Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez tahliye kararı vermesine rağmen hala tutuklu olan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, cezaevinden yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin gerçek gündeminin yoksulluk ve adaletsizlik olduğunu vurguladı. Atalay, özellikle yatağa aç giren çocuklar ve kamu hizmetlerinin kötü ifası gibi konulara dikkat çekti. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde İsrail politikalarını eleştirirken kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez'i de anarak saygı duruşunda bulundu.
25 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönündeki kararı, avukatlara tebliğ edilmeden ve karar numarası olmadan iktidara yakın bir gazete aracılığıyla kamuoyuna sızdırıldı. Atalay'ın avukatları, kararın gerçek olup olmadığını veya bir taslak olup olmadığını bilemediklerini belirtiyorlar. AYM'nin Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine dair kararı, uygulanması beklenirken Yargıtay'a gönderilmiş ve Yargıtay da Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönünde karar vermişti.
9 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay, seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte cezaevinden tahliye edilmesinin beklendiğini ifade etti. TİP, Meclis'te Barış Atay'ın seçilememesine rağmen koltuk sayısını korudu. Atalay, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Hatay'a dönmek için hazır olduğunu ve çalışmalara başladığını duyurdu.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı ve bu yüzden yemin edemedi. Cezaevinde hazırladığı iki soru önergesi, yemin etmediği gerekçesiyle TBMM tarafından işleme alınmadı. Önergeler, Atalay yemin ettikten sonra değerlendirilecek.
13 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, TİP milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu karara uymadı. İstanbul Barosu, yerel mahkemenin ve Yargıtay'ın anayasayı göz ardı ettiğini belirterek, mahkeme başkanı ve üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Atalay'ın tahliye edilmemesinin yeni bir suç teşkil ettiğini ifade etti.
28 Aralık 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için herkesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme heyeti kararı geciktirdi ve adliyeden ayrıldı. Kadıgil, Twitter'dan yayınladığı canlı videoda 'anayasaya bir parça saygı duyan herkesi', avukatları, milletvekillerini İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı.
30 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine ikinci kez karar verdi. Yargıtay'ın AYM'nin ilk kararına uymaması üzerine, Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımıştı. AYM, Atalay'a 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemeye gönderilmesini hükmetti. Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve milletvekili seçilmişti.
21 Aralık 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bir halk buluşmasında Atalay'ın durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmemesinin siyasi bir mesele olduğunu ve hukuki bir temeli olmadığını belirtti. Baş, Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekilinin yargılanabilmesi için Meclis'ten karar çıkması gerektiğini vurgulayarak, Atalay'ın serbest bırakılması için kesintisiz bir mücadele yürütüleceğini ifade etti.
17 Haziran 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay'ın, Gezi tutuklusu Can Atalay'ın milletvekili adayı olabilmesi için Hatay'daki ilk sıra adaylığından feragat ettiğini duyurdu. Atay, bu kararıyla partililerden alkış aldı ve duygusal anlar yaşadı. TİP, 49 il ve 52 seçim bölgesindeki milletvekili adaylarını Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. Atay, Hatay yerine Antalya'dan ikinci sıra adayı olarak gösterildi.
9 Nisan 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, milletvekili Can Atalay için tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve tahliyesine karar vermişti. Yargıtay, AYM üyelerinin yetkilerini aştığını iddia ederek suç duyurusunda bulunacak. Bu durum, Ankara'da anayasal bir krize işaret ediyor.
8 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karşı çıkarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'anayasal düzene karşı kalkışma girişimi' olarak değerlendirdi ve derhal bastırılmasını istedi. Özel, bu gelişmeler üzerine partisinin Meclis grubunu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdı. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.
8 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim