Boğaziçi Üniversitesi'nin Kandilli Kampüsü'nde yer alan Deniz Araştırmaları Birimi'ne ait bir yapı, kayyım rektörün kadrolarından Eshabil Yıldız'a lojman yapılıyor. Yıldız'ın isteğiyle lojmanın içinde yapılan değişikliklere 250 bin liradan fazla harcama yapıldığı belirtiliyor. Yıldız, daha önce AKP'li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmıştı. Yıldız, daha sonra üniversitenin Kandilli yerleşkesinin idari ve teknik koordinatörlüğüne ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nda şube müdürlüğüne getirildi.
21 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na (BÜVAK) yapılan ve kamuoyunda 'yandaş atamalar' olarak nitelendirilen mütevelli heyeti üyeliklerine ilişkin atamalar yargıya taşındı. BÜVAK'ın yönetim kurulu, geçmişte okul yönetiminin harcamalarına engel olmuştu. BÜVAK'a Şubat-Haziran 2023 arasında 98, sonrasında ise 65 olmak üzere toplamda 163 yeni üye atandı. Atamaların çoğu, hükümete yakın kişilerden oluşuyor. Vakfın senedi değişikliği ve mütevelli atama yetkisinin kaldırılması da yargı sürecinde. Şubat ve mart aylarında yapılan atamalarla ilgili dava açıldı ve yargı süreci devam ediyor.
27 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci'nin, Bilgi İşlem Merkezi'nden iki çalışanı Sivas'ın Karaçayır köyündeki deprem izleme istasyonuna gönderdiği belirtildi. İki personelden biri, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, personelin dört gün içinde Sivas'ta göreve başlamasının hayatın doğal akışına aykırı olduğunu ve rektörün bu görev yeri değişikliğiyle ilgili objektif bir sebep sunmadığını belirtti. Bilgi İşlem Merkezi'nin başına Nisan 2022'de rektör Naci İnci tarafından Faruk Yakaryılmaz getirilmişti. Yakaryılmaz, Bilgi İşlem Daire Başkanı olduktan sonra yaptığı ihalelerle adını duyurdu.
3 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört farklı üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre atanan isimler Antalya Belek Üniversitesi için Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi için Prof. Dr. Selman Öğüt ve İstanbul Okan Üniversitesi için Prof. Dr. Güliz Muğan olarak belirlendi.
1 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle beş yurdun önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyeceği, bu yurtların toplam kontenjanının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğu belirtiliyor. Üniversite yönetimi, yurt kapasitesini artırmak için çeşitli planlar yaparken, Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) tarafından inşa edilen yurtların yönetiminin üniversitenin yurtlar müdürlüğünden bağımsız olacağı ve sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hizmet vereceği ifade ediliyor. BUVAKIF'ın kuruluşunun kanuna aykırı olduğu ve AKP'ye yakın isimler tarafından yönetildiği iddia ediliyor.
20 Haziran 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi'ne yeni rektörler atadı. Atamalar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri uyarınca gerçekleştirildi.
11 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, 6 Şubat depremleri sonrası çıkarılan Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni eleştiren bir bildiri yayımlayan şehir ve bölge planlama bölümü başkanı görevden alındı. Bildiriye imza atmayan öğretim üyeleri ise Kanal İstanbul davasının bilirkişi heyetine atandı. Görevden alınan bölüm başkanının yerine atanan heyette, dekanın yardımcısı da bulunuyor. Bu olay, akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açtı.
24 Nisan 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'ye 'Brütüs Naci' diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, İnci'nin üniversitedeki hocaları kovduğunu, öğrencilere şiddet uygulattığını ve üniversitenin dünya sıralamasında gerilediğini belirtti. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) tahliyesi konusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak tahliyenin bu karardan önce gerçekleştiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, adaletsizlik ve baskı yapanları asla affetmeyeceğini söyledi.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK), maddi destek sağlamak amacıyla 1978'de kuruldu. Kayyım rektörler döneminde BÜVAK yönetimi, okul yönetiminin harcamalarına engel oldu. Bunun üzerine, paralel bir vakıf olan Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) kuruldu. Şubat-Haziran 2023 arasında BÜVAK mütevelli heyetine 98 yeni üye atandı ve sonrasında 65 kişi daha atandı. Bu atamalarla birlikte denetim kurulunun çoğunluğu kayyım yönetimine yakın isimlerden oluşmaya başladı. Denetim kuruluna yapılan son atamalarla, vakfın denetimi ve şeffaflığı konusunda endişeler arttı.
19 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılma kararını geri çekerek, Fen Edebiyat Fakültesi'ni 'Fen Fakültesi' ve 'İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi' olarak ikiye bölmeyi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'ni kapatıp İİBF'ye dahil etmeyi planlıyor. Bu plan, üniversite senatosu tarafından oy çokluğuyla kabul edildi ve şimdi cumhurbaşkanının onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenleri, rektörlük binası önünde toplanarak bu plana tepki gösterdi.
20 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in kampüsteki yerinden çıkarılmasını 7 Ocak'ta duyurmuş ve tahliye için kaymakamlık tarafından 27 Ocak'ta resmi bildirim yapılmıştı. BÜMED yöneticileri, tahliye kararının iptali için dava açmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak BÜMED yöneticileri ve avukatları, mahkeme kararına rağmen kampüse alınmadı ve güvenlik görevlileri tarafından üniversite yetkililerinin eşyaları ve üyeleri üç gün boyunca içeri almama kararı alındığı bildirildi.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan kayyım dekan Prof. Dr. Murat Önder, dekanlık görevine başladıktan sonra üniversitenin senato ve yönetim kurulu üyesi olmuş ve çeşitli bölümlere başkan olarak atamıştır. Kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atanmıştır. Bu duruma siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyeleri tepki göstermiş, kadro ilanının adrese teslim olduğunu ve liyakate dayalı işe alım süreçlerine gölge düşürdüğünü belirtmişlerdir. Diken gazetesi, bu konudaki haberlerinin engellendiğini bildirmiştir.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, daha önce Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim görevlisi olarak atanan ve bu atamanın mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmadığına karar verilen öğrencisi Dr. Belkıs Gökbulut Öztürk'ü rektör danışmanı olarak atadı. Öztürk, İnci'nin iki danışmanından biri olup, aynı zamanda enstitüdeki bir anabilim dalının başkanlığını ve üniversitenin çeşitli kurul ve komisyonlarında görevler üstlenmektedir.
18 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yükseköğrenim diplomasının gerçekliği uzun süredir tartışma konusu olmuştur. YSK'nın Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'dan diploma talep etmesi üzerine, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan'ın Marmara Üniversitesi'nden mezun olduğunu gösteren belgeleri Hürriyet gazetesi aracılığıyla paylaştı. Paylaşılan belgeler arasında geçici mezuniyet belgesi, diploma defteri ve askerlik şubesiyle yapılan yazışmalar yer alıyor. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü de Erdoğan'ın üniversite yıllarına ait belgelerin üniversitede muhafaza edildiğini açıkladı.
25 Mart 2023
İşaretlediklerim