Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay İskenderun'da barınma, gıda ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Çadır kentlerin kurulması gecikirken, birçok kişiye çadır sağlanamadı. İskenderun Mimarlar Odası Başkanı ve CHP ilçe Başkanı, devletin yetersiz müdahalesini ve yaşanan kaosu eleştirdi. Özellikle barınma ve güvenlik konularında ciddi eksiklikler olduğu, çadırların yetersiz kaldığı ve yardımların düzensiz dağıtıldığı belirtildi.
10 Şubat 2023

Şeref Oğuz, deprem bölgesindeki kaynakların dağıtımının adil ve etkili bir şekilde yapılmadığını belirtiyor. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun gibi bölgelerin yeterince destek alamadığını vurguluyor. Bölgenin ekonomik ve endüstriyel potansiyeli göz önünde bulundurularak yapılan planlamaların, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmada yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Oğuz, deprem bölgesindeki ziyaretinde bu durumu gözlemlediğini ve bölgede daha fazla kaynağa erişim sağlamak için kapsayıcı planlamaların ve sosyal politikaların devreye alınması gerektiğini ifade ediyor.
6 Şubat 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerine gitti. Her iki grup da kendi belediyelerinin sorumluluk alanındaki deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi alındı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Antakya'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
11 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TV5'te yaptığı açıklamada, partisinin deprem bölgesine gönderdiği yaklaşık 100 yardım TIR'ına el konulduğunu ve depolara gönderildiğini belirtti. Davutoğlu, gönüllü olarak yardım etmek isteyen doktorların da 'izin yok' gerekçesiyle geri çevrildiğini ifade etti. Bu açıklama, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen ve 35 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yardım çalışmalarının yönetimi hakkında yaşanan tartışmaların bir parçası.
17 Şubat 2023

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki yapı stokunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait olduğunu ve bu yapıların yüzde 90'ının çöktüğünü, yeni yapıların ise yüzde 5'inin yıkıldığını belirtti. Elmas, bölgedeki toplam konut sayısının yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini ve depremlerin konut ve altyapı zararının 100 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da devletin yeterli yardım ve destek sağlamadığını ifade etti. Şahin, AFAD'ın bölgede olmadığını, yeme içme ve barınma problemleri yaşandığını, arama kurtarma çalışmalarının geç başladığını ve hala yeterli olmadığını dile getirdi. Ayrıca, İskenderun'da yaklaşık 250 can kaybı ve 500'den fazla yaralı olduğunu, 300 civarında konutun yıkıldığını belirtti.
6 Şubat 2023

Hatay, Defne ve Samandağ merkezli iki depremle sarsıldı. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, insanların çadır eksikliği nedeniyle hasarlı evlerine girmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölümlere yol açabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 213 kişinin yaralandığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Eryılmaz, daha önce hasar gören binaların yıkıldığını ve çadır ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında yaşanan can kaybı ve yıkımı eleştirerek hükümete sert tepkilerde bulundu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, resmi rakamlara göre 35 bin 418 olan can kaybının 100 binden fazla olduğunu iddia etti ve hükümetin tehditler savurduğunu, halkı sindirmeye çalıştığını belirtti. Demirtaş, halkın bu duruma boyun eğmeyeceğini ve iktidarın sonunun geleceğini ifade etti.
15 Şubat 2023

Hatay'ın Erzin ilçesi, 10 Şubat'taki depremlerde can kaybı yaşanmayan tek ilçe oldu. Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, bu durumu kaçak yapılaşmaya izin vermemelerine bağladı. Elmasoğlu, TV5 kanalında yaptığı açıklamada, ilçede depremden kaynaklanan can kaybı veya yaralanma olmadığını, kaçak inşaatlara müsaade etmediklerini ve bu konuda cezai işlemler uyguladıklarını belirtti.
11 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi ziyaret etti. Depremlerde resmi açıklamaya göre 3 bin 549 kişi hayatını kaybetti. Borsa İstanbul'da ise BIST100 endeksi yüzde 8,6 değer kaybederek 4.505,34 puana düştü ve iki kez devre kesici uygulandı. Kılıçdaroğlu, borsadaki bu durumu eleştirerek bölgeden dönüşte SPK'yı ziyaret edeceğini ve 'soyulan yatırımcıların' haklarını koruma sözü verdi.
7 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, depremzedelere yönelik konut vaadinde bulundu. Kılıçdaroğlu, temeli atılan konutların CHP iktidarında da yapılacağını ve depremzedelerden ev için para alınmayacağını belirtti. Ayrıca, mevcut hükümetin deprem bölgesindeki konutları bir yılda yapma sözünü yerine getirmediğini ve depremzedelerin parasının çetelere transfer edildiğini iddia etti. Kılıçdaroğlu, devletin depremzedelere konut borcu olduğunu ve bu borcun ödeneceğini vurguladı.
6 Mayıs 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve AKP'li Veysel Eroğlu, deprem bölgesinde hedeflenen sürede kalıcı konutların inşası için Türkiye'de yeterli işgücünün bulunmadığını ifade etti. Uzmanlar, artçı sarsıntıların devam ettiği bölgede konut yapımının tehlikeli olduğunu ve uygun zemin araştırmalarının yapılmadığını belirtiyor. Eren, hükümetin hedeflediği zaman diliminde konutların tamamlanamayacağını, bu nedenle konteyner ve prefabrik kentlerin birkaç yıl kalıcı olacak şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi.
7 Nisan 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli çifte depremler sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşları önümüzdeki seçimlerde depreme dayanıklı kentler inşa etme sözü vermeyen partilere oy vermemeleri konusunda uyardı. Görür, deprem bölgesinde yaşanan kayıpların sorumluluğunun oy veren vatandaşlarda da olacağını belirtti ve depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projeleri olmayan partilere oy verilmemesi gerektiğini ifade etti.
5 Mart 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Osmaniye ve Gaziantep'te yaşanan yıkımı ve yardım ihtiyacını dile getirdi. Poyraz, Nurdağı'nın yerle bir olduğunu, bölgede akaryakıt, telefon ve internetin bulunamadığını belirtti. Ayrıca, bölge halkının soğuktan korunması için bere, atkı, ayakkabı, bot, mont, çadır ve katalitik gibi malzemelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası 107 artçı sarsıntı yaşandı ve ölü sayısı 1498 olarak açıklandı.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim