Meta, Apple'ın sanal gerçeklik gözlüğü Vision Pro'ya rakip olabilecek bir ürün geliştiriyor. Quest 3 adı verilen bu yeni ürün, Vision Pro'nun maliyetinden yüzde 15 daha düşük olması planlanıyor. Meta, bu maliyet düşüşünü kulaklık ve kontrol kolu eklemeden gerçekleştirecek ve AR gözlüğü sadece el ve göz hareketleriyle kontrol etmeyi hedefliyor.
9 Ekim 2023

Apple'ın ilk nesil akıllı telefonu iPhone, ABD'deki bir müzayedede açılmamış 4 GB'lık modeli 190 bin dolara satıldı. Bu fiyat, telefonun ilk çıktığı dönemdeki fiyatının yaklaşık 400 katıdır. Telefon, koleksiyoncular tarafından 'Kutsal Kase' olarak kabul ediliyor ve LCG Müzayede tarafından satışa sunuldu. İlk çıktığında 600 dolara satılan bu modelin 50-100 bin dolar arasında bir fiyata alıcı bulması beklenirken, önceki rekorları aşarak satıldı.
17 Temmuz 2023

BMW AG'nin 'i Vision Dee' adlı yeni prototipi, düğmesiz ve anahtarsız olarak ses kontrolü ile çalışacak şekilde tasarlandı ve Apple'ın gizli otomobil projesinden esinlenmiş özellikler içeriyor. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, aracın dijital yaşama sorunsuz şekilde entegre olacağını belirtti. Apple'ın otomobil projesinin ertelenmesine rağmen, sektör üzerindeki etkisinin devam ettiği ve BMW'nin bu etkiyi yeni modelinde hissettirdiği ifade ediliyor. BMW, 2019'dan bu yana araçlarını kablosuz olarak güncelleyerek dijital yenilikler sunuyor ve yeni modelde ön camda dev bir ekran yer alıyor.
5 Ocak 2023

Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Türkiye'de 10. yılını kutlayan Spotify, en çok dinlenen sanatçı, şarkı ve podcastleri derledi. 2013 ile 2017 yılları arasında pop müzik en çok ilgi gören tür oldu. 2017'den sonra hip hop da en çok dinlenenler listesine girdi. En çok dinlenen sanatçılar listesinde Ezhel, UZI ve Sezen Aksu öne çıkarken, en çok dinlenen şarkı Madrigal grubunun 'Seni Dert Etmeler' parçası oldu. En çok dinlenen podcast ise psikolog Beyhan Budak'ın 'Kendine İyi Davran'ı oldu.
12 Ekim 2023

Samsung, Galaxy Ring adlı yeni akıllı yüzüğünü Galaxy Unpacked etkinliğinde tanıttı. Bu yüzük, kalp atış hızı, uyku ve adet döngüsü gibi sağlık göstergelerini takip edebiliyor ve yapay zeka destekli özelliklere sahip. 24 Temmuz'da İngiltere'de satışa sunulacak olan cihaz, Android 11 ve üzeri işletim sistemine sahip Samsung Galaxy akıllı telefonlarla uyumlu olacak. Akıllı yüzükler, son yıllarda ünlüler ve sporcular arasında popüler hale geldi.
11 Temmuz 2024

Teknoloji şirketi Apple, Türkiye pazarında ürünlerinin fiyatlarına yılın yedinci zammını gerçekleştirdi. Yapılan zamla birlikte en düşük iPhone 15 modelinin fiyatı 49 bin 999 liradan 53 bin 999 liraya, iPhone 15 Pro Max modelinin fiyatı ise 92 bin 99 liradan 99 bin 999 liraya yükseldi. Ayrıca iPhone SE'nin fiyatı 24 bin 999 liradan 26 bin 999 liraya, MacBook Pro ve iPad Pro modellerinin fiyatları da arttı. Fiyat artışlarının dolar/TL kuru hareketlerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
1 Aralık 2023

Son yıllarda dönem dizilerinde rol alan oyuncuların estetik operasyonlar ve kozmetik müdahaleler sonucu modern görünümleri, dizilerin tarihsel inandırıcılığını azalttığı yönünde eleştiriler alıyor. Netflix ve BBC gibi platformlarda popüler olan dönem dizileri, izleyicilerin bu modern görünümler yüzünden diziye kendilerini kaptırmakta zorlandıklarını dile getiriyorlar. Özellikle BBC'de yayınlanan '10 Pound Poms' ve Netflix'in 'Bridgerton' serisi gibi yapımlar bu tartışmanın odağında yer alıyor. Oyuncuların yüz dolguları ve estetik müdahaleleri, dönem dizilerinin atmosferine uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.
4 Haziran 2023

Şili'nin Atacama Çölü, Batı'dan gelen kullanılmış ve kusurlu moda ürünlerinin atıldığı bir çöplük haline geldi. SkyFi adlı tüketici uygulaması, çöp sahasını uzaydan görüntüledi ve moda endüstrisinde değişim ihtiyacını vurguladı. Amerika ve gelişmiş dünyanın hızlı moda bağımlılığı 100 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Şili'nin Iquique limanı, Latin Amerika'da yeniden satılan ikinci el giysiler için bir merkezken, istenmeyen parçalar Atacama'ya atılıyor ve bu atıkların çözünmesi 200 yıl sürebiliyor.
22 Haziran 2023

ABD'li teknoloji devi Apple'ın 2021 yılının temmuz-eylül döneminde elde ettiği gelir, yıllık bazda yaklaşık yüzde 1 azalarak 89,5 milyar dolara geriledi. Bu, şirketin gelirinde art arda dördüncü çeyrekte düşüş olduğunu gösteriyor. Ancak, Apple'ın net karı aynı dönemde yüzde 10,8 artarak 22,96 milyar dolara yükseldi. Şirketin iPhone satışları artarken, Mac ve iPad satışları azaldı.
3 Kasım 2023

Apple, popüler sanal asistanı Siri'yi geliştirme kararı aldı. Yeni Siri, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilecek ve sohbet edebilme yeteneği ile donatılacak. Bu gelişme, Apple'ın ChatGPT gibi rakiplerine doğrudan bir alternatif sunmak yerine mevcut teknolojisini iyileştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Yeni Siri'nin ve diğer yapay zeka ürünlerinin tanıtımı 10 Haziran'da yapılması bekleniyor.
11 Mayıs 2024

Kanadalı müzisyen Grimes, yapay zeka teknolojisi kullanılarak kendi sesiyle üretilen başarılı şarkılar için telif hakkını paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların seslerinin yapay zeka ile taklit edilerek oluşturulan şarkıları müzik platformlarından kaldırtmalarının ardından geldi. Grimes, Twitter hesabında yapay zeka ile sesini kullanarak başarılı bir şarkı yapanlara telif ücretinin yarısını vermeyi teklif ettiğini duyurdu ve bu konuda iş birliği yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Türkiye'de teknolojik ürünler, döviz kurlarındaki artışın yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle pahalılaşıyor. Apple'ın Türkiye'deki iPhone 14 fiyatlarına yaptığı üçüncü zam sonrası, en düşük modelin fiyatı 37 bin 999 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamalarına göre, vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir cep telefonu için toplamda 25 bin 55 lira vergi ödeniyor ve bu durumda tüketici ürün için 50 bin 55 lira ödemek zorunda kalıyor.
6 Haziran 2023

2024 Paris Moda Haftası, Sonbahar/Kış sezonunun trendlerini belirlerken, moda dünyasından önemli isimler ve moda tutkunları sokaklarda dikkat çekici stilleriyle boy gösteriyor. Pharrell gibi ünlüler, moda haftasında kendi favori parçalarını giyerek trendlere yön veriyor. Motokros ilhamlı deri ceketler, oversize spor ceketler ve trençkotlar, bu sezonun öne çıkan parçaları arasında yer alıyor. Paris'in değişken hava koşulları, moda tutkunlarını hem işlevsel hem de şık giyinme konusunda yaratıcı çözümler bulmaya itiyor.
7 Mart 2024

Apple, 10 ila 17 bin dolar arasında değere sahip 18 ayar altın Apple Watch'a desteğini çekti. Teknoloji sitesi The Verge'ün aktardığına göre Apple, altın Apple Watch dahil olmak üzere tüm birinci nesil Apple Watch modellerini 'modası geçmiş' olarak listeledi. Bu, Apple'ın bu ürünlerden yazılım, onarım, değişim ve yedek parça desteğini çektiği anlamına geliyor. Altın Apple Watch, Apple'ın lüks saat pazarıyla rekabet etmeye yönelik ilk girişimiydi.
3 Ekim 2023

Twitter, Aralık 2022'de başlattığı ve 20 Nisan'da ödeme yapılmayan mavi tikleri kaldırdığı paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. BBC'nin haberine göre, bir milyondan fazla takipçisi olan bazı hesapların mavi tik rozetleri, ödeme yapılmadan yeniden etkinleştirildi. Beyonce, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi ünlüler ile BBC News Twitter hesabı rozetlerini geri aldı. Türkiye'den Vedat Milor da ödeme yapmadan mavi tikini geri alan isimler arasında yer alıyor. Bazı siyasilerin ve diğer tanınmış isimlerin mavi tikleri ise hala geri verilmedi.
23 Nisan 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone modellerine yılın ikinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 32 bin 999 liradan 35 bin 999 liraya yükseltildi. Genel olarak Apple ürünlerinde yüzde 10 civarında bir fiyat artışı görülüyor. iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli ise 59 bin 199 liradan 63 bin 999 liraya çıktı.
18 Mayıs 2023

Efsanevi şarkıcı Bob Dylan, 83 yaşında olmasına rağmen 10 konserlik bir İngiltere turnesine çıkacak. Dylan, konserlerin eşsiz bir performansa dönüşebilmesi için izleyicilerin cep telefonlarını Yondr kesesine koymalarını istedi. Yondr kesesi, telefonları etkinlik boyunca kilitli tutarak kullanımını engelliyor. Bu uygulama, konser ve benzeri gösterilerde giderek yaygınlaşıyor.
19 Temmuz 2024

Apple, Apple Music abonelik ücretlerine yüzde 100 zam yaptı. Yıllık planın fiyatı 199,00 liradan 399,00 liraya yükseldi. Kullanıcılar bu fiyat artışını uygulama üzerinden bildirimle öğrendi. Yeni fiyatlar 25 Haziran'dan itibaren geçerli olacak.
29 Mayıs 2024

Meksikalı Adrian López Velarde ve Marte Cázarez, çevreye zarar veren geleneksel deri üretimine alternatif olarak kaktüsten vegan deri üretmeyi başardı. Bu yeni malzeme, sürdürülebilir ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor ve moda, otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılmaya başlandı. Kaktüsler, düşük su ve enerji ihtiyacı ile yetiştiriliyor ve bu sayede çevresel etkileri minimize ediliyor. Ayrıca, bu vegan deri Recaro ile işbirliği sonucu uçak koltuklarında kullanılarak 2024 Kristal Kabin Ödülleri'nde finalist oldu.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim