Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 17,5'i kısırlık sorunu yaşıyor. Kısırlık, düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 12 ay içinde gebelik elde edilememesi olarak tanımlanıyor. DSÖ, özellikle yoksul kesimlerin tedavi masraflarını karşılamakta zorlandığını ve uygun fiyatlı, yüksek kaliteli doğurganlık tedavisine erişimin artırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ayrıca, birçok ülkede kısırlıkla ilgili güvenilir veri eksikliği olduğu ve tedavi maliyetlerinin bazı durumlarda yıllık gelirlerden daha yüksek olabileceği vurgulanıyor.
4 Nisan 2023

Climate Analytics ve NewClimate Institute tarafından yayınlanan analiz, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde yavaşlama yaşadığını ortaya koyuyor. Türkiye, 2023 yılında Avrupa’nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline geldi ve rüzgar enerjisi üretimi ilk kez düştü. Rapor, Türkiye'nin elektrik talebinin artması beklenen önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu teşvik etmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin elektrik sistemini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir sisteme dönüştürmek için daha fazla adım atılması gerektiği belirtiliyor.
24 Eylül 2024

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'de kömürden çıkışın işsizliğe yol açmayacağını, aksine yenilenebilir enerji sektörünün yeni istihdam kapıları açabileceğini belirtti. Rapor, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon vizyonuna uyumlu bir elektrik sektörü dönüşümünün 2030'a kadar güneş enerjisinde 71 bin, rüzgar enerjisinde 141 bin ek istihdam yaratabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, kömür ve linyit madenciliğinin GSYH içindeki payının yıllar içinde azalarak yüzde 0,08'e kadar düştüğü, sektördeki iş kazası sayısının ise arttığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

ABD'deki Oregon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, dünyanın 2023 yılında iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı koşullara maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. BioScience dergisinde yayımlanan raporda, rekor sıcaklıklar ve buzul seviyelerindeki düşüş gibi aşırılıklar sıralandı. Ripple, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanların korunması gibi acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.
27 Kasım 2023

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

AXA sigorta şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, dünya genelinde ruh sağlığı bozuklukları artış gösteriyor. Türkiye, yüzde 38'lik oranla ruh sağlığı bozukluğu yaşayan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında ruh sağlığı sorunlarının daha yaygın olduğunu belirtiyor. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 43'ü ruhsal bir hastalığı olduğunu ifade ederken, bu oran 65-75 yaş arası katılımcılarda yüzde 14'e düşüyor.
11 Mart 2024

Türkiye'de 2012-2022 arasında kadınlar arasında sigara içme oranı yüzde 38.3 artarak erkeklerin oranını geçti. Sigara içen kadınlar, KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıklar açısından daha fazla risk altında. Türk Toraks Derneği, kadınların tütün endüstrisinin pazarlama taktiklerinden korunması için acil önlemler talep ediyor. Kadınlar arasında sigara kullanımının artması, gebelik ve cinsiyete özel kanser risklerini de beraberinde getiriyor. Tütün endüstrisi, dijital kanallar ve aromalı ürünlerle kadınları hedef alarak sigara içme oranlarını artırmaya çalışıyor.
16 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu, pandemi sonrası ilk defa 2019-2021 yılları arasındaki ölüm verilerini paylaştı. 2019'da 435 bin kişinin öldüğü Türkiye'de, pandeminin başladığı 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. 2020'de Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı 22 bin 136 iken, 2021'de bu sayı 65 bin 198'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre pandemi süresince toplam 101 bin 492 kişi öldü. TÜİK, önceki yıllarda her yıl düzenli olarak ölüm istatistiklerini yayımlarken, pandemi döneminde üç yıl boyunca bu verileri açıklamamıştı.
23 Şubat 2023

Şubat ayında Hatay'da meydana gelen dört depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle moloz kaldırma işlemlerine geçildi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın asbestli molozların yalıtımlı bir alana taşınacağına dair verdiği söz yerine getirilmedi. Molozlar, kanserojen madde içermelerine rağmen, usulüne uygun olmayan şekilde boş alanlara ve sulak bölgelere dökülüyor. Bu durum, asbestin su ve toprakla teması sonucu çevre sağlığı için ciddi riskler oluşturuyor ve tüm Türkiye'yi tehdit ediyor.
7 Mart 2023

Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 18 il için sarı, 5 il için turuncu kodlu hava durumu uyarısı yaptı. Uyarılar, rüzgar, gök gürültülü sağanak yağış ve toz taşınımı beklentileri üzerine yapıldı. Sıcaklıkların batıda mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde ise normal seviyelerde olması bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde kuvvetli olabileceği ve olası olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
20 Mayıs 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023

Sekiz sivil toplum kuruluşu, Türkiye'de hazırlanan iklim kanunu taslağında eksiklikler olduğunu belirterek, iklimi ve toplumu koruyacak bir kanun talep etti. Kuruluşlar, 2053 net sıfır hedefinin kanunda yer alması, 2030'a kadar mutlak emisyon azaltım hedefinin belirlenmesi ve uyum politikalarının net şekilde tanımlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iklim politika kurulu ve bağımsız bilimsel danışma kurulu kurulması, adil geçiş mekanizmalarının eklenmesi ve emisyon ticaret sisteminin revize edilmesi gerektiği ifade edildi.
16 Ekim 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bu haftaki sıcaklık verilerini paylaştı. Özhaseki, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artacağını belirtti ve kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşları, günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
1 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı kesimlerinde bu hafta yağış beklendiğini ve sıcaklıkların 2-6 derece arasında artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağını duyurdu. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'da hava durumu değişiklikleri gözlemlenecek. Ayrıca, Ege ve İç Anadolu bölgeleri ile Batı Akdeniz için toz taşınımı uyarısı yapıldı, bu durumun hava kalitesini düşürebileceği ve görüş mesafesini azaltabileceği belirtildi.
22 Nisan 2024

Sağlık Bakanlığı'nın Kasım 2022 ile Mart 2023 arasındaki verilerine göre Türkiye'de 252 bin 945 yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve bu süre zarfında 844 kişi hayatını kaybetti. Aralık ayında vaka ve ölüm sayılarında bir yükseliş gözlemlendi. Toplamda Türkiye'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 174'e ulaştı.
6 Nisan 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların bir hafta boyunca yüksek seyredeceği, İstanbul'da 35 dereceye, Ege'nin iç kesimlerinde 40 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca düşük nem oranı nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangını riskinin arttığı belirtiliyor.
12 Temmuz 2023

Günde 2,6 kilometre bisiklet sürmenin karbon emisyonlarını 686 milyon ton azaltabileceği belirtiliyor. Türkiye'de 'Patronsuz Kurye Sosyal Girişimi', motorlu kuryelere alternatif olarak bisikletli kuryelerle çalışarak çevreye katkı sağlamayı hedefliyor. Girişim, kuryelerin esnek koşullarda çalışmasına imkan tanırken, aynı zamanda gürültü ve hava kirliliğini de azaltıyor. Ancak, kuryeler yasal güvence eksiklikleri ve iş güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya.
3 Haziran 2024

6 Şubat depremlerinin vurduğu Kahramanmaraş ve Adıyaman'da yapılan incelemelerde asbest tespit edildi. Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yürütülen analizler sonucunda, Adıyaman'dan alınan 30 örneğin ikisinde, Kahramanmaraş'tan alınan 21 örneğin sekizinde, Elbistan'da ise 15 örneğin ikisinde farklı türlerde asbest bulundu. Asbestin, 40-50 yıl sonra akciğer, karın zarı, gırtlak, yumurtalık kanserleriyle akciğer ve kalp zarlarında sertleşme, solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına yol açtığı biliniyor. THHP ve TTB, asbest risk değerlendirmesi, atık yönetim altyapısının güçlendirilmesi, asbest analiz altyapısının geliştirilmesi ve asbestle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması için önerilerde bulundu.
27 Ekim 2023

Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı 2023'te %10,2'ye ulaşarak cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye çıktı. Bu oranla Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) nüfus kriterlerine göre 'çok yaşlı nüfuslu ülke' statüsünde yer alıyor. Dünya genelinde yaşlanma trendi devam ederken, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun 2030'da %12,9, 2040'ta %16,3 ve 2060'ta %22,6'ya ulaşması bekleniyor. Bu durum, Türkiye'nin nüfus artış hızının gerilediğini ve yaşlanma oranının arttığını gösteriyor.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim