Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' sonrası, Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' kampanyası başlattı. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere dönme çağrısı yaptı. AKP MKYK üyesi Emre Cemil Ayvalı ise bu gençleri 'Batının ezik köleleri' olarak nitelendirerek eleştirdi. Ayvalı daha önce CNN Türk programında iktidar ve 'FETÖ' ilişkisine dair açıklamalar yapmıştı.
10 Mayıs 2023

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, insanların kötü karakterleri 'özünde iyi' olarak algıladıklarını ve iyi karakterlerin de 'özünde kötü' olabileceğini düşündüklerini gösterdi. Araştırma, 4-12 yaş arası 434 çocuk ve 277 yetişkinle yürütüldü ve katılımcıların Disney ve Pixar karakterleri üzerinden kötü ve iyi kahramanlara dair görüşleri incelendi. Bulgular, hem çocukların hem de yetişkinlerin kötü karakterleri genellikle negatif olarak değerlendirdiğini, ancak bu karakterlerin içinde bir miktar iyilik barındırdığına inandıklarını ortaya koydu.
11 Ocak 2023

Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı 2023'te %10,2'ye ulaşarak cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye çıktı. Bu oranla Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) nüfus kriterlerine göre 'çok yaşlı nüfuslu ülke' statüsünde yer alıyor. Dünya genelinde yaşlanma trendi devam ederken, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun 2030'da %12,9, 2040'ta %16,3 ve 2060'ta %22,6'ya ulaşması bekleniyor. Bu durum, Türkiye'nin nüfus artış hızının gerilediğini ve yaşlanma oranının arttığını gösteriyor.
19 Mart 2024

ABD'de Covid-19 pandemisi sonrası başlayan 'büyük istifa' hareketiyle işlerinden ayrılanların büyük bir kısmı, aldıkları karardan pişmanlık duyuyor. Fortune ve Fast Company dergilerinde yer alan haberlere göre, özellikle Z kuşağından olanların yüzde 80'i istifa kararlarını yeniden gözden geçiriyor. İş bulma zorlukları ve eski iş yerlerini özleme gibi sebeplerle birçok kişi eski işine dönmek istiyor. Farklı anketlerde pişmanlık oranları değişiklik gösterse de, pişmanlık sebepleri benzerlik gösteriyor. Uzmanlar, iş değiştirmeden önce iyi bir araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.
22 Şubat 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık hakkını genişleten ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran bir yasa tasarısını onayladı. Bu tasarıyla, vatandaşlığa geçmek için gereken yasal ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya'daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerin bu süresi üç yıla düşebilecek. Tasarının amacı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmek ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamaktır.
23 Ağustos 2023

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

Almanya'da eronite.com adlı bir erotik içerik sitesi, erkeklerin genital organlarını sekiz farklı kriter üzerinden değerlendiriyor ve bu hizmet için 60 avro (yaklaşık 1700 lira) talep ediyor. Değerlendirme sonucunda üç sayfalık bir rapor sunuluyor ve isteğe bağlı olarak 20 avro karşılığında bir mühür de eklenebiliyor. Değerlendirme için katılımcıların fotoğraflarını ve kendi değerlendirmelerini göndermeleri gerekiyor. Jüri, bir editör, iki yazar, bir psikolog ve bir dominatristten oluşuyor. Şu ana kadar 150'den fazla erkeğin genital organı değerlendirilmiş ve çoğu sertifika almış.
23 Haziran 2023

Ömer Faruk Çolak, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde yoksul ailelere en düşük kamu harcaması yapan ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'de doğurganlık oranının 2001'de 2,3 iken 2023'te 1,51'e düştüğünü belirtti. Kentleşmenin artması ve gelir dağılımının bozulması, evlilik oranlarının düşmesine ve boşanma oranlarının artmasına neden oldu. Türkiye'de sosyal harcamaların kamu harcamaları içindeki payı OECD ortalamasının oldukça altında kaldı.
26 Haziran 2024

Britanya'da yapılan bir araştırma, kız öğrencilerin sadece kızların alındığı okullarda, karma okullardaki ve erkek okullarındaki öğrencilere kıyasla daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, kız öğrenciler tek cinsiyetli okullarda daha iyi performans gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun kızların başarılı okul arkadaşlarını ve tekniklerini taklit etme yeteneklerinden ve erkeklerin sınıfta daha fazla zaman almasının önlenmesinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kız Okulları Birliği ve Girls' Day School Trust yetkilileri, kızlara potansiyellerini geliştirmeleri için gereken alanın verilmesinin önemini vurguluyor.
14 Mayıs 2024

2022 yılında Alman vatandaşlığına geçen kişi sayısı bir önceki yıla göre %28 artarak yaklaşık 168 bin 500 oldu. Bu kişiler arasında 14 bin 200 Türk vatandaşı bulunuyor ve bu sayı bir önceki yıla göre %16'lık bir artış gösteriyor. Alman vatandaşlığına geçen en büyük grup Suriyeliler olurken, Türkler ikinci sırada yer alıyor. Almanya'da vatandaşlık alabilmek için belirli şartlar aranmakta ve bu şartlar eşler ve 18 yaş altı çocuklar için bazı durumlarda esnetilebiliyor.
30 Mayıs 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, Aile ve Gençlik Fonu kuruldu ve bu fon aracılığıyla yeni evlenecek gençlere iki yıl geri ödemesiz, toplamda dört yıl içinde geri ödemeli 150 bin lira kredi verilecek. Fonun yönetim kurulu, beş bakan yardımcısından oluşacak ve fonun kaynak aktarımı yapılacak projeleri ve harcama programlarını belirleyecek. Kredi başvuruları internet üzerinden yapılacak ve kredi miktarı her yıl artacak. Uygulama, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde başlayacak.
29 Kasım 2023

Apple Kadın Sağlığı Araştırması'na göre, menarş olarak bilinen ilk adet dönemine giriş yaşı giderek düşüyor ve adet döngüsünün düzenli hale gelmesi için gereken süre artıyor. Bu eğilim, özellikle ırksal azınlıklar ve düşük sosyoekonomik kökenden gelenler arasında belirgin. Çocukluk çağı obezitesi, beslenme kalıpları, psikolojik stres ve çevresel faktörler bu değişimlerin ardındaki başlıca nedenler olarak öne çıkıyor. Bu durum, sağlık eşitsizliklerini artırarak daha iyi halk sağlığı politikaları ve araştırmalarının önemini vurguluyor.
6 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 yaşam kalitesi modülüne göre, 15 yaş ve üstü kesimde canlı gösteri ve spor etkinliklerine katılmayanlar ve kültürel alanları gezmeyenlerin oranı yüzde 90'ın üstünde. Sinemaya gitmeyenlerin oranı ise yüzde 85,3. Ayrıca, son 12 ayda 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69'u hiç kitap okumadı. En çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9'la 15-24 yaş aralığı oldu.
24 Temmuz 2023

JAMA Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırma, insan beyninin hacminin zamanla arttığını gösteriyor. Araştırma, 1930 ile 1970 yılları arasında doğan 3,226 katılımcının MR taramaları üzerinden beyin hacimlerindeki artışı belgelemiştir. Araştırmacılar, büyüyen beyin hacimlerinin demans riskinde düşüşe işaret edebileceğini öne sürüyorlar. Ancak, demans vakalarının artışı, sosyal ve çevresel faktörlerle ilişkilendirilerek, beyin büyüklüğündeki artışın demans üzerindeki etkileri konusunda çelişkiler ortaya koyuyor.
22 Nisan 2024

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Türkiye'de son 20 yılda 15 yaşından küçük 1673 çocuğun intihar ettiğini açıkladı. Ekonomik krizin derinleştiği son iki yılda 15 yaş ve altı çocuk intiharları yüzde 40 arttı. Becan, intihar eden çocukların yüzde 53'ünün kız olduğunu ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, intihar eden her 33 kişiden birinin 15 yaşından küçük olduğunu ve bu durumun çocukların maruz kaldığı olumsuz etkilerin, stresin, baskının, travmaların veya psikososyal sorunların arttığını gösterdiğini ifade etti.
23 Temmuz 2023

Abbas Güçlü, Türkiye'de 10 milyona yakın üniversite mezununun ya işsiz olduğunu ya da öğrenim gördükleri alanla ilgisi olmayan işlerde çalıştığını belirtiyor. Meslek liselerinin çağın gerisinde kaldığını ve öğrencilerin üniversitelere yönlendirilmesinin teknik eleman eksikliğine ve işsizliğe yol açtığını ifade ediyor. Güçlü, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitimin öneminin altını çizerek, Türkiye'nin eğitim politikalarını sorguluyor ve mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.
14 Nisan 2024

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 17,5'i kısırlık sorunu yaşıyor. Kısırlık, düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 12 ay içinde gebelik elde edilememesi olarak tanımlanıyor. DSÖ, özellikle yoksul kesimlerin tedavi masraflarını karşılamakta zorlandığını ve uygun fiyatlı, yüksek kaliteli doğurganlık tedavisine erişimin artırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ayrıca, birçok ülkede kısırlıkla ilgili güvenilir veri eksikliği olduğu ve tedavi maliyetlerinin bazı durumlarda yıllık gelirlerden daha yüksek olabileceği vurgulanıyor.
4 Nisan 2023
İşaretlediklerim