yaşadığı zorlukları unutmakla eleştirdi. Ghebreyesus, Suriye'de 12 yıldır süren savaş, ekonomik çöküş, Covid-19, kuraklık ve son olarak deprem gibi birçok felaketle mücadele eden halkın durumunu 'içler acısı' olarak nitelendirdi ve 'İnsanlık nerede?' diye sordu. Ayrıca tedavi gören depremzedeleri ziyaret ettiği anları sosyal medya hesabından paylaştı.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP Yerel Yönetimler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kayseri'de yaşanan olayların muhalefetin zehirli söylemlerinden kaynaklandığını belirtti. Erdoğan, muhalefetin seçim sonrası vaatlerini unuttuğunu ve belediyelerin LGBT bayrakları dışında bir icraat yapmadığını iddia etti. Kayseri'de bir çocuğun taciz edilmesi üzerine halkın sokağa dökülmesi ve Suriyelilere ait ev, araç ve işyerlerinin yakılması olayları sonrasında, valilik şüphelinin gözaltına alındığını ve çocuğun korumaya alındığını duyurdu. Kayseri başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.
1 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürülmesi olayını araştırdıklarını duyurdu. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, sabah saatlerinde Kerkük'te Türk Ordusu'na ait bir SİHA'nın düştüğünü bildirmişti. Olayın nedenini araştırmak için adli kanıt, hava savunma ve drone operatörlerinden oluşan teknik bir ekip oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlandığını belirtti.
29 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin deprem hazırlıklarının esas olarak İstanbul depremi için yapıldığını belirtti. Ancak, Kahramanmaraş'ta 2019'da AFAD tarafından yapılan ve Soylu'nun yönettiği büyük bir deprem tatbikatı olduğu hatırlatıldı. Soylu'nun bu açıklamalarına sosyal medyada çeşitli tepkiler geldi. Bazı kullanıcılar ve siyasi figürler, Soylu'nun açıklamalarını eleştirdi ve deprem yönetimi konusunda daha fazla tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamasına göre, yaklaşık 42 bin Suriyeli sığınmacı gönüllü olarak Suriye'ye geri dönmüştür. Suriyeli yetkililer ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suriyelilerin dört farklı sınır kapısından geçiş yaptıklarını ve bu sayının her gün arttığını belirtmişlerdir.
28 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Esenler'de bir konuşma yaparken, aynı alanda seçim çalışması yapan ve müzik çalan HDP'li seçim çalışanlarına öfkelendi ve onlara hakaret etti. Soylu, HDP'lilere yönelik olarak 'kepazelik' ve 'nezaketsizlik' suçlamalarında bulundu. HDP İstanbul il yönetimi, Soylu'nun bu sözlerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi ve bir video paylaşarak halkın kendilerine destek verdiğini belirtti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere katılıyor.
20 Nisan 2023

Rahmi Turan, Türkiye'nin yıllardır uyguladığı Suriye politikasının yanlış olduğunu ve bu politikanın hem Suriye'ye hem de Türkiye'ye büyük zarar verdiğini belirtiyor. 2015 yılında Rusya'nın Suriye'ye askeri destek vermesiyle dengelerin Esad lehine değiştiğini ve Türkiye'nin Esad'a karşı tutumunun zamanla değiştiğini vurguluyor. Rusya'nın arabuluculuğu ile Türkiye'nin Esad'a yönelik söyleminin 'Katil Esed'den 'Kardeşim Esed'e dönüştüğünü ifade ediyor. AKP politikalarının Türkiye'yi Suriye bataklığına sapladığını ve bu durumdan nasıl çıkılacağı konusunda endişeler olduğunu dile getiriyor.
15 Temmuz 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir video paylaşarak Suriyelilerin en geç iki yıl içinde Suriye'ye gönderileceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, sığınmacı sorununun ırkçı bir zemine taşınmaması gerektiğini, temelde bir kaynak sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin altyapı ve su kaynaklarının yetersiz olduğunu, Avrupa'nın bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Sığınmacıların geri dönüşü için Türkiye, AB ve Akdeniz Bölgesi ülkelerinin iş birliği yapacağını, Suriye yönetimiyle protokol yapılacağını ve Türk müteahhitlerin Suriye'de inşaat işlerini üstleneceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ismini uzun bir süre sonra doğru şekilde telaffuz etti. Türkiye ve Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için İran ve Rusya ile dörtlü görüşmelere başlamıştı. Erdoğan, seçim öncesinde mülteci sorununu çözmek için Esad ile görüşmeye açık olduklarını belirtti. Ancak, Esad yönetimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşuyor.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim