İsviçre'de yapılan bir referandumda, seçmenlerin çoğunluğu emeklilere yılda 13'üncü maaş verilmesi yönünde oy kullandı. Aynı referandumda, emeklilik yaşının 65'ten 66'ya yükseltilmesi teklifi ise reddedildi. Bu karar, 'yaşlılıkta iyi bir yaşam için' inisiyatifi tarafından başlatılan bir girişimin sonucu olarak değerlendiriliyor ve 2026'dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Emekliler birliği Avivio, bu sonucu tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.
4 Mart 2024

Türkiye'nin en eski sosyal müzakere kurumu olan Çalışma Meclisi, yılda en az bir kez toplanma zorunluluğuna rağmen son on yılda sadece iki kez toplandı. Meclis, çeşitli toplumsal örgütler ve hükümet temsilcilerini bir araya getirerek çalışma hayatı sorunlarını tartışmak için kurulmuş ancak son yıllarda bu işlevini yitirmiş görünüyor. Özellikle başkanlık rejimi sonrası, müzakere ve tartışma mekanizmaları giderek işlevsiz hale gelmiş ve Çalışma Meclisi toplantıları, siyasi şov ve PR çalışmalarına dönüşmüş. Önümüzdeki hafta toplanacak olan 13. Çalışma Meclisi toplantısının da benzer bir şekilde müsamere niteliğinde olacağı belirtiliyor.
22 Nisan 2024

Yunanistan, eşcinsel evliliklere izin veren bir yasa tasarısını onaylayarak, bu tür bir yasayı kabul eden ilk ve son Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu. Başbakan Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi Partisi'nin içinden gelen itirazlara rağmen, sol muhalefetin desteğiyle yasayı parlamentodan geçirdi. Yasa, parlamentoda 176 oyla kabul edilirken, Ortodoks kilisesi ve bazı muhafazakar çevreler, yasanın sosyal bütünlüğü bozacağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını savunarak şiddetle karşı çıktı. Türkiye'de ise, sağ popülist liderlerin LGBTİ+ haklarına karşı tutumu ve İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, ülkedeki haklar alanında yaşanan gerilemeye dikkat çekiyor.
18 Şubat 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim