Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Finlandiya medyası, başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Riikka Purra'nın 2008 yılında bir blogda yazdığı ırkçı ifadeleri ortaya çıkardı. Purra, göçmenlere ve siyah seyyar satıcılara yönelik ağır ifadeler kullanmıştı. İlk başta yorumların kendisine ait olduğunu kabul etmeyen Purra, daha sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yorumların 15 yıl önce ve siyasete başlamadan önce yapıldığını, aptalca olduğunu ve şiddet, ırkçılık veya ayrımcılığı kabul etmediğini belirtti. Finlandiya'da geçen ay sağ ağırlıklı bir koalisyon hükümeti kurulmuş ve Purra'nın partisi hükümette yer almıştı.
12 Temmuz 2023

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu pozisyon için destek arayışında Türkiye'ye gelmiştir. Rutte, 26 Nisan'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek destek istemiştir. Hem Hollanda haber ajansı ANP hem de Anadolu Ajansı'na konuşan Türk yetkililer, Türkiye'nin Rutte'yi destekleyeceğini doğrulamışlardır.
29 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildi ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi destekleyeceğini açıkladı. Bu gelişme ile birlikte, Rutte'nin 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den görevi devralması neredeyse kesinleşti. Resmi karar, 9-11 Temmuz'da Washington'da yapılacak NATO zirvesinde açıklanacak. Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.
21 Haziran 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO müttefikleri tarafından bir sonraki genel sekreter olarak seçildi. Jens Stoltenberg, Rutte'yi 'gerçek Transatlantikçi, güçlü lider ve uzlaşı kurucu' olarak övdü. Rutte'nin atanması, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yarıştan çekilmesinin ardından resmileşti. Türkiye, nisan ayında Rutte'yi desteklediğini açıklamıştı.
26 Haziran 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmen krizi konusunda oynadığı rolün Avrupa'nın istikrarını korumada kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin ve Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Avrupa kıtasını bir anlamda kurtardığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilere de değinerek, Erdoğan'ın Macaristan'da sevilen bir lider olduğunu ve yüksek bir imaja sahip olduğunu vurguladı.
1 Mart 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO'ya finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelere Rus saldırıları karşısında yardım etmeme tehdidinde bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Trump'ın bu ifadelerini 'sorumsuzca ve tehlikeli' olarak değerlendirdi ve NATO'nun karşılıklı yardım garantisinin kayıtsız şartsız geçerli olduğunu vurguladı. Trump'ın bu açıklamaları, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olma yarışında önde olduğu bir dönemde geldi.
12 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

İsveç Göç Mahkemesi, Kuran yakma eylemleriyle tanınan Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesinin sona ermesinin ardından sınır dışı edilmesine karar verdi. Momika, 2023 yılında İsveç'te birçok kez Kuran yakarak toplumsal gerilimi artırmıştı. Sınır dışı kararı, Momika'nın 'yalan beyanda bulunduğu' gerekçesiyle alındı ve 16 Nisan 2024'ten sonra uygulanacak.
7 Şubat 2024

Danimarka, kadınları ilk defa zorunlu askerliğe dahil etmeyi ve askerlik süresini 4 aydan 11 aya çıkarmayı planladığını duyurdu. 2026'da başlayacak olan bu uygulama ile Danimarka, Norveç ve İsveç'in ardından kadınlar için askerliğin zorunlu olduğu üçüncü Avrupa ülkesi olacak. Başbakan Mette Frederiksen, bu adımla tam bir cinsiyet eşitliği sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Danimarka'nın savunma bütçesini önümüzdeki beş yılda 6 milyar dolar artırarak NATO hedeflerine ulaşmayı ve böylece savaştan korunmayı amaçladığı ifade edildi.
14 Mart 2024
İşaretlediklerim