Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye dış kaynak sağlama çabaları kapsamında Londra'da verimli toplantılar gerçekleştirdiğini belirtti. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcıları ile görüşmeler yapmıştı. Şimşek, 29 Eylül'de brüt döviz rezervlerinin haftalık 3,3 milyar dolar gerileyerek 122,2 milyar dolar olduğunu, bu gelişmede altın fiyatları ile swap işlemlerinin etkili olduğunu ifade etti.
6 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, muhalefetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Muhalefetin emekli maaşları ve ikramiyeler üzerinden siyaset yürüttüğünü belirten Erdoğan, muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonominin iki günde çökeceğini ve Türkiye'nin yeniden uluslararası kuruluşlara bağımlı hale geleceğini savundu. Ayrıca, geçmişte olduğu gibi IMF'ye para dilenmek zorunda kalacaklarını öne sürdü.
5 Nisan 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru ilk iş gününde 21 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Gece saatlerinde sığ piyasalarda 21,15 ile rekor seviyeye ulaşan dolar/TL, piyasalarda yeni kabine ve verilen mesajların etkileri takip ediliyor. Avro/TL kuru ise 23 sınırına yaklaştı.
5 Haziran 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, FOX TV'de yaptığı açıklamada, eski bakan Mehmet Şimşek'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu alamadığını iddia etti. Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 10 yılda 300 milyar dolarlık yatırım hedefini 'kötümser' olarak nitelendirerek, kendi hedeflerinin 500 milyar dolar olduğunu belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarlık satışlarının aslında 250 milyar doları aştığını ve iktidara gelmeleri durumunda Varlık Fonu'nu kapatacaklarını ve Konut Finansmanı Kurumu'nu kuracaklarını söyledi. Mehmet Şimşek'in ise Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret ettiği ancak aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini belirtti.
17 Nisan 2023

İş Yatırım analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından Türkiye piyasalarının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Analistler, ekonomi politikalarında 'makule dönme' adımlarının atılması halinde Türkiye'nin risk priminde düşüş beklentisi içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, yeni kabine yapısının bu yönde bir sinyal olabileceğini ve Türk lirası riski almadan Türkiye varlıklarına yatırım yapmanın önerildiğini ifade ettiler. Piyasanın olumlu bir tutum sergilemesi ve banka hisseleri ile Türkiye Eurobond verim eğrisinin kısa ve orta kısmına yatırım yapılmasının önerildiği aktarıldı.
29 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını hem Türkçe hem de İngilizce Twitter mesajlarıyla kutladı. Türkçe mesajında Erkan'a güvendiğini ve başarılar dilediğini belirtirken, İngilizce mesajında Erkan'ın 'olağanüstü iyi bir seçim' olduğunu ve onunla çalışmayı 'dört gözle beklediğini' ifade etti. Ayrıca, Şimşek'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu hakkında yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalar arasında büyük bir fark olmadığı belirtildi.
9 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının yapısal olduğunu ve radikal ekonomik değişim gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ataması sonrası yatırımcılarda iyimserlik oluştuğunu ancak bu atamaların gerçekten ekonomik problemlere çözüm getirmek için mi yoksa başka nedenlerle mi yapıldığının belirsiz olduğunu ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirmek için kurumsal reformların ve teknoloji, eğitim, işçi üretkenliğine yatırımın önemine dikkat çekti ve düşük kaliteli büyümenin devam etmesinin tehlikelerini vurguladı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, JP Morgan'ın İstanbul'da düzenlediği yatırımcı toplantısına katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve döviz ihtiyacı konuları ele alındı. JP Morgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, Erkan'ın enflasyon görünümü ve para politikasına odaklanan kapsamlı ve teknik bir sunum yaptığını belirtti. Toplantının ardından başarılı bir soru-cevap seansı düzenlendi.
8 Ağustos 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, eski AKP'li bakan Mehmet Şimşek'in ekonomideki krizi aşmak için yeniden göreve getirilme çabalarının artık çok geç olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın piyasalara olumlu mesaj vermek amacıyla Şimşek'e yönelik bir beklenti içinde olduğu ancak ekonomistler ve aracı kurumların bu gelişmelerin piyasalar üzerinde sınırlı etkisi olacağını düşündüğü belirtildi. Ash, Erdoğan'ın piyasa yanlısı AKP seçmenini geri kazanmaya çalıştığını, ancak kimsenin Erdoğan'ın seçimlerden sonra ortodoks ekonomi politikalarına döneceğine inanmadığını söyledi.
8 Nisan 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından avro/TL kuru hızlı bir yükseliş göstererek 25 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, piyasada oluşan ikili fiyatlandırma ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. Avro/TL, gece saatlerinde 23,3 seviyesini gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 24,5'e fırladı ve yükselişini sürdürerek yüzde 7,7 artışla 25 seviyesini aştı. Dolar/TL ise 23 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmesiyle borsada bir yükseliş olabileceğini ancak bu yükselişin sınırlı kalacağını belirtti. Piyasaların bir haftadır Şimşek'in bakan olma ihtimalini fiyatladığını ve borsanın bu süreçte yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, Şimşek'in açıklayacağı programın güven oluşturup oluşturmayacağını ve kurdaki hareketlerin bu programa bağlı olarak nasıl etkileneceğini zamanla göreceğimizi söyledi.
5 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın ardından, Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Uçum da 14 Mayıs genel seçimlerinde olası bir iktidar değişikliğini 'darbe' olarak tanımladı. Uçum, Türkiye'nin bağımsızlığına ve milli ekonomi programına vurgu yaparak, iktidar değişikliğinin bu yönleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçimlerle ilgili benzer bir açıklama yaparak, muhalefeti Kandil ile ilişkilendirdi.
1 Mayıs 2023

Yargıtay başsavcılığı, HDP'nin seçimlere katılmadığı gerekçesiyle partinin Hazine yardımına bloke konulmasını talep etmiş, ancak Anayasa Mahkemesi bu talebi oybirliğiyle reddetmiştir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AYM'nin kararının ardından ilgili birimlerin gerekli çalışmayı yaptıklarını ifade etmiştir. Daha önce HDP'nin hesaplarına kapatma davası nedeniyle bloke konulmuş, ancak AYM bu kararı oy çokluğuyla kaldırmıştı.
21 Haziran 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Merkez Bankası Başkanlığına yeni atanan Hafize Gaye Erkan'ın büyük hayal kırıklığı yaratacağını düşündüğünü ifade etti. Yılmaz, iktidarın durum tespitini doğru yapamadığını ve doğru kadroları belirlemediğini eleştirdi. Ayrıca, geçmiş dönemin önemli aktörlerinden Şahap Kavcıoğlu'nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanlığına atanmasını da eleştiren Yılmaz, iktidarın rasyonellik, şeffaflık, tutarlılık ve öngörülebilirlikten uzak olduğunu belirtti.
15 Haziran 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim