The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

İngiliz Kraliyeti, Prens Harry'nin 6 Mayıs'ta Westminster Abbey'de gerçekleşecek olan Kral Charles'ın taç giyme törenine katılacağını resmi olarak açıkladı. Aynı açıklamada, Prens Harry'nin eşi Meghan Markle'ın törene katılmayacağı ve çocukları Prens Archie ve Prenses Lilibet ile birlikte Kaliforniya'da kalacağı bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2023

1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

Florida Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. İlyas Şahin, kolorektal kanser vakalarının gençlerde yılda yüzde 1-2 oranında arttığını açıkladı. Türkiye'de 50-70 yaş arası bireyler için gaitada gizli kan testi ve 50 yaş üstü için her 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor. Kolorektal kanser Türkiye'de en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Amerikan Kanser Derneği raporuna göre, genç hastalarda kolorektal kanser oranı artıyor ve bu durum çevresel ve beslenme faktörlerine bağlanıyor. Dr. Şahin, erken teşhisin önemini vurgulayarak, aile öyküsü olan bireylerin daha erken yaşta tarama yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının kanser riskini azaltabileceğini ifade etti.
22 Mart 2023

Kanser Savaşçıları Derneği tarafından yapılan araştırma, genç hastalara meme kanseri tanısının yakıştırılmamasının tanıyı geciktirdiğini ortaya koydu. Üçlü negatif meme kanseri tanısı alan hastalarla yapılan görüşmeler, erken tanının önemini ve tedavi sürecinde yaşanan zorlukları vurguluyor. Araştırma, genç yaşta meme kanseri teşhisinin zor olduğunu ve hekimlerin genç hastalarda kanseri düşünmemesinin tanı sürecini uzattığını gösteriyor. Ayrıca, tedavi sürecinde hastaların yaşadığı psikolojik ve fiziksel zorluklar da ele alınıyor.
15 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023

Galler Prensesi Kate Middleton'ın Anneler Günü'nde paylaştığı aile fotoğrafı, manipüle edildiği iddiaları üzerine geri çekilmesiyle kraliyet ailesinde yeni bir skandalın fitilini ateşledi. Fotoğraftaki detaylar ve Prensesin evlilik yüzüğünün olmaması gibi unsurlar komplo teorilerini güçlendirdi. Bu durum, kraliyet ailesinin şeffaflık ve halkla ilişkiler stratejileri üzerine tartışmaları da beraberinde getirdi. İngiltere Kralı Charles'ın sağlık durumu ve Prenses Kate'in uzun süre halka görünmemesi gibi konular, kraliyet ailesinin zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.
14 Mart 2024

Ünlü oryantal Tanyeli, pankreas kanseri teşhisi aldığını ve tedavi gördüğünü açıkladı. Instagram hesabından bir video paylaşan Tanyeli, doktorların umut vadeden açıklamaları olduğunu ve tedavisinin hastanede devam ettiğini belirtti. Sevenlerinden dua isteyen Tanyeli, bu süreçte yanında olanlara teşekkür etti.
26 Haziran 2023

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in vefatının ardından tahta geçen Kral Charles ve eşi Camilla'nın taç giyme töreni, monarşi karşıtları tarafından protesto ediliyor. Protestocular, 'Monarşiyi lağvedilsin' ve 'Benim kralım değil' gibi sloganlar içeren pankartlar taşıyorlar. Tören için harcanacak paralar eleştiriliyor ve monarşi karşıtı 'Cumhuriyet' hareketinin lideri Graham Smith gözaltına alındı. Smith ve diğer monarşi karşıtları, Trafalgar Meydanı'nda polis tarafından durduruldu.
6 Mayıs 2023

Buckingham Sarayı, Kral Charles'ın 6 Mayıs'ta yapılacak taç giyme töreni için davetiyeleri yayınladı. Davetiyede, Charles'ın eşi Camilla, 'Konsort Kraliçe' yerine ilk kez resmi olarak 'Kraliçe' unvanıyla anıldı. Törene iki bin kişi davet edilecek ve tahtın varisi Prens George da törene katılacak çocuklar arasında yer alacak.
5 Nisan 2023

Britanya'da, cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısı denemeleri gerçekleştiriliyor. 52 yaşındaki Steve Young, bu aşının denendiği ilk hastalardan biri olarak kaydedildi. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanıyıp yok etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor ve Moderna ile Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretiliyor. Ayrıca, aşı Avustralya'da da dahil olmak üzere diğer ülkelerde de denemeleri sürdürülüyor.
26 Nisan 2024

4 bin yıllık bir kafatası üzerinde yapılan araştırmalar, eski Mısırlı doktorların kanserli lezyonları cerrahi olarak çıkarmaya çalıştıklarına dair kanıtlar ortaya koydu. İspanya, Britanya ve Almanya'dan bilim insanları, Cambridge Üniversitesi'nin Duckworth Koleksiyonu'nda saklanan iki kafatası üzerinde çalışarak, kanserli lezyonların çevresinde kesik izleri buldular. Bu bulgular, insanlık tarihinde cerrahi kanser tedavisinin belgelenmiş ilk örneği olabilir. Araştırma sonuçları, Frontiers in Medicine dergisinde yayınlandı.
31 Mayıs 2024

Macaristan'da yılda 35 bin kadının katıldığı meme kanseri tarama testlerinde yapay zeka kullanılarak kanserin belirtileri çok erken aşamada tespit edilebiliyor. Yapay zeka, büyük bir veri setiyle eğitilerek meme dokusundaki çok küçük değişiklikleri bile kanser gelişmeden neredeyse dört yıl önce saptayabiliyor. Bu yöntemle, mamografiler yapay zeka tarafından inceleniyor ve riskli dokular hakkında daha fazla veri üretiliyor.
28 Mart 2023

Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Meghan Markle, New York'ta paparazziler tarafından iki saatten fazla süren bir kovalamaca sonucu tehlikeli bir duruma maruz kaldı. Prens Harry'nin sözcüsü, bu durumun diğer sürücüler, yayalar ve polis memurları için tehlike oluşturduğunu ve tacizkar bir uygulamayı teşvik ettiğini belirtti. New York Polisi henüz olayla ilgili bilgileri doğrulamadı. Prens Harry'nin annesi Prenses Diana da 1997'de benzer bir kovalamaca sonucu hayatını kaybetmişti.
18 Mayıs 2023

İngiltere Merkez Bankası, Kral 3. Charles'ın portresinin bulunduğu 5, 10, 20 ve 50 poundluk banknotların tasarımlarını tamamladığını ve basım aşamasında olduğunu duyurdu. Yeni banknotların 2024 yılının ortasında dolaşıma girmesi beklenirken, Kraliçe 2. Elizabeth'in portresinin bulunduğu mevcut banknotlar da yasal ödeme aracı olarak kullanılmaya devam edecek. Banka, çevresel ve finansal etkileri en aza indirmek amacıyla yeni banknotların sadece eskimiş olanların yerine ve talep artışını karşılamak için basılacağını açıkladı.
7 Nisan 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de kadınlar arasında en yaygın kanser türü olan meme kanseri, yılda 2,3 milyon kadını etkiliyor ve Türkiye'de her yıl 24 bin yeni vaka tespit ediliyor. Meme kanseri, farklı alt türleri olan ve her biri için farklı tedavi yöntemleri gerektiren bir hastalıktır. Üçlü negatif meme kanseri, agresif seyirli ve hızlı büyüyen tümörlerle karakterize edilir. 2018'den itibaren bu alt tür için 'akıllı kemoterapiler' gibi yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Korkmaz, bu tedaviler ve meme kanseri hakkında bilgi vermiş ve yeni tedavi yöntemlerinin meme kanseri tedavisindeki etkilerini açıklamıştır.
21 Mayıs 2023

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Alman kökenleri, 300 yıl öncesine, Alman elektör Georg Ludwig von Hannover'in İngiltere Kraliçesi Anne'nin ölümü üzerine İngiliz tahtına çıkmasıyla başlar. Kral 1'inci George olarak bilinen Georg Ludwig, İngiliz tahtına çıkan ilk Alman kraldır. Kraliyet ailesinin birçok üyesi Alman kökenlidir ve bu kökenler, evlilikler ve politik ilişkiler yoluyla Avrupa'nın diğer kraliyet aileleriyle de bağlantılıdır. Kraliçe Victoria'nın torunları bugün Avrupa'nın birçok tahtında bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz kraliyet ailesi, Alman kökenli soyadını Windsor olarak değiştirmiş ve Alman unvanlarından feragat etmiştir. Kral 3'üncü Charles'ın Alman kökenli olduğu ve İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Nazi Almanyası ile ilişkilerinin tarihi, İngiliz halkı tarafından olumsuz karşılanmaktadır.
7 Mayıs 2023

Kral Charles’ın portresini taşıyan 5, 10, 20 ve 50 sterlinlik banknotlar dolaşıma girdi. Yeni banknotlar, yıpranmış olanların yerine ve banknotlara olan talepteki genel artışı karşılamak amacıyla basılacak. Kraliçe 2’nci Elizabeth’in portresinin yer aldığı banknotlar da kullanılmaya devam edecek. Yeni banknotların yavaş yavaş yayılması bekleniyor.
5 Haziran 2024

Bir araştırmaya göre, yapay zeka, nadir görülen kanser türlerinden retroperitoneal sarkomun agresiflik derecesini belirlemekte, mevcut yöntemlere göre iki kat daha başarılı. Araştırma, yapay zekanın çıplak gözle görülemeyen detayları tanımlayarak yüzde 82 oranında doğru sonuçlar verdiğini, laboratuvar analizlerinde ise başarı oranının yüzde 44 olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu teknoloji sayesinde tedavinin iyileştirilebileceğini ve her yıl binlerce kişinin yararlanabileceğini belirtti.
1 Kasım 2023

Britanya Kralı 3'üncü Charles'ın oğlu Sussex Dükü Prens Harry, Britanya'da polis korumasının kaldırılması kararına itiraz ederek açtığı davayı kaybetti. Yüksek Mahkeme, Britanya hükümetinin bu kararında hukuka aykırı bir durum olmadığına hükmetti. Prens Harry ve eşi Megan Markle, 2020'de Kraliyet'teki görevlerinden ayrılarak ABD'ye taşınmış ve bu süreçte Kraliyet ailesi mensuplarına tanınan polis korumasından mahrum bırakılmıştı. Britanya içişleri bakanlığı, masrafları Prens Harry tarafından karşılansa bile, onun Britanya'dayken kişisel polis koruması almasına son verilmesine karar vermişti.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim