Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'de gastronomi alanında ustalık zanaatının giderek azaldığını ifade ediyor. Gerçek ustaların emekli olması ve yerlerine yeni ustaların yetişmemesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın endüstriyelleşmesi ve büyük kentlere göç, yerel gastronomiyi olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Milor, kaliteli ve özgün yemeklerin giderek daha zor bulunduğunu vurguluyor.
4 Mayıs 2024

Gökçeada'da bulunan Türkiye'nin tek su altı deniz parkı Yıldızkoy'da yapılan bir araştırmada mikroplastik partikülleri tespit edildi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Belivermiş ve Prof. Dr. Önder Kılıç'ın yürüttüğü çalışmada, 1 litre deniz suyunda yaklaşık üç-dört adet, kıyı kumunda ise kilogram başına yaklaşık 500 mikroplastik bulunduğu belirlendi. Araştırma sonuçları, Yıldızkoy'un yüzey suyundaki mikroplastik konsantrasyonunun dünya genelindeki bazı deniz koruma alanlarına kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor. Mikroplastiklerin deniz canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve insan sağlığına zarar verebileceği vurgulanıyor.
4 Aralık 2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, sıcak havalarda deniz ve havuzlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle deniz ve havuzlarda insan yoğunluğu oluştuğunu ve bu durumun sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Deniz suyunun, sürekli kendini yenilediği için havuza göre daha az riskli olduğunu ancak çok kalabalık yerlerde deniz suyunun da hijyen açısından bozulduğunu aktardı.
28 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planları, Adalar ilçesinde büyük bir tahribat yaratabileceği endişesini gündeme getiriyor. Ada sakinleri, planların adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı gelişmelere zemin sağlayacağını düşünüyor. Planlar, Adalar'ın doğal ve tarihi alanlarını yapılaşmaya açıyor ve bazı bölgelerde otel, lojistik alan ve heliport gibi yapılar planlanıyor. Ayrıca, planların deprem riskini göz ardı ettiği ve tescillenmeyi bekleyen yapıları koruma altına almadığı eleştiriliyor.
20 Ağustos 2023

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı'nı besleyen Karasu Çayı'ndaki suyun rengi değişti ve balık ölümleri yaşandı. Durumu fark eden vatandaşlar yetkililere bildirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çayda inceleme başlattı ve sudan numune aldı. İnceleme sonuçlanana kadar çayda balık tutulması ve çevresinde hayvan otlatılması yasaklandı.
25 Eylül 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak hayvan kesimi yapıldığı ihbarı üzerine bir adreste arama yapıldı. Aramada 12 eşeğin kesildiği belirlendi ve hazır bekletilen iki eşek ile altı at, hayvan barınağına götürüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, iki zanlıyı gözaltına aldı. Ele geçirilen etler imha edildi.
3 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi üzerine, bu durumu Türkiye'de değişen damak tadına bağlayarak, koyun etinin ucuz olmasına rağmen tercih edilmediğini ve çocukların kokusundan rahatsız olduğunu belirtti. Mersin'deki aday tanıtım toplantısında ise koyun etinin yağlı ve güzel olduğunu, güç verdiğini ve Türkiye'ye en güzel tadı verdiğini ifade ederek, koyun eti tüketimine yönelik pozitif bir mesaj verdi.
16 Nisan 2023

İstanbul Başakşehir'de, 'Eros' adlı kedinin öldürülmesine tepki gösteren site sakinleri, saldırganın tutuklanması talebiyle eylem düzenledi. 1 Ocak'ta Eros'u asansörde ayaklarıyla ezerek öldürdüğü belirlenen İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan sakinler, 'Eros için adalet' sloganları attı ve kedinin oynadığı alana çiçek bıraktı. Hayvan Hakları Platformu üyesi ve site sakini Büşra Öztürk, tüm sokak hayvanları ve Eros için adalet talep ettiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Afrika Birliği, Etiyopya'da düzenlenen 37'nci zirvede, kıtadaki eşek popülasyonunun hızla azalması nedeniyle eşek derisi ticaretine yasak getirdi. Bu karar, özellikle Çin'den gelen yüksek talep nedeniyle her yıl milyonlarca eşeğin öldürülmesine yol açan bir endüstriyi hedef alıyor. Britanya merkezli eşekleri koruma derneği 'The Donkey Sanctuary', bu kararın hem eşek popülasyonunu hem de eşeklerden geçimini sağlayan yerel toplulukları koruyacağını belirtti. Afrika, dünya eşek popülasyonunun üçte ikisini barındırıyor ve eşekler, taşımacılık ve ulaşım için kritik öneme sahip.
19 Şubat 2024

Ayşenur Arslan, Menzil tarikatının Türkiye'deki etkisini ele alıyor ve bu konuda ciddi bir tehlike olduğunu vurguluyor. İsmail Arı'nın Menzil üzerine yazdığı araştırma kitabının kısa sürede üçüncü baskıya ulaşmasını örnek göstererek, tarikatın kadın ve erkekler üzerindeki olumsuz etkilerine ve siyasi gücüne dikkat çekiyor. Arslan, Menzil'in Türkiye'nin önemli organlarını sarmış bir kanser metaforu kullanarak, bu yapıyla mücadelenin önemini vurguluyor.
17 Şubat 2024

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve asgari ücrette beklenen artışın ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı endişesi, tüketicilerin alışverişlerini öne çekmesine ve perakende sektöründe satışların artmasına neden oldu. AVM ziyaretçi sayıları yüzde 15 artarken, turist alışverişleri de canlandı. Bazı markalar satışlarını yüzde 20'ye yakın artırırken, LCW gibi markalar günlük satış rekorları kırdı. Sektör temsilcileri, kur artışının ithal ürünlerde zammı kaçınılmaz kılacağını, yerli ürünlerde ise bu artışın daha sınırlı ve uzun vadede olacağını belirtti.
14 Haziran 2023

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, sokak kedilerine kezzap ve asit döktüğü gerekçesiyle Murat Özdemir isimli şüpheli gözaltına alındı ve tutuklandı. Özdemir, 'ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme, acımasız ve zalimce muamelede bulunma' suçlarından hakimliğe sevk edildi. Şüpheli, tutuklama kararının ardından yaptığı açıklamada, hayvanları ve güvercinleri boğdukları için ve onları etle besleyenlere kızdığı için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Ağustos 2023

Sinop'un Türkeli ve Ayancık ilçelerindeki limanlara demir atan balıkçılar, altı köpeği ölü bulduklarını ve diğer köpeklerin de ölmek üzere olduğunu belirtti. Balıkçılar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak yardım alamadıklarını ifade etti. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyleyerek hemen ekip göndereceklerini açıkladı. Türkeli Helaldı Muhtarı Hayri Gürleyen ise barınak eksikliğinden bahsederek, daha önce barınak talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.
29 Ocak 2023

Mehmet Aksoy, Moritanya'da Türk balıkçıların sürdürülebilir olmayan balıkçılık yaptığını ve balık kaynaklarını tükettiklerini belirtti. Meclis'te toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'nda konuşan Aksoy, Moritanya'da balıkçılık sektörüne getirilen kotalara uymadıklarını ifade etti. Türk balıkçıların 2015'ten beri Moritanya'da avcılık yaptığı ve Türk şirketlerinin ülkede önemli yatırımlara sahip olduğu bilgisi verildi.
6 Nisan 2023

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak yağışlar sonucunda, Eyyübiye ilçesindeki tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkını meydana geldi. Taşkın nedeniyle suyun rengi değişti ve yerleşkenin çevresi güvenlik amacıyla polis ekipleri tarafından şeritle çevrildi. Aynzeliha Gölü'nde su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.
15 Mart 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Güney Afrikalı bilim insanları, Kruger Ulusal Parkı'nda hayvanlara su birikintilerine gizlenmiş hoparlörlerden insanların konuşma kayıtlarını dinletti ve hayvanların yaklaşık yüzde 95'i aşırı derecede korkarak hızla kaçtı. Aynı hayvanlara aslan kükremesi kayıtları dinletildiğinde ise hayvanlar önemli ölçüde daha az tepki verdi. Araştırma, hayvanların insanlarla temasın son derece tehlikeli olduğunu öğrendiğini ve insanları avlayan canlılar olarak kodladığını ortaya koydu.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim