BBC teknoloji editörü Ben Morris, 2024'te öne çıkacak teknoloji trendlerini sıraladı. Üretken yapay zeka sistemleri, çeşitli içerikler üreterek bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Google'ın çatı şirketi Alphabet, ChatGPT'ye rakip 'Gemini' adlı yapay zeka modelini tanıttı. Elektrikli otomobiller konusunda, Birleşik Krallık'ta satılan tüm araçların belli bir oranının elektrikli olması gerektiği ve bu alanda zorlukların devam edeceği belirtiliyor. İnsansı robotlar alanında ise Tesla'nın 'Optimus' adlı robotları dikkat çekiyor. Sağlık alanında ise semaglutide içeren kilo verme ilacı 'Wegovy' büyük başarı sağlayarak talebi karşılamakta zorlanıyor.
24 Aralık 2023

2024 yılında yapay zeka teknolojisi, iş dünyasında önemli değişiklikler ve gelişmeler getirecek. Engelli çalışanlar için yardımcı araçlar olarak kullanılacak, işe alma ve işten çıkarma süreçlerini daha adil hale getirecek, işyerlerinde çeşitliliği artıracak, çalışanların yapay zeka ile çalışma isteğini ve beceri geliştirme ihtiyacını artıracak. Ayrıca, teknolojiye ayak uydurmanın zorlukları devam edecek ve düzenleyicilerin, teknolojinin sınırlarını belirlemesi ve insan iş gücünün haklarını koruması gerekecek.
13 Ocak 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Oxford ve Ochanomizu üniversitelerinin ortak araştırması, 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unun robotlar tarafından üstlenileceğini öngörüyor. Araştırmada 65 yapay zeka uzmanının görüşleri alındı ve sonuçlar PLOS One dergisinde yayımlandı. Market alışverişi en çok otomatikleşecek işler arasında yer alırken, çocuk ve yaşlı bakımı en az etkilenecek alanlar olarak belirlendi. Araştırmada cinsiyetlere göre otomasyona bakış açısının farklılık gösterdiği ve artan otomasyonun cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceği vurgulandı.
24 Şubat 2023

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar dahil bir grup bilim insanının yaptığı çalışma, koşu gibi kardiyo egzersizlerinin iştah kontrolüne olan etkisini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, tek bir koşu seansı, beyindeki dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerde geçici değişikliklere neden olarak iştahı azaltıyor. Bu bulgular Human Brain Mapping dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2023

Meta, yaklaşık 100 dilde metinden konuşmaya, konuşmadan metne, konuşmadan konuşmaya ve metinden metne olmak üzere farklı türlerde çeviri yapabilen yapay zeka modeli 'SeamlessM4T'yi tanıttı. Bu model, farklı dilleri konuşan insanların birbirleriyle daha etkili iletişim kurmalarına yardımcı olacak. Meta, bu 'hepsi bir arada sisteminin', hataları ve gecikmeleri azalttığını, çevirinin kalitesini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2017 yerel seçimlerinde yarışan siyasetçilerin fotoğraflarını analiz ederek, yüz ifadeleri ve mimikler aracılığıyla siyasi görüşleri yüzde 61 doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Microsoft'un yüz ifadesi tanıma teknolojisi kullanılarak yapılan çalışma, 'Scientific Reports' dergisinde yayımlandı. Araştırma, yapay zekanın derin öğrenme yöntemleri kullanarak insan davranışlarını taklit edebildiğini gösteriyor. Makalede ayrıca yapay zekanın olumlu ve olumsuz potansiyellerine değinilerek, farklı toplumlardaki kullanım senaryolarına işaret ediliyor.
21 Haziran 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

California Üniversitesi'nden sinirbilim uzmanları, yaşlılarda bilişsel kayıpların evde tedavi edilmesine yönelik bir dizi araştırma yaptı. Altı ay boyunca, hafıza bozukluğu bulunmayan 60-85 yaş arası bir grup, her gece difüzör ile iki saat boyunca yedi değişik kokuyu kokladı. Araştırma sonucunda, bu kokulara maruz kalan grup, beynin yaşlanmayla bozulduğu bilinen bölgesi daha sağlam bulundu ve bilişsel performansları yüzde 226 oranında arttı. Ayrıca, katılımcılar daha rahat uyuduklarını belirtti.
24 Eylül 2023

ABD merkezli Yapay Zeka Güvenlik Merkezi ve alanında önde gelen isimler, yapay zekanın insanlık için varoluşsal riskler taşıdığı konusunda bir bildiri yayımladı. Bildiride, yapay zekanın insanlığın yok oluş riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiği belirtildi. Bildiriye OpenAI CEO'su Sam Altman ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis gibi önemli isimler imza attı. Ancak uzmanlar arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmuş değil ve bazıları yapay zekanın tehlikeli olmadığını savunuyor.
30 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem Sistemi'ne beş yeni dilin eklendiğini duyurdu. İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin test işlemleri tamamlanarak canlı ortama alındı. Bakan Koca, bu yeniliği Twitter hesabından paylaştı.
26 Ağustos 2023

Austin, Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, MRI taramalarını analiz ederek insan düşüncelerini metne dönüştürebilen bir yapay zeka geliştirdiler. Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu yapay zeka hayal edilen konuşmayı metne çevirebiliyor. Araştırma, beyin aktiviteleri MRI ile taranarak ve büyük bir dil modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın lideri sinirbilimci Alexander Huth, bu çalışmanın düşüncenin kendisini yakaladığını ve bu olasılığın heyecan verici olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki ilkokul ve ortaokul öğrencileri dijital teknolojileri daha çok oyun oynamak için kullanırken, lise öğrencileri sosyal medya ve video izlemek amacıyla kullanıyor. Araştırma, 17 ilden 3007 öğrenci ve 1243 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirildi. İlkokul öğrencilerinin %67'si tablet, ortaokul öğrencilerinin %64'ü akıllı telefon, lise öğrencilerinin ise %89'u akıllı telefona sahip. Ayrıca, oyun oynama süreleri arttıkça öğrencilerin ders başarısının düştüğü gözlemlendi. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu akıllı telefon ve bilgisayar sahibi.
18 Ocak 2024

Diyabet ve obezitenin birleşimine 'diyabezite' denilmekte ve bu durum dünya genelinde ve Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 650 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 18 milyon obez birey bulunuyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun tahminlerine göre, dünya genelinde 382 milyon yetişkin diyabet hastası var ve bu sayının 2035 yılına kadar 592 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye'de ise 20-79 yaş arasında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu ve bunların yarısının henüz tanı almadığı belirtiliyor. Obezite cerrahisi, tip 2 diyabet ve diğer bazı sağlık sorunlarının iyileşmesinde etkili olabiliyor.
2 Mayıs 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Smidt Kalp Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma, kalp krizinin bir gün önce uyarı verebileceğini belirtti. Araştırmada, 18 ve 85 yaşları arasındaki hastaların verileri incelendi ve kalp krizinden önce belirgin semptomlar tespit edildi. Bulgulara göre, kadınlarda nefes darlığı, erkeklerde ise göğüs ağrısı kalp krizinin belirgin işaretleri olarak görülüyor. Araştırmacılar, bu işaretlerin anlaşılmasının, yüzde 90 oranında ölümcül olan ani kalp krizlerini önlemede doktor ve hastalara yardımcı olabileceğini belirtiyor.
2 Eylül 2023

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ebeveynlerin bebekleriyle şarkı söyleyerek konuşmalarının dil öğrenimine katkı sağladığını belirledi. Araştırma, 50 bebeğin beyin aktivitelerini kaydederek, bebeklerin çocuk şarkıları ve ninnilerdeki ritimleri nasıl işlediklerini inceledi. Bulgular, ritim algısının dil öğrenimi ve bazı dil bozukluklarıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Profesör Usha Goswami, ebeveynlere bebekleriyle bolca konuşmaları ve şarkı söylemeleri tavsiyesinde bulundu.
1 Aralık 2023

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023

Northeastern ve Glasgow üniversiteleri ile MIT iş birliğiyle yapılan bir araştırma, evde yalnız yaşayan papağanların dokunmatik ekranlar aracılığıyla diğer papağanlarla görüntülü arama yaparak daha mutlu bir yaşam sürdüğünü gösterdi. Araştırmada, 18 papağan sahibine ve papağanlarına tablet kullanımı eğitimi verildi ve kuşların seçtikleri 'arkadaşlarıyla' görüşmeleri sağlandı. 1000 saatlik video analizi sonucunda, papağanların daha fazla ötüş, konuşma ve oyun oynama gibi mutluluk belirtileri gösterdiği belirlendi. Araştırma, evcil papağanların izolasyon ve can sıkıntısının azaltılmasında teknolojinin potansiyel bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim