Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Türkiye'de seçim sonrası yaşanan döviz kurlarındaki hızlı artış, otomobil markalarının birinci el araçlara uyguladığı zamların ardından ikinci el piyasasını da etkilemeye başladı. Renault, Fiat ve Seat gibi markaların yaptığı yüzde 4-5 aralığındaki zamların ardından, Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bayrama kadar ikinci el araç fiyatlarının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artabileceğini öngörüyor. Ayrıca, kurlardaki artışın sürmesi halinde birçok kişinin araç satışını erteleyebileceğini belirtiyor.
10 Haziran 2023

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi ve iki özel harekat polisi dahil 13 kişi tutuklandı. Henüz yakalanmayan tetikçi Eray Özyağcı'nın, eski Ülkü Ocakları genel merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş tarafından MHP'ye tahsisli çakarlı bir araçla kaçırıldığı iddia ediliyor. Soruşturma savcısı Ayhan Ay'ın izne ayrılması ve sorumlu başsavcı vekilinin umreye gitmesi nedeniyle dosyaya bakacak savcı kalmadı, bu durum üzerine yeni savcılar görevlendirildi.
18 Ocak 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 15 oranında düştüğünü ifade etti. Bakan Bolat, otomotiv sektöründeki çalkantılı sürecin büyük ölçüde sona erdiğini, stokların ortadan kalktığını ve araç teslimlerinin hızlandığını belirtti. Ayrıca, sıfır araçlarda yüzde 10-15 civarında kampanyaların başladığını da ekledi.
5 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 15 Şubat tarihli bülteninde İş Yatırım Ortaklığı AŞ (ISYAT) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen 'işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı' suçunun maddi unsurlarının gerçekleştirildiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle iki kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uygulandığını duyurdu. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım-satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesini kapsıyor ve bu eylemlerin piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde gerçekleştirilmesini yasaklıyor.
16 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi'nin 96 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımına onay verdi. Aynı bülten içerisinde E-Data Teknoloji ve Mavi Giyim'in de sermaye artırımlarına onay çıktığı belirtildi. Ayrıca, IHY Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik ile Talya Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Şirketine ve Ahmet Erdoğan'a mevzuata aykırılıklar sebebiyle idari para cezaları uygulandı. SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 24 internet sitesine erişim engeli için hukuki işlemlerin başlatılmasına karar verdi.
12 Mayıs 2023

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın açtığı dava sonucunda, Martı'nın TAG ve Motosiklet uygulamalarına İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından erişim engeli kararı verildi. Davada, Martı'nın bu uygulamaları ile yasa dışı korsan taşımacılığı gerçekleştirdiği ve taksi esnafı için haksız rekabet oluşturduğu iddia edildi. Mahkeme, ihtiyati tedbir talebini kabul ederek, Martı'nın internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden sunulan TAG ve Motosiklet hizmetleriyle ilgili erişim engeli getirilmesine hükmetti.
8 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile otomotiv sektöründe belirli bir taşıt markasının distribütörü olmayan münferit ithalatçılar ve bayileri için ithalat yapabilmek adına 66 milyon lira teminat verme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeden işlem yapabilmek için gerekli şartlar ve belgeler belirlendi. Teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, sigorta şirketleri kefalet senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri kabul edilecek. Distribütörler ve bunların bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor. Yeni düzenleme önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi raportörü, HDP'nin kapatma davasının seçimlerden sonra görüşülmesi talebinin reddedilmesini istedi. Raportör, mahkemenin gündemine hakim olduğunu ve dosyanın hacimli olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme, HDP'nin talebini ve ek süre talebini yarın değerlendirecek. Daha önce AYM, HDP'nin hazine yardımı hesaplarına geçici bloke koymuş ve savunma için 30 gün süre vermişti.
25 Ocak 2023

Temmuz 2023'te 400 bin civarında olan ikinci el araç ilanı sayısı, ekim sonu itibarıyla 1 milyona ulaştı. Bu durum, Ticaret Bakanlığı'nın sıkı tedbirler alması ve finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesi sonucu ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, sıfır araçların piyasada artması ve bayilerin stok eritmek için kampanyalar düzenlemesi de ikinci el araç satışlarını olumsuz etkiledi.
23 Ekim 2023

Zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indirimi yüzde 50'ye kadar çıkartılırken, hasar sonrası prim artırımı yüzde 200'e kadar yükseltildi. Elektrikli araçlar için yüzde 10'luk bir prim indirimi uygulanabilecek. Trafik sigortası tavan fiyatları 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 5 artacak ve sonrasında aylık tavan fiyat artışı yüzde 2 olarak uygulanacak. Ayrıca, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi durumunda yüzde 20'ye kadar indirim sağlanabilecek.
4 Nisan 2023

Adana'da polis ekipleri, durumundan şüphelendiği bir otomobili durdurmak istedi ancak otomobildeki beş şüpheli kaçmaya başladı. 70 kilometre süren kovalamaca sonucunda şüpheliler yakalandı. Şüphelilerin kaçışı sırasında polis aracına sert bir cisim attığı ve aracın camının hasar gördüğü belirtildi. Yakalanan şüphelilerden birinin ehliyetsiz olduğu tespit edildi.
15 Ağustos 2023

Anayasa Mahkemesi, iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın beş yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından açılan bir ceza davasında, HAGB'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için başvurmuştu. İptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
1 Ağustos 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması üzerine beş kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek şeklindeki işlemleri kapsıyor.
29 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine, HDP'nin Hazine yardımlarına geçici bloke koydu. Başsavcı, HDP'nin parti faaliyetleri dışında bu yardımları terör örgütü PKK'nın amaçları doğrultusunda kullandığını iddia etmişti. AYM, somut delil talep ettikten iki gün sonra, Diyarbakır'da tutuklu gazeteciler hakkındaki soruşturmada ifade veren bir gizli tanık, HDP'nin Hazine yardımlarını PKK'ya gönderdiğini iddia etti. HDP'li Serhat Eren, gizli tanığın ifadesinin sipariş üzerine üretildiğini ve AYM'nin bu ifadeye dayanarak karar vermesini eleştirdi.
25 Ocak 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması talebiyle açılan dava sürecinde, HDP'nin sözlü savunması yapması için 14 Mart tarihi belirlenmişti. Ancak HDP'nin talebi üzerine Anayasa Mahkemesi, savunma için ek süre vererek tarihi 11 Nisan'a erteledi. AYM, bu ertelemenin gerekçesi olarak Kahramanmaraş merkezli depremleri gösterdi. Ayrıca AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına koyduğu geçici blokeyi de oy çokluğuyla kaldırdı.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim